PREMIJERA NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Folkolin 500mg: Da nismo ovo snimili, vjerovatno bismo izavetali

"Ovim filmom htjeli smo da prenesemo veoma važnu poruku, da poručimo ljudima da ne prisvajaju sve što im mediji nameću, da malo više čitamo, slušamo dobru muziku i slično"
7 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2019. 13:51h

Kakav je karakter čovjeka ne sluša ništa osim turbonarodnjaka, ne čita knjige i informiše se isključivo iz tabloida, te da li on može biti koristan član društva, pitanja su stara koliko i dominantna treš kultura na ovim prostorima.

Upravo time inspirisan je amaterski film "Folkolin 200mg" podgoričke ekipe "Oni momci", koji je premijerno prikazan u amfiteatru Ekonomskog fakulteta. U publici je bilo pripadnika svih generacija, iako je većina odgovarala starosnoj strukturi redovnih posjetilaca ove obrazovne ustanove.

"Ko nije učio, neka izađe", poručio je posjetiocima Boško Purić, dok ih je sa Stefanom Vukovićem i Nemanjom Dragovićem pozdravljao uoči projekcije.

Gledaoci, kojih je bilo otprilike koliko i mjesta u sali, ispratili su polučasovni film u dobrom raspoloženju, uz aplauz u najboljim momentima i još jedan, stojeći, na kraju.

Zatim su akteri Folkolina za Vijesti kazali da su zadovoljni odzivom publike i istakli da se od njih, nakon ovog ostvarenja i nekoliko viralnih skečeva (Mrtva bi ga usta jela, Ođe me pljuni, Kad pukne...) može očekivati još sličnih projekata.

"Ovim filmom htjeli smo da prenesemo veoma važnu poruku, da poručimo ljudima da ne prisvajaju sve što im mediji nameću, da malo više čitamo, slušamo dobru muziku i slično", poručio je Dragović i otkrio da "Folkolin 200mg" neće poput njihovih ranijih radova ići odmah na Youtube, već da će probati da ugovore prikazivanje u podgoričkom Cineplexxu početkom 2015, kao i da će organizovati projekcije u drugim crnogorskim gradovima.

Teški turbofolk zavisnik (Vuković) mogao bi istovremeno biti i karikatura i prototip prosječnog konzumenta ove kulture, a "Oni momci" su prikazali i kakav bi uticaj konstantna izloženost šundu mogla da ima na svakodnevni život takve osobe.

Srećom, u filmu je folkonalna policija i doktor folkolog, pa se nakon institucionalnog liječenja beletristikom i muzikom drugih žanrova, nekadašnji zavisnik preporođen vraća porodici - ženi koju više ne tuče zbog tanke kafe i ćerkici koju sada vozi propisno vezanu na zadnjem sjedištu automobila.

Da li je moguće nekoga "prevaspitati" i u realnom životu? Na još jedno prastaro pitanje, Dragović nema odgovor.

"Zapravo, nismo vidjeli da li je on izliječen. Na kraju filma, sretne tipa koji je onakav kakav je on bio i ostaje zabezeknut... Mora se dosta raditi na tome, jer je to velika droga i začarani krug na ovim prostorima. Ne znam da li je izlečenje moguće", rekao je on.

Radovi "Onih momaka" inspirisani su društvenim fenomenima, realizovani amaterski, zahvaljući "čistom entuzijazmu", a nastanak Folkolina Vuković je objasnio riječima: "Da nismo snimili ovo, vjerovatno bismo izavetali. To je ključalo u nama i sada je doživjelo ekspanziju. Umjetničku ekspanziju".

On dodaje da je plan da se prvenstveno svi malo odmore, ali i da predah neće dugo trajati jer "ideja, želje i volje ne fali".

U "Folkolinu" takođe igraju Ksenija Stanković i Una Nikolić, podgoričke urbane legende Brčko Brčković i Rade Rapido, te jedini profesionalac u ekipi, Aleksandar Radulović, glumac CNP-a.

Režiju potpisuju Dragović i Purić, scenario Vuković i Mladen Ivanović, muziku Mladen Nikčević.

Galerija