Dragana Unković: Nadam se da izazovi tek dolaze

Volim da odem u bioskop, pročitam dobru knjigu, pa trening i – ko nakon toga da ne bude spreman za novi radni dan!
457 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 15:02h

Za urednicu informativnog programa Televizije Vijesti, Draganu Unković najveća satisfakcija je upravo to što sa većinom svojih prošlih i budućih sagovornika "ima odnos međusobnog poštovanja". I to je zaista uspjeh, s obzirom na to da je dugo bila autor i voditelj emisije "Prizma" u kojoj je bila spremna da postavi i najprovokativnija pitanja.

Dragana, koju gledaoci televizije Vijesti sada mogu da vide i kao voditeljku dnevnika, pričala je za Puls o novinarstvu, neprijatnim situacijama i izazovima, a otkrila je i kome nikada ne daje drugu šansu.

Na početku razgovora pitamo je koliko joj energije oduzima posao.

- Sreća da je imam, po nekima, i previše, tako da mi to pomaže da plivam u novinarskim vodama. Neću da kažem da je lako, ali sama sam birala svoj put, tako da ne volim da se žalim. Teško je balansirati i svakodnevno biti u kontaktu sa različitim karakterima. Znam da sam nekad gruba, ali se trudim da prema svima budem pravedna, iako se zbog sujetne profesije nekima možda i ne čini da je tako. Ali, vremenom se uvjere da griješe...

Uz Adnana Prekića vodite vijesti. Da li vam se nekada dogodilo da najradije, kada biste mogli, ne biste pročitali neku vijest?

- Naravno da jeste, ali onda je najčešće “uvalim“ Adnanu (smijeh). Šalim se, naravno. Nas dvoje se dugo znamo, 12 godina smo išli zajedno u školu, više od četiri zajedno radimo, tako da nam taj prijateljski odnos i međusobna podrška pomažu da i te situacije prevaziđemo i iznesemo ih na pravi način.

Šta vama, kao iskusnoj novinarki, uvijek privuče pažnju?

- Entuzijazam kolega, koji se istinski trude i jednostavno imaju žicu za ovaj posao. Takođe mi privuku pažnju i oni kojima takvi smetaju, pa se trude na razne načine da ih sabotiraju. Takve situacije, međutim, nisu dio samo novinarske, već životne škole.

Koliko pratite informativne programe drugih medijskih kuća i gdje, što se tiče novinarstva, nalazite uzore?

- Pratim sve političke emisije na svim televizijama i mislim da je to normalno. Nemam uzore, već novinare čiji rad poštujem, a njih ima i kod nas, u svakom mediju, iako je generalno situacija u novinarstvu veoma loša. Ipak, to, kao što sam rekla, ne znači da ne bih mogla da nabrojim kolege koji se, bez obzira na podjele unutar medijske zajednice, trude da pošteno obavljaju svoj posao.

Najveći poslovni i najveći privatni izazov?

- Nadam se da će tek doći i u prvom i u drugom slučaju. Sve do sad je išlo svojim tokom i nekako dolazilo samo po sebi, kao rezultat rada i posvećenosti.

Kada ste u životu bili najponosniji?

- Prerano je za tako velike riječi. Ponosna sam svaki put kad u očima svojih sestrića vidim da su ponosni što sam im tetka, a kod Ivana zadovoljstvo zbog ručka koji sam napravila (smijeh).

Šta je, po vama, potrebno za uspjeh?

- Svako od nas kao uspjeh doživljava različite stvari, ali mislim da je najveći uspjeh, bez obzira na posao kojim se neko bavi – ostati jednostavan i prirodan.

Šta biste u svom životu mijenjali, a šta ne nikako?

- Ne bih mijenjala Ivana, svoju porodicu, prijatelje, promjena svega ostalog može da se podnese.

Kako se odmarate od posla?

- Ovo bih povezala sa odgovorom na prvo pitanje - redovno vježbam i mislim da mi to pomaže da svakodnevni stres sa posla ostavim na nekoj strunjači i posvetim se i drugim stvarima. Volim da odem u bioskop, pročitam dobru knjigu, baš me čeka Jergović, pa trening i – ko nakon toga da ne bude spreman za novi radni dan!

Dugo ste vodili "Prizmu". Kada se sada osvrnete, šta je, što se tiče te emisije, bilo najneprijatnije, a šta najveća satisfakcija za vas?

- Neprijatne situacije meni i mojim kolegama uglavnom dolaze od nepristojnih i nevaspitanih sagovornika. Onima koji su takvi, ne dajem drugu šansu. Znam da ima i onih koji misle da sam i ja takva, jer prekidam sagovornike i insistiram na dobijanju odgovora. Bez takvog pristupa teško je dobiti informaciju od onih koji su tokom dugogodišnjeg medijskog iskustva, razvili izvrsnu sposobnost izbjegavanja odgovora i pričanja priče koja njima odgovara. Zato sam ponosna i da, to mi je najveća satisfakcija, što sa većinom svojih prošlih i budućih sagovornika imam odnos međusobnog poštovanja, bez obzira na pitanja koja sam spremna da postavim. Ljubaznost i vaspitanje ne isključuju izvjesnu dozu provokativnosti.

Galerija

Bonus video: