Milica Milša: Iz socijalizma smo ušli u robovlasništvo

Divno mi je uvijek u Podgorici. Imam ovdje dosta rođaka i prijatelja, samo mi treba alibi da dođem
82 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2014. 18:05h

Srpska glumica Milica Milša plijenila je svojom ljepotom i pojavom ne premijeri filma "As pik" u Podgorici preksinoć i mada smo navikli da je gledamo uglavnom u ulogama razmaženih, arogantnih djevojaka pokazalo se da je iza kamera sušta suprotnost tome - prijatna i raspoložena za razgovor.

"Divno mi je uvijek u Podgorici. Imam ovdje dosta rođaka i prijatelja. Meni treba alibi da dođem, tako da je film odličan razlog", otkriva ona i dodaje da na njenu žalost neće moći da se zadrži u glavnom gradu Crne Gore jer već sjutra je čeka posao i nova snimanja.

Osim rada u pozorištu, Milša je trenutno zauzeta snimanjem skečeva za "Bravo šou" u kojem igra uz Seku Sablić, Branislava Lečića, Vlastu Velisavljevića...

"Igram ljubavnicu gradonačelnika i pri tom sam trostruka udovica, tako da se tu svašta dešava (smijeh). Snimili smo dvije epizode, jedna je emitovana. Jasno je da mora da se užurbano radi i snima i evo već u sjutra nastavljamo dalje", priča ona.

I pored toga što ponekad nije lako izdržati taj tempo i što, kako kaže, često se sve strpa u jedan dan srpska glumica je zahvalna što ima posla i ističe da joj se još nije desilo da za jednu sezonu na uradi nekoliko stvari.

"Kad su Italijani ovdje snimali rađeno je po pet, šest serija godišnje, što je bilo divno. Ali još uvijek, svake sezone uradim bar nekoliko stvari i mislim da je to jako bitno da ne zarđate, da uvijek imate nešto da radite, nešto novo. To je bitno za svaku profesiju", smatra ona.

Milša već iza sebe ima tri decenije iskustva u svijetu glume, a kaže da je u posljednje vrijeme sve manje posla i manji su honorari. Ipak, dodaje da i pored teških uslova nije sve zamrlo.

"Mislim da se ova naša umjetnost ipak nije predala i da se u nemogućim uslovima, vjerovatno zato što svi mnogo volimo naš posao, rađaju i dobri filmovi i i predstave i serije. Evo 'As pik' zaista izgleda kao da košta bar par miliona dolara, a znam pouzdano da nije tako. Kod nas još uvijek postoji ono malo duše, valjda su zato evropski filmovi bolji od američkih gdje se, čini mi se, sve radi zbog novca", ističe ona.

Trku za novcem diktira kapitalizam, njegova "divlja" vrsta kako je to opisao reditelj Srđan Dragojević je zavladala ovim prostorima, a po mišljenju Milše iz socijalizma "koji smo svi pljuvali" ušli smo u robovlasništvo.

"Ovo kod nas više nije ni kapitalizam, nego robovlasništvo i to je strašno. E sad, šta će i kako će biti mislim da ne znaju mnogi koji se tim bave, a kamoli ja. Ostaje da se nadamo da će biti bolje i da radimo naš posao najbolje što možemo, da još uvijek trajemo i izvlačimo maksimum", smatra ona.

Srpska glumica 2009. je uplivala i u rediteljske vode i sa velikim uspjehom režirala predstavu "Kokoške" po tekstu njenog supruga Žarka Jokanovića. Na pitanje kada ćemo je ponovo gledati u ulozi reditelja kaže da ne zna i otkriva da ima neke skandalozne planove.

"Imala sam neke ideje za 'Čekajući Godoa', jer Beketa mnogo volim. Ali moja ideja je potpuno sumanuta, ne znam ko će to da prihvati. Iako sam ja protiv toga da se originalni tekstovi kvare, osavremenjuju, bacaju u neko drugo vrijeme, mada je sve moguće kada se dobro napravi, moja ideja je poprilično skandalozna, što bi ja uradila sa 'Čekajući Godoa', koga bi oni to čekali i gdje. Ali sad trenutno nemam vremena tome da se posvetim. To ću sigurno ipak uraditi kad tad", obećava ona.

I njena majka je oduševljena filmom Draška Đurovića

Milši se "As pik" u kojem igra psihijatra veoma dopada. Film reditelja Draška Đurovića ona opisuje kao pravi bioskopski, kakav dugo nismo vidjeli na ovim prostorima. "Draško je bajkovito režirao film, dao mu dozu poezije, iako ima veoma teških i mučnih scena. Da bi se moglo to svariti, mora da postoji doza poetike, humora, ljubavne priče što film takođe ima u sebi", priča i dodaje da su je prijatelji danima zvali i bili pod utiskom nakon beogradske premijere.

"Moja majka, žena koju nije lako zadovoljiti, je oduševljena. Veliki je uspjeh kada smo nju zadovoljili", uz smijeh priča glumica, a za Đurovića kaže da je praktično postao dio familije, s obzirom na to da je njihovo prijateljstvo punoljetno.

Bonus video: