VRATI LI SE ULOŽENO?

TOP lista 10 najskupljih serija

Portal financesonline.com otkrio je kojih deset serija su najskuplje ikada.
80 pregleda 2 komentar(a)
Igra prijestola, Foto: Beta/AP
Igra prijestola, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.11.2014. 18:17h

U filmske i serijske projekte, svagoga dana ulaže se sve više novca, a producenti očekuju da će im se uloženo vratiti u enormno većoj količini, pa ne štede na opremi na setu i u plaćanju glumaca. Ipak, mnogi smatraju da su serije na koje se troši najviše novca akcione, zbog raznih specijalnih efekata i pirotehnike, ali je stvarnost drugačija.

Portal financesonline.com otkrio je kojih deset serija su najskuplje ikada.

Fringe

Snimanje jedne epizode ove serije u prosjeku je koštalo Fox televiziju, četiri miliona dolara, ali je u pilot epizodu uloženo čak 10. Naučno fantastična serija koja se emitovala na Foxu od 2008. do 2013. godine prati avanture naučnika i njegovog sina, koji se udružuju sa agencijom FBI kako bi istraživali neobične slučajeve.

Ubrzo je serija počela da gubi gledaoce zbog veoma komplikovanih priča koje je bilo veoma teško pratiti, naročito ako propustite neku epizodu. U intervjuu za TVLine, koji je 2012. godine dao direktor Foxa Kevin Rajli, objašnjeno je da je serija ukinuta jer je “bila preskupa i nije vraćala uloženo, a Fox televizija nije kompanija koja održava biznise koji gube novac”

Carstvo poroka

HBO televizija nije štedjela na snimanju ove serije. Svaka epizoda koštala je pet miliona dolara, a trebalo je oko 15 dana za njeno snimanje. Prema izvještavanju USA Today, set “Boardwalk Empire” koji je bio specijalno napravljen i smješten u Bruklinu, koštao je sam dva miliona dolara, a pilot epizoda, koju je režirao Martin Skorseze je potrošila 18 miliona.

Radnja ove serije smještena je u vrijeme prohibicije i prati Nakija Tomsona, švercera koji je političar i gangster. Emitovanje serije je završeno nedavno, a dobila je pohvale i kritičara i publike.

Sea Patrol

Na desetom mjestu najskupljih serija nalazi se “Sea Patrol”, australijske produkcije koja je za svaku epizodu u prosjeku iskeširala milion dolara. Ona se veoma uspješno emitovala u periodu od 2007. do 2011. godine, a tokom pet sezona gledaoci su mogli da prate fiktivne likove pomorske kraljevske flote. Priča otkriva probleme sa kojim se svakoga dana susreće morska patrola, a koja uključuje kriminalne radnje, ilegalce koji pokušavaju da uđu u zemlju, ali i krivolov.

Prva epizoda našla se na drugom mjestu top liste najgledanijih serija australijskih televizija, a premijeru je gledalo oko dva miliona ljudi. Za ovu seriju bilo je potrebno izdvojiti milion dolara po epizodi zbog skupocjenih brodova, ekipe za logistiku i velikog broja glumaca, ali i statista.

Urgentni centar

U pitanju je jedna od najdugovječnijih serija, koja je završena 331. epizodom, a u kojoj je glavnu ulogu tumačio Džordž Kluni. Autor serije Majkl Kričton imao je u glavi ideju za scenario još tokom sedamdesetih, ali je uspio da snimi seriju tek nakon što je ostvario saradnju sa Stivenom Spilbergom na filmu “Park iz doba jure”.

“Urgentni centar” snimao se u zgradi napuštene bolnice u Los Anđelesu, pa u početku nije bilo potrebno puno ulaganja u set. Ipak, nakon završetka emitovanja, proračun je pokazao da je svaka epizoda u prosjeku koštala dva miliona, a do toga je došlo jer su Kluni i kolege postali veoma popularni, pa su bili u mogućnosti da zahtijevaju veći honorar. Trošak se isplatio, jer je serija bila veoma gledana, a od 124 Emi nominacije nagrađena je sa 22.

Terra Nova

Britanski scenarista Keli Marsel, pronašao je inspiraciju u seriji “Land of the Lost”, ali jedina sličnost između nje i “Terra Novae”, je porodica koja se bori da preživi u mjestu koje naseljavaju i dinosaurusi. Radnja “Terra Nove” se zatim kreće u drugom pravcu i u njenom centru je porodica koja napušta umiruću planetu Zemlju i vraća se u njenu prošlost sa određenim brojem ljudi, kako bi preživjeli. Serija se prikazivala veoma kratko od septembra do decembra 2011. Iako je publika očekivala nastavak, to se nije dogodilo, a razlog je to što je snimanje jedne epizode koštalo 3,9 miliona dolara. Ovo nije bio jedini problem - snimanje je teklo veoma brzo, ali je postprodukcija za jednu epizodu trajala šest nedjelja što je duplo više vremena od prosjeka.

Izgubljeni

Ova serija počela je sa emitovanjem 2004, kao kombinacija naučne fantastike “Buck Rogers” i “Space 1999”, sa mrvicom “Zona sumraka” momenata. “Izgubljeni” se sastoje od 121. epizode u okviru šest sezona, a bili su toliko popularna da je postavila određene standarde na televiziji, a kasnije je inspirisala i kreatore “Flashforward” i “The Event” serija.

Epizode iz prve sezone u prosjeku je gledalo više od 15 miliona ljudi, a kritičari su je svrstali u deset najboljih serija u istoriji televizije.

Radnja se odvijala na čudnom ostrvu gdje su se putnici srušenog aviona borili da prežive i vrate u civilizaciju, pa su set na Havajima i plata za ekipu (s obzirom na to da je pad aviona preživjelo 70 ljudi, broj glumaca je bio veliki) zahtijevali velika ulaganja. Tako je jedna epizoda serije “Lost”, koštala je četiri miliona dolara.

Deadwood

Ova vestern serija imala je tri veoma uspješne sezone koje su se emitovale od marta 2004. do avgusta 2006. Radnja “Deadwooda” vratila je gledaoce u XIX vijek na teritoriju Dakote, a glavni likovi bili su Set Bulok, Vajld Bil i Kalamiti Džejn.

Serija je imala veoma skupocjen set, ali i veliki broj glumaca koji su enormno povećali trošak budžeta, pa je uprkos dobroj gledanosti studio odlučio da je završi i umjesto nastavka snimi dva filma. Sa druge strane, uloženo u set se na neki način vratilo, s obzirom na to da je “Deadwood” nagrađen sa pet Emija za dizajn i kostimografiju. Ipak, projekat koji je uključivao filmove nikada nije pokrenut, a fanovi još očekuju da HBO objavi nastavak snimanja.

Igra prijestola

Sa 275 glumaca, setom u stilu srednjeg vijeka, oružjem i kostimima, ali i raznovrsnim lokacijama izabranim za snimanje, koje uključuju Hrvatsku, Irsku i Maltu, “Game of Thrones” našla se na trećem mjestu liste najskupljih serija. Jedna epizoda ove serije košta šest miliona dolara, a još nije poznato koliko je potrošeno na pilot, mada se pretpostavlja da je iznos između pet i deset miliona. HBO je za razliku od drugih produkcijskih kuća novac prvenstveno usmjerio na prelijepe i ogromne setove, umjesto na plaćanje glumaca.

Rome

Životna priča Lucijusa Vorenusa i Titusa Puloa ispričano kroz svakodnevnicu Rimskog carstva. Masivni setovi, živopisni kostimi učinili su “Rome” jednom od najskupljih serija ikada snimljenih. Tokom dvije sezone koje su emitovane od 2005. do 2007, “Rome” je preslikao detaljan stil života političara, vojnika i običnih ljudi u vrijeme Starog Rima. Gledanost je bila veoma velika, pa je studio razmišljao i o snimnju filma. Snimanje jedne epizode ove serije koštalo je devet miliona dolara.

Prijatelji

Monika, Rejčel, Fibi, Džoi, Čendler i Ros držali su milione gledalaca uz male ekrane tokom deset godina, tačnije od 1994. do 2004. Setovi za seriju činili su kafić, apartmani i povremene druge lokacije, što nije moglo potrošiti mnogo novca, ali su se glumački honorari vremenom mijenjali.

Dženifer Eniston, Kurtni Koks, Lisa Kudrou, Met Leblank, Metju Peri i Dejvid Švimer postali su privatno veoma dobri prijatelji, pa su se dogovorili da od produkcije traže veće plate, s obzirom na to da su u međuvremenu postali veoma popularni. Njih šestoro su uspjeli da 75 hiljada dolara, koliko su primili za pilot epizodu pretvore u milion dolara po epizodi, za svakog pojedinačno. NBC-eva serija je tako dospjela na vrh top liste najskupljih serija ikada, jer je u prosjeku za svaku epizodu potrošeno 10 miliona dolara.

Preporučujemo za Vas