Druga sezona True detective: Bez zvijezda i dobrog režisera

Prije izbora glumaca, licitiralo se sa gotovo svakim mogućim holivudskim imenom - od Breda Pita do Edvarda Nortona
54 pregleda 0 komentar(a)
True detective, Foto: Screenshot (YouTube)
True detective, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.09.2014. 13:07h

Mjeseci vatrenih spekulacija o tome ko će dobiti glavne role u drugoj sezoni serije "True Detective" konačno su okončani.

HBO je otkrio da će Kolin Farel igrati Reja Velkoroa, korumpiranog policajca povezanog sa mafijom, dok će Vins Von glumiti Frenka Semjona, gangstera kojem planove da se povuče iz svijeta kriminala kvari ubistvo poslovnog partnera.

Ovakav odabir fanovi su uglavnom dočekali kao razočarenje, naročito nakon što se prethodno licitiralo sa gotovo svakim mogućim holivudskim imenom - od Breda Pita do Edvarda Nortona.

Ono što je prvu sezonu serije "True Detective" između ostalog učinilo sjajnom je savršena hemija između Vudija Harelsona i Metjua Mekonahija, koji su odvojili malo vremena od osvajanja Oskara kako bi se posvetili svijetu koji je kreirao pisac Nik Picolato.

Farel i Von

Sudbina druge sezone sada je u rukama zvijezde filmova koje niko nije želio da gleda kao što su "Phone Booth", "Alexandar" i "Total Recall" (rimejk). U uspješnijim filmovima kao što su "Horrible Bosses" i "Minority Report" Farel je igrao samo sporedne uloge. Sa druge strane, Von je igrao u nekim od komercijalnih hitova, ali nije baš poznat kao fascinantan glumac, a njegovi noviji filmovi kao što su "Delivery Man" i "The Internship" zaradili su malo više para nego štandovi na kojima se prodaje limunada.

Da stvar bude gora, prve dvije epizode režiraće Džastin Lin, poznat po osrednjim ostvarenjima kao što su "Fast and the Furious 6" i serija "Scorpion", u čijoj prvoj epizodi konobarica u "ferariju" juri avion koji slijeće kako bi se konektovala na kompjuter čija žica viri iz letjelice???

Ipak, nije sve izgubljeno, a britanski "Gardijan" je za kreatore izdvojio pet stvari koje su potrebne kako bi nova sezona "True Detectivea" ostavila jak utisak kao debi.

Nabavite dobrog režisera

Ono što je seriju zacementiralo kao vrhunsku je genije Kari Džodži Fukunaga, koji je režirao svaku epizodu prve sezone i osvojio Emi nagradu za to.

Upečatljivi pejzaži, sanjivi flešbekovi i vještina kojom je Fukunaga učinio ljeto u Luizijani autentičnim donijeli su seriji vizuelni jezik koji je zapanjio gledaoce.

Osoba sa vizijom iza kamere je nešto što je potrebno drugoj sezoni, čak i ako je u pitanju neko sa potpuno drugačijim stilom od Fukunage.

Možda Nil Maršal ili Mišel Meklaren, koji su radili na serijama "Game of Thrones", "Breaking Bad", "The Leftovers"...

Neka serija ostane čudna

Dok je "True Detective" po mnogim stvarima bio klasična policijska TV serija ono što ju je izdvajalo su citati poput: "Vrijeme je ravan krug".

Savršena hemija na ekranu: Mekonahi i Harelson

Prva sezona našla se na liniji između mračne realnosti i natprirodnog, što je zaintrigiralo gledaoce.

Kreator serije Picolato ranije je kazao da će se nova sezona baviti "tajnom okultnom istorijom američkog javnog prevoza", tako da vjerovatno možemo opet očekivati nešto slično.

Serija takođe nikada nije nudila lake odgovore stvorivši vrele, zanimljive, često i smiješne debate i teorije zavjere širom "sajberspejsa". Nadajmo se ipak da će nova sezona biti dovoljno jasna da ima smisla.

Svjež pogled na Los Anđeles

Farel je otkrio da će se radnja nove sezone odvijati u Los Anđelesu, za razliku od ruralne Luizijane zastupljene u prvoj sezoni.

Estetika i priča "True Detectiva" su bili važni faktori u prvoj sezoni, ono što je seriju izdvojilo od ostalih.

Los Anđeles je dom modernog "noara" - od filma "Chinatown" do "Drive", a nova sezona "pravog detektiva" moraće da učini Grad anđela mračnim na originalan način.

To neće biti lak zadatak, ali ranije pomenuta "čudnost" bi mogla da ga olakša.

Dajte više žena

Dosta buke se diglo oko toga što nije bilo glavnih ženskih likova u prvoj sezoni "True Detectiva", kao i oko tretmana žena koje su se pojavljivale u seriji.

Dugo se spekulisalo da će jednu od glavnih uloga u drugoj sezoni dobiti Elizabet Mos, a ta opcija i dalje je moguća s obzirom da je ranije otkriveno da će priča pratiti tri detektiva.

Kada već pričamo o ženama, jedna bi se mogla naći i iza kamere. Džejn Kempion je postigla zavidan uspjeh serijom "Top of the Lake", koja je za mnoge slična "True Detectivu".

Angažujte Bila Mareja...

... jer on jednostavno sve čini boljim, zar ne?

Bonus video: