Milo Radonjić: Male stvari su važne

"Nekad je to ručak, nekad kafa, nekad poljubac, zagrljaj, dobra knjiga ili neki od Bergmanovih filmova"
6 komentar(a)
Milo Radonjić, Foto: Privatna arhiva
Milo Radonjić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.02.2013. 13:55h

Milo Radonjić, autor "Pop(kv)Arta", iz dana u dan u okviru emisije "5 do 5" na Atlas televiziji raznim prilozima crnogorskoj publici približava svjetsku kulturnu scenu. Ovu kratku formu sam autor opisuje riječima:

"Poenta je da informacije budu kratke, jasne i efektne, kako bi zainteresovale gledaoce"

"Pop(kv)Art je koncipiran kao dnevna doza kulture. Jer, vrijeme u kojem živimo (i dajemo sve od sebe da ne životarimo) prolazi brzo. Mašinerija koja je oblikovala današnju porodicu je prilično okrutna, jer je ostavila malo prostora za porodična okupljanja, pa i za ono vrijeme koje svi provodimo pored televizora. Danas je privilegija izdvojiti sat vremena za emisiju, ako uzmemo u obzir činjenicu da nakon posla imamo i obaveze koje rijetko mogu sačekati sjutra".

Emisija "5 do 5", u okviru koje se emituje "Pop(kv)Art", kaže, ima idealan termin.

"U to vrijeme su se svi već vratili kućama, sjeli za trpezarijski sto i upalili televizore, kako bi se opustili uz lagane, zabavne, ali i informativne priče. Pored lifestyle priloga, ovo je idealan termin da se publici plasiraju kvalitetne priče iz kulture.

Poenta je da informacije budu kratke, jasne i efektne, kako bi zainteresovale gledaoce i navele ih na kreativno razmišljanje. Pop(kv)Art je primjer u kojem informacija i kreacija kao dvije sile nalaze mjesto i udružuju se, stvarajući interesantnu i edukativnu formu", priča Radonjić.

Površnost ne postoji

U emisiji mjesto ima “sve što kroz sopstveno postojanje u bilo kom obliku prožima kulturu”.

Crna Gora, kao mala zemlja, puna je umjetničkog potencijala

"Jedini uslov je da u tom obliku površnost, kao kategorija, ne postoji. Sve što ima jak koncept, i makar plan realizacije, vrijedno je prikazivanja. Tako, na primjer, možete vidjeti djevojku koja pravi izuzetne portrete velikog formata od žvakaćih guma, čuti veoma kvalitetnu muziku neafirmisanih izvođača, zaviriti u bogate kolekcije do juče anonimnih kolekcionara, osjetiti duh najvećih aukcija na kojima se obavlja kupoprodaja umjetnina…

Jedan od glavnih ciljeva emisije je da kod gledalaca izazove kreativnu želju, i nagon za stvaranjem nečeg sličnog, ili potpuno različitog od onoga što su u emisiji vidjeli", objasnio je Radonjić, i osvrnuo se na kulturnu scenu Crne Gore.

"Istina je da uvijek može bolje. To ne znači da ovo što se trenutno dešava nije dovoljno. Naprotiv. Smatram da imamo izvrsne glumce, fenomenalne slikare, muzičare koji su svirali u najprestižnijim muzičkim dvoranama...

Crna Gora, kao mala zemlja, puna je umjetničkog potencijala. Mislim da mi sami nijesmo svjesni toga i da u tome leži glavni problem. Često nema potrebe dovoditi ljude sa strane koji će obavljati određene umjetničke poslove, već treba pružiti šansu ljudima iz Crne Gore", smatra on.

Strast prema javnom nastupu

Novinarstvom je počeo da se bavi kao srednjoškolac u televiziji Budva, a nakon preseljenja u Podgoricu angažovan je na Atlasu.

"Od tada, strast prema kamerama, istraživanjima i javnom nastupu nije nestala, a sumnjam da će se ikad ugasiti", priča autor "Pop(kv)Arta". No, novinarska, nije jedina uloga u kojoj uživa.

"Sasvim je dovoljno da izdvojimo mali dio vremena u kojem ćemo se okrenuti sebi i osobama koje volimo"

"Svakodnevno pokušavam da odigram ulogu najboljeg strica na svijetu maloj Vasji. I vjerujte mi, to je ponekad teže nego da radite najkomplikovaniji intervju ili novinarsku priču koju možete zamisliti.

Nema poslovnog uspjeha koji mogu uporediti sa njenim osmijehom, koji mi uputi nakon najobičnijih stvari koje svakodnevno radimo. Mislim da je u njima i poenta. U malim stvarima. Često svi zaboravimo privatne težnje kada se bukvalno svakog dana borimo za egzistenciju.

Sasvim je dovoljno da izdvojimo mali dio vremena u kojem ćemo se okrenuti sebi i osobama koje volimo. Ja težim malim stvarima, koje uljepšavaju dan. Nekad je to ručak, nekad kafa, nekad poljubac, zagrljaj, dobra knjiga ili neki od Bergmanovih filmova.

Sreća leži u malim stvarima, a ja, kao i svi, čini mi se, želim da budem srećan", priča Radonjić, koji otkriva da svakodnevno želi i da napreduje.

"Ponekad smatram da nam je svima na raspolaganju premalo vremena za sve kvalitetne stvari koje se u svijetu dešavaju. Težim da otkrijem nove ljude, podsjetim na davno zaboravljena djela i uopšte na to koliko je kultura bitan činilac društva. Kultura zaista jeste sve - od toga kako jedete, kako se oblačite, kako se izražavate, do toga šta ste i šta želite biti", zaključuje Radonjić.

Knjiga na kraju sezone

Kako kaže za Puls, Radonjić je posebno ponosan na saradnju koju ima sa gledaocima.

"Posebno mi je drago bilo gostovanje Isidore Bjelice"

"Dio emisije posvećen je crnogorskim književnim stvaraocima. U saradnji sa izdavačkom kućom “Nova knjiga” iz Podgorice, Pop(kv)Art na sedmičnom nivou nagrađuje najtalentovanije neafirmisane autore koji svakodnevno svoje radove na sedmično zadatu temu šalju na adresu noviautori@rtvatlas.tv.

To je dio emisije na koji sam posebno ponosan, zato što će na kraju sezone emisije biti štampana knjiga koja će objediniti najbolje radove svih gledalaca, te će oni pored emisije imati i knjigu, koju su dijelom i oni sačinili", najavio je on.

Od dosadašnjih gostiju izdvaja beogradsku spisateljicu.

"Posebno mi je drago bilo gostovanje Isidore Bjelice, pogotovo zbog toga što ona za sebe kaže da je “Vorholovsko dijete”, te se dobro uklopila u tematiku emisije. Kad me neko pita koji mi je omiljeni događaj iz kulture u Crnoj Gori, volim da izdvojim i posjetu Marine Abramović, kada smo ispratili svaki dio njenog boravka u Crnoj Gori", prisjeća se Radonjić.

Bonus video: