Saša Baron Koen se obrušio na američke desničare: Kako da zle čike pošaljete na spavanje

„Jedina stvar koja može zaustaviti lošeg čovjeka sa pištoljem je dobro dijete sa pištoljem“, govori Koen u jednom trenutku kao Morad. „Ili beba sa pištoljem“, samouvjereno dodaje Lari Prat, lobista koji se bori protiv kontrole oružja u SAD
79 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2018. 07:05h

„Ovo će bezobrazne čike natjerati da zaspu na duže vrijeme“, poručuje Filip Van Kliv u lažnoj reklami za pištolje za djecu „Gunimals“.

Čovjek koji je svojevremeno nakon jedne od brojnih pucnjava u američkim školama izjavio da je uživanje pucati iz poluautomatske puške, pristao je i da se pojavi u spotu koji djeci objašnjava kako da „pošalju zle čike na spavanje“, u okviru izraelskog programa „Kinderguardians“ (djeca čuvari) koji u toj zemlji omogućava da se djeca već od četiri ili pet godina starosti obučavaju da rukuju oružjem. Van Kliv se ispred Lige odbrane građana Virdžinije u spotu pojavio na nagovor izraelskog antiterorističkog eksperta Erana Morada. Ispod gomile prostetike zapravo se krije Saša Baron Koen, kontroverzni komičar poznat po ostvarenjima kao što su „Borat“, „Dictator“ i „Bruno“, a naravno cijela priča o izraelskom programu naoružavanja djece je izmišljena za potrebe Koenove nove serije „Who Is America“.

Scena iz uvoda jedna je od najupečatljivijih iz prve epizode Netflixove serije, koja je odmah digla dosta prašine, što i nije neočekivano za Koenove radove. Već u julu počelo strasti su se uzburkale kada je niz modernih američkih konzervativaca – od guvernerke Sare Pejlin preko bivšeg šerifa i ponosnog rasiste Džoa Arapaja do nekadašnjeg senatora Roja Mura – krenuo da unaprijed objavljuje da ih je britanski komičar nasamario. Njihovi sljedbenici odmah su započeli onlajn rat sa Koenom, što mu je samo pomoglo u promociji serije.

Morad je samo jedan od likova koje je Koen osmislio i otjelotvorio prije svega kako bi provocirao američke desničare, mada se u seriji pojavljuju i ljevičari poput Bernija Sandersa, koji ipak više služe autoironiji kojom bi britanski komičar da prikaže površnost likova koje igra, a pred kojima sagovornicima recimo nije teško da istaknu koliko mrze muslimane i koliko im je već dosta toga što moraju da trpe crnce.

Tokom prvih par epizoda koje su do sada izašle Morad je svakako najuspješniji u izvlačenju ludila iz ljudi koji kroje politiku u SAD.

„Jedina stvar koja može zaustaviti lošeg čovjeka sa pištoljem je dobro dijete sa pištoljem“, govori Koen u jednom trenutku kao Morad.

„Ili beba sa pištoljem“, samouvjereno dodaje Lari Prat, lobista koji se bori protiv kontrole oružja u SAD.

Koen je angažovao Prata da mu pomogne da program „Kinderguardians“ predstavi Vladi SAD, a tokom snimanja spota britanski komičar poentira u trenutku kada Prat iznosi „naučno dokazane informacije“ koje podržavaju program: kako djeca mlađa od pet godina „imaju visok nivo feromona Blink 182, koji stvara dio jetre znan kao Rita Ora, što nervnim refleksima omogućava da putuju kroz Cardi B do Wiz Khalife 40 odsto brže, spašavajući na taj način živote“.

U seriji se kao „gost“ pojavljuje i bivši američki potpredsjednik Dik Čejni, koji ponosno prihvata kada ga Morad nazove „kraljem ubica terorista“. Kada mu Morad čestita zbog toga što je imao udjela u smrti, kako kaže, 700 hiljada potencijalnih terorista, Čejni mu odgovara: „Ništa lično“.

Jedna od impresivnijih scena je i ona sa bivšim senatorom Džejsonom Spenserom, kojeg je Morad natjerao da „u sklopu antiterorističkog treninga“ trči spuštenih gaća unazad, jer se borci ISIL-a najviše plaše da će postati gej. U ulozi doktora Nire Kejna Koen uspijeva da unese nemir kod stanovnika malog grada Kingmana kada im najavi da će u njihovom gradu biti izgrađena saudijska džamija koju finansira fondacija Klintonovih.

„Trebalo bi da su svi srećni što imamo crnce u ovom gradu, njih tolerišemo. Muslimane nećemo, po pitanju njih sam rasista“, ljutito dobacuje čovjek iz mase.

Neke Koenove šale su više, neke manje uspješne. Mada je skrenuo pažnju javnosti i natjerao mnoge da pričaju i pišu o njegovoj novoj seriji, kritičari mu za sada nisu skroz naklonjeni – od njih je dobio toplohladan prijem. Mada mnogi smatraju da mu je ovo najbolje djelo još od Borata, zamjeraju mu što su njegove provokacije same sebi svrha, te što generalizuje, ali i da koncept nije nov. U trenutku kada je predsjednik SAD Donald Tramp, mnogi se pitaju da li publiku u toj zemlji uopšte mogu da iznenade sadržaji kakav je „Who Is America“. Neki zamjeraju Koenu i na previše ličnom pristupu, ali je jasno da je britanski komičar ovdje stvari shvatio vrlo lično i sa namjerom je krenuo u napad na vrijednosti modernih konzervativaca i ismijavanje pobornika te ideologije.

Galerija

Bonus video: