Hit u Kini: Rijaliti šou sa osuđenima na smrt

Osuđenici na smrt su snimljeni nekoliko dana ili trenutaka pred njihovo pogubljenje. Sjede okovani lancima i okruženi stražarima, moleći za milost, ali ubrzo nakon toga gube život
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2012. 13:30h

Svake subote u milioni Kineza su okupljeni ispred malih TV ekrana da bi gledali rijaliti šou "Interviews Before Execution" (Intervjui prije pogubljenja). Program koji je postao pravi hit u Kini prikazuje posljednje trenutke osuđenika na smrt.

Emisija je nastala sa idejom da utiče na potencijalne kriminalce i spriječi ih u zlodjelima, ali se ubrzo pretvorila u zabavu za široke narodne mase. Sada seriju intervjua sa osuđenicima svake subotnje večeri prati oko 40 miliona gledalaca.

Osuđenici na smrt su snimljeni nekoliko dana ili trenutaka pred njihovo pogubljenje. Sjede okovani lancima i okruženi stražarima, moleći za milost, ali ubrzo nakon toga gube život. Razgovor počinje neobaveznim pitanjima o omiljenom filmu, sportskoj ili filmskoj zvijezdi. Kako razgovor napreduje, ispitanik otkriva detalje krivičnog djela, zbog kojeg je osuđen, a nerijetko se čuju i izvinjenja.

U jednoj sceni, mladić pada na koljena i izvinjava se roditeljima.

"Oče pogriješio sam. Žao mi je", kazao je.

Već u sljedećoj sceni, osuđenik je odveden na izvršenje kazne.

U Kini se smrtna kazna može dobiti za 55 krivičnih dela, ali se šou fokusira isključivo na slučajeve ubistva. Do sada je najveće interesovanje izazvala epizoda koja govori o homoseksualcu po imenu Bao Rongting

Čelnici vladajuće komunističke partije istakli su da je emisija sredstvo propagande čiji je cilj da upozori građane na posljedice zločina. Producenti tvrde da je do sada samo pet zatvorenika odbilo da se pojavi pred kamerama.

U Kini se smrtna kazna može dobiti za 55 krivičnih dela, ali se šou fokusira isključivo na slučajeve ubistva. Do sada je najveće interesovanje izazvala epizoda koja govori o homoseksualcu po imenu Bao Rongting koji je usmrtio svoju majku a zatim oskrnavio njeno tijelo.

Homoseksualnost je u Kini i dalje tabu tema, a na Baovom pogubljenju nije se pojavio niko od članova porodice. Jedna od izuzetno potresnih scena prikazuje Rongtinga koji moli voditeljku da se rukuje sa njim po posljednji put prije nego što umre. Ona je o učinila, ali uz oklijevanje. Brzim potezom je dodirnula osuđenikovu šaku, a zatim se sklonila.

"Dugo nakon toga sam imala neprijatan osećaj u prstu koji ne umijem da opišem", izjavila je za Daily Mail Ding koja je priznala da se i dalje pita da li je trebalo da se rukuje sa zatvorenikom.

Bonus video: