Dogodovštine Lole i Mile na malim ekranima

Crtani film "Lola i Mila", kaže Sergej Ćetković, biće potpuno novo iskustvo za djecu
452 pregleda 6 komentar(a)
Sergek Ćetković, Lola i Mila, Foto: Privatna arhiva
Sergek Ćetković, Lola i Mila, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.05.2018. 20:02h

Bračni par Sergej i Kristina Ćetković prošlog vikenda prezentovao je svoj novi zajednički projekat - crtani film “Lola i Mila”. Inspiraciju za ovaj poduhvat najpopularniji crnogorski pop pjevač i njegova supruga su dobili do svojih kćerki.

Ovaj crtani, kaže Sergej Ćetković biće potpuno novo iskustvo za djecu, a prikazivanje na kanalu Pikaboo počelo je u ponedjeljak 21. maja. Prvi serijal donosi 10 epizoda koje će se emitovati svakog dana od 7.35, 11.50, 16.10 i 20.30.

  • Na dječjem kanalu Pikaboo počelo je emitovanje crtanog filma “Lola i Mila”. Otkud ideja da se nakon slikovnice “Šta je slađe od kolača”, priča o Loli i Miloj nastavi kroz seriju crtanih epizoda?

Sama ideja slikovnice, koja nas je poput vremeplova vratila u dane ranog djetinstva, bila je okidač za ono na čemu smo radili u protekloj godini. Ovaj crtani film i rad na njemu nas je toliko podmladio, da kao i naša djeca svaki put sa radošću dočekamo uvodnu špicu i sa nestrpljenjem očekujemo svaku novu epizodu.

  • Da li te priče govore samo o dešavanjima iz djetinjstva Lole i Mile, ili ćemo se u njima svi pronaći?

Iako konstantno dobijamo novi materijal i nove teme koje treba razraditi, epizode će biti maštovite i interesantne kako djeci, tako i roditeljima. Već u prvoj epizodi smo nešto saznali i naučili, a kroz nove priče i dogodovštine upoznaćemo vas sa Duhovištem, Perom Petlićem, Marsovcem Marsimilijanom, Macom Papučaricom i mnogim drugim interesantnim likovima.

  • Koliko je snimljeno epizoda do sad, i sem dječije televizije Pikaboo, hoće li crtani film biti prikazan na još nekom kanalu?

U prvoj sezoni nas očekuje deset epizoda, a već od septembra kreću nove avanture “Lole i Mile”. Pored kanala Pikaboo kao vodećeg dječijeg kanala u regionu, epizode možete pratiti na našem Youtube kanalu Lola&Mila, a od oktobra i na nekoj od nacionalnih televizija u regionu.

  • Podršku ste za ovaj projekat dobili i od nekih tvojih kolega. Ko je to još dio priče “Lola i Mila”?

Imao sam veliku podršku dragih kolega- Jelene Tomašević i Goce Tržan koje će se u nekim epizodama pojaviti kao specijalne gošće. I sam imam ulogu medvjeda Miše, zvijezde cirkusa Spektakulusa.

  • Da li su Lola i Mila gledale crtani i kako one reaguju na isti? Jesu li srećne što će mnogim mlađim generacijama kroz ovaj projekat biti uzori?

Sa nestrpljenjem su čekale da krene emitovanje, pa su pored toga što svako jutro pospane nerado kreću u školu i vrtić, na dan prikazivanja prve epizode su poranile da pogledaju premijeru na dječijem kanalu Pikaboo. Lola i Mila su kao i mi podjednako učestvovale u osmišljavanju i izradi, dajući svoje predloge i teme kojima bismo se bavili u nekim epizodama. Mnoge dijaloge koje ćete imati prilike da čujete smo izvukli iz svakodnevnih dogodovština koje se dešavaju u kući. Svjesne i srećne zbog toga što imaju svoj lični crtani film, tražile bi da se u nekoj epizodi pojavi i neko od njihovih drugara.

  • Koliko je trebalo vremena da se ova priča realizuje i ko je sem vas učestvovao u kompletnoj priči? Koliko je bilo teško naći ljude da rade jedan ovako zahtjevan projekat?

Iako na televiziji sve izgleda lako, ovakvi projekti traže puno pažnje i vremena i iza njih stoji veliki tim ljudi. Na crtanom filmu radimo još od juna prošle godine, kada smo i izdali slikovnicu “Šta je slađe od kolača” u Crnoj Gori. Od nas kao autora, preko scenarista, glumaca koji će pozajmiti glasove do ilustratora, animatora, muzike i zvučnih efekata bez kojih nijedan crtani film ne bi bio kompletan i ubjedljiv. Glumac Dragan Vujić Vujke mi je pomogao u odabiru glumaca koji su pozajmili glasove glavnim junacima, a on, pored uloge naratora, uvijek dobije i neku novu, poput Marsovca Marsimilijana, mravljeg generala Radomira... Vujke je čovjek sa ogromnim iskustvom u svijetu crtanih filmova kod nas i rad sa njim je veoma ineteresantan i zabavan.

Društvene mreže preuzele edukaciju djece

  • Crtani filmovi uglavnom imaju i edukativnu notu. Šta će to djeca naučiti gledajući “Lolu i Milu”?

Svaka epizoda je poučna i edukativna. Lola i Mila putem svojih avantura rješavaju razne misterije i otrkrivaju nove junake od kojih i koje će nešto naučiti. Prije neki dan, na promociji crtanog filma gdje smo premijerno prikazali prvu epizodu “Šta je slađe od kolača” puno djece je naučilo nešto o vanili, tajnom sastojku mnogih slatkiša, a uz njih i njihovi roditelji. Svjesni smo da su obrazovni program i edukaciju preuzele društvene mreže i internet sa svom svojom zloupotrebom, pa se trudimo da uz “Lolu i Milu” naša djeca nešto nauče, maštaju i zabavljaju se.

Uskoro i pjesme o likovima iz crtaća

  • Radio si muziku za crtani film “Lola i Mila”, koliko je teško raditi primijenjenu muziku?

Obožavam filmsku muziku, pa je ovaj izlet u crtani film bio veoma inspirativan i zabavan. Imao sam veliku pomoć mog prijatelja Aleksandra Buzadžića koji potpisuje aranžmane i produkciju, dok smo teme i songove gradili zajedno. U narednom periodu nas očekuju i pjesme za djecu u kojima ćemo pjevati o likovima iz nekih epizoda i sve ispratiti fenomenalnim animacijama.

Bonus video: