Hiljadu čudesnih sunaca na filmu

1414 pregleda 2 komentar(a)
Haled Hoseini, Foto: Elena Seibert
Haled Hoseini, Foto: Elena Seibert
Ažurirano: 17.10.2014. 13:38h

Predstavnici izdvačke kuće Nova knjiga iz Podgorice, koja je postigla višestruki uspjeh na ovogodišnjem sajmu knjiga u Frankfurtu najvećem i najznačajnijem sajmu knjiga na svijetu, donose eksluzivnu vijest o filmskoj adaptaciji knjige “Hiljadu čudesnih sunaca” Haleda Hoseinija, pisca čiji romani se prodaju u milionskim tiražima širom svijeta.

Scenario će adaprirati Stiv Zalijan, dobitnik priznanja Academy Award za filmsku adaptaciju knjige “Šindlerova lista”.

Roman “Hiljadu čudesnih sunaca” predstavlja portret ranjene zemlje, to je dirljiva priča o nemilosrdnom vremenu, o nesvakidašnjem prijateljstvu i neuništivoj ljubavi. Prema informacija, koje su predstavnici Nove knjige dobili od saradnika Haleda Hoseinija, filmsku adaptaciju romana “Hiljadu čudesnih sunaca” finansiraće Megan Elison.

Hoseini je svjetsku i domaću čitalačku publiku osvojio svojim prvim romanom “Lovac na zmajeve”, poslije kojeg su uslijedili “Hiljadu čudesnih sunaca” i “A planine odjeknuše”.

“Hiljadu čudesnih sunaca” je istinita priča o ženama u Avganistanu, o njihovom teškom životu, pokoravanjima, patnjama i odricanjima. Na veoma realističan i slikovit način predstavljen je život Lejle i Marijam. Sa petnaest godina Marijam je prisiljena da se uda za nesrećnog i mrzovoljnog Rašida, koji je trideset godina stariji od nje. Dvije decenije kasnije, istu sudbinu doživljava petnaestogodišnja Lejla. Ona mora da se uda za Rašida i da dođe da živi u Marijamino nesrećno domaćinstvo. Vremenom, u Avganistanu na vlast dolaze talibani, a život postaje prava borba za opstanak.

Roman je objavila izdavačka kuća Nova knjiga 2011. godine.

Bonus video: