Biometeorološka prognoza od nedavno u sklopu Meteo centra TV Vijesti

Medicinska statistika pokazuje da je iz dana u dan sve veći broj meteoropata, među kojima je sve više mlađih ljudi
305 pregleda 1 komentar(a)
Meteo centar, vremenska TV Vijesti, Foto: Vesko Belojević
Meteo centar, vremenska TV Vijesti, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.08.2014. 08:08h

Radi boljeg i preciznijeg informisanja javnosti Televiziji Vijesti je, u saradnji sa JZU Dom zdravlja Podgorica, u sklopu Meteo Centra, osim vremenske prognoze, uvrstila i biometeorološku prognozu, tačnije izvještaj o uticaju vremenskih prilika na čovjekovo zdravlje.

"Saradnja sa televizijom Vijesti u ovoj, kao i u ostalim oblastima kojima se bavi Dom zdravlja Podgorica, izuzetno je dobra i u kontinuitetu se unapređuje, zahvaljujući obostranim idejama, predlozima i sugestijama, a sve radi bolje informisanosti građana", izjavio je dr Nebojša Kavarić, direktor Doma zdravlja Podgorica

Svakodnevno smo svjedoci da se mnogo ljudi žale na glavobolju, nervozu, bolove u kostima i drugo, a sve to povezuju sa promjenama vremena. Isto tako, oni koji su pretrpjeli neku povredu, prilikom promjena temperature vazduha ili nadolazećih padavina, osjećaju bolove na povrijeđenom mjestu.

Medicinska statistika pokazuje da je iz dana u dan sve veći broj meteoropata, među kojima je sve više mlađih ljudi.

Pretpostavlja se da su najmlađi osjetljiviji na vremenske promjene, jer se uglavnom oslanjaju na svoje instikte, a stariji imaju osjetljiviji metabolizam pa samim tim jače osjete hormonske promjene prouzrokovane promjenom vremena.

Kako bi pripremili stanovaništvo za vremenske varijacije i visoke temperature u ljetnjem periodu, uz svakodnevnu vremensku prognozu, gledaoci Meteo centra televizije Vijesti od nedavno imaju priliku da vide i čuju biometeorološki izvještaj o karakteristikama vremena i klime, njihov uticaj na zdravlje, kao i ljekarske preporuke u zavisnosti od vremenske i sinoptičke situacije.

"Biometeorološka prognoza služi da unaprijedi život čovjeka i da poboljša njegov osjećaj zdravlja i raspoloženja. Na osnovu nje je moguće ispravno planirati aktivnosti narednih par dana i izbjeći dodatni nepovoljan uticaj na tegobe uzrokovane osnovnom bolešću. U okviru biometeorološke prognoze daju se najave opreznosti, izuzetne opreznosti, opasnosti i izuzetne opasnosti za dane kada je efektivna temperatura u granicama nepovoljnih vrijednosti za čovječji organizam", dodao je Kavarić

U ljetnjem periodu se daju najave određenim grupama bolesnika o sparnom vremenu koje naročito negativno utiče na njihovo zdravstveno stanje. U saradnji sa ljekarima, u ovakvim situacijama se daju i konkretne preporuke o ponašanju rizičnih grupa oboljelih.

Neki od simptoma koji se javljaju kod meteoropata uslijed vremenskih promjena su: bol, promjena raspoloženje (nadražaji, nervoza, neobičan umor...), lupanje srca, migrena, glavobolja, visok i niski krvni pritisak, bolovi u kostima, astma, osetljivosti zuba...

"Veoma je značajan i psihički efekat biometeorološke prognoze na bolesnika, jer ako on dobije stručno saznanje da su njegovi bolovi i tegobe pojačani usljed vremenskih prilika, on će opuštenije sačekati da nepovoljni uslovi prođu i očekivati smanjenje svojih tegoba", objasnio je Kavarić.

Bonus video: