Snimili prvi film - bez centa

Filmom u kojem između ostalih igraju podgorički kultni muzičar Rade Rapido i vizuelni umjetnik Brčko Brčković autori su htjeli da skrenu pažnju na, kako kažu, štetan uticaj turbo folka na ovdašnju omladinu
4 komentar(a)
Oni momci, Foto: Privatna arhiva
Oni momci, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 09.12.2014. 17:18h

Grupa autora "Oni momci", široj javnosti poznata po popularnim YouTube skečevima u kojima su na komičan način prikazali crnogorsku svakodnevicu, lansirala je trejler koji najavljuje njihov polučasovni film "Folkolin 500mg".

Filmom u kojem između ostalih igraju podgorički kultni muzičar Rade Rapido i vizuelni umjetnik Brčko Brčković autori su htjeli da skrenu pažnju na, kako kažu, štetan uticaj turbo folka na ovdašnju omladinu.

"Scenario smo napisali ja i Mladen Ivanović, a snimali smo u septembru desetak dana. Radili smo bez ikakvog budžeta, ali uz ogroman entuzijazam i zadovoljni smo kako je ispalo, kao i reakcijama na trejler", rekao je Stefan Vuković koji glumi glavnu ulogu u filmu.

Uz njega i pomenute poznate ličnosti sa domaće umjetničke scene u "Folkolinu" igraju takođe član grupe "Oni momci" Nemanja Dragović, Ksenija Stanković, Una Nikolić, Aleksandar Radulović, dok režiju uz Dragovića potpisuje i Boško Purić, a muziku je radio Mladen Nikčević.

Vuković je za "Vijesti" najavio da će "Folkolin" biti premijerno prikazan u podgoričkom KIC-u "Budo Tomović" za desetak dana, a zatim je plan da se predstavi publici u što više crnogorskih gradova.

"Cilj nam je bio da u ovo ostvarenje uključimo titogradske ljude, avangardu poput Rada i Brčka koji su simboli ovoga grada. Sa nama je bio i Aleksandar Radulović, glumac iz CNP-a. Svi su radili volonterski, bili su oduševljeni idejom, pa su nam bezrezervno izašli u susret.

U filmu se pojavljuje "folkonalna policija" koja kažnjava one koji slušaju turbo folk, Vuković to opisuje kao imaginaciju i umjetničku slobodu autora, ali dodaje da bi dobro bilo kada postojala regulacija medijskog sadržaja.

"Dobro bi bilo kad bi postojalo, ali nažalost nema toga kod nas. Kroz ovaj film smo pokazali na koji način bi moglo da se radi, bar na omladini, da se stvara malo kulturnije društvo, sa širim pogledima", istièe on.

Što se tiče daljih planova, Vuković ističe da se ne može više raditi bez para.

"Atmosfera je bila super, ali potrošeni smo bili namrtvo na kraju snimanja. Sa Danilom Baletićem bi trebalo nešto da počnemo da radimo, ali to još sve freško i nedefinisano", kazao je on.

Dijete koje oblikuje turbo folk teško se sjutra popravlja

"Folkolin" je priča o momku koji sluša turbo folk i kojeg "folkonalna policija" hvata u upotrebi "tog strašnog poroka" (kako su autori opisali) i šalje na odvikavanje. Vuković koji igra glavnu ulogu kaže da njegov lik nije baziran na ljudima koje on i njegova ekipa sa kojom je radio na filmu poznaju, već je po njihovom mišljenju prikaz prosječnog "folkera".

"Film je o tipu koji je folker, ne u smislu da samo sluša tu muziku, već ga je ona oblikovala. To je postao njegov stil života koji ga prožima od ustajanja, do vožnje, do totalne nekulture. On nikad nije pročitao knjigu, pogledao film, samo je slušao turbo folk i to ga je formiralo. Prije svega htjeli smo da skrenemo pažnju na djecu i roditelje, jer ako djetetu koje nema razvijenu svijest pustite tu muziku, ako ga to oblikuje , teško se sjutra popravlja. On teško može da ide dublje, već samo sanja o iPhoneu, o dobrim kolima i robuje tim stvarima. Postaje pun kompleksa, čaura bez slobode", objašnjava Vuković.

Bonus video: