Dječiji program na TV Vijesti: Da se djeca vrate u dvorište!

"Ukoliko prošetate bilo kojim dijelom grada, dočekaće vas slika u kojoj se djeca gotovo i ne igraju, a naročito ne onako kako se mi onomad igrasmo"
177 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2011. 13:43h

Emisija “Dvorište” čije emitovanje počinje u nedjelju u osam sati na Televiziji Vijesti potpuno je nov proizvod iz oblasti dječijeg programa. Voditelji će biti djeca, ali će se pored njih pojaviljivati i glumci, animatori, psiholog, koji će pokušati da nauče mališane nove igre, istoriju, geografiju, ali i riješe njihove probleme.

Ovaj projekat potpisuje “Takt produkcija”, koja ističe da je emisija rađena u HD rezoluciji i da značajno prevazilazi standarde TV programa u Crnoj Gori.

"Vodili smo se idejom da na osnovama igre, zabave i edukacije sklopimo mozaik koji bi se na originalan način približio dječijem svijetu, ali i roditeljima koji kroz ovaj program mogu bolje da sagledaju dječije probleme i dileme, ili se i sami vratiti u djetinjstvo.

"Da li će danas djeci biti interesantna ema esesa, klikeri, mjehurići od pjene, mravojed, care care gospodare, žmurka i slično vidjećemo vrlo brzo"

“Takt produkcija” je okupila brojnu ekipu profesionalaca iz različitih oblasti, kao i talentovanu djecu. U “Dvorištu” su djeca voditelji i glumci, lutka Zmajko novi drugar, Žarko Žabac stručnjak za igre i zabavu, sveznajući profesor Dodo i ekspert za životne nedoumice Minja psihološkinja", objašnjava Vladan Otašević, producent emisije i dodaje da njihovo dvorište nije usko ni za brojnu ostalu talentovanu djecu, a ni za odrasle.

"Tako će gledaoci vrlo brzo moći da se upoznaju sa mladim i starijim drugarima koji su došli i zadržali se, ili samo prošli kroz naše dvorište. Takođe smo u priču uključili i odrasle. Oni mladim generacijama pokazuju i objašnjavaju igre njihovog djetinjstva.

Da li će danas djeci biti interesantna ema esesa, klikeri, mjehurići od pjene, mravojed, care care gospodare, žmurka i slično vidjećemo vrlo brzo. Ako nakon emitovanja prvih emisija uspijemo djecu da zainteresujemo da probaju igre koje ne podrazumijevaju kompjuter, Sony play station, TV i slično onda je program koji smo pripremili ispunio dio svoje misije i vratio djecu dvorištu, gdje i pripadaju", tvrdi Otašević.

Lutak Zmajko i profesor Dodo

Glumac Željko - Caja Radunović, koji će imati dvije uloge - lutak Zmajko i profesor Dodo, o projektu kaže:

"Dvorište je ambijent u kojem provodimo lijepe trenutke, mjesto gdje se djeca druže, pričaju razne priče, prepričavaju dogodovštine i razmjenjuju saznanja. U našem “Dvorištu” se dešavaju zanimljive situacije, pojavljuju razne dileme i problemi, postavljaju brojna pitanja.

Na sve to postoje odgovori Minje psihološkinje, Žarka Žapca, profesora Doda... Svi oni na veoma interesantan i edukativan način pomažu djeci i njihovim roditeljima. U „Dvorištu“ su djeca voditelji.

Oni to rade na specifičan način, bez uobičajenih najava i komentara, već njihove replike proizilaze iz svakodnevnih iskustava i boravka u dvorištu. Djeca voditelji su ujedno i glumci i to rade jako dobro.

Pošto dvorište može da primi puno djece to znači da imamo puno voditelja - Iva, Mia, Dijana, Viktorija, Marko, Luka, Deni... A dvorište je otvoreno za sve, pa izvolite doći na druženje uz igru i zabavu", poručuje Radunović.

Kako su se djeca nekad igrala

Od animatora Žarka Stanišića (Žarka Žapca) mališani će učiti igre, a pokazaće im i kako su se djeca nekad igrala.

"Gledajući današnje "moderno" dijete ideja se sama iz sebe rodila. Ukoliko prošetate bilo kojim dijelom grada, dočekaće vas slika u kojoj se djeca gotovo i ne igraju, a naročito ne onako kako se mi onomad igrasmo.

"Valja pomenuti vrijeme u kom nijesmo bili tako bogati igračkama i zanimacijama, a igrali se, uz mrvice mašte, kao najbogatiji na svijetu"

Budući da me izuzetno zanimaju igre, koje sam, sam za se proučavao, te da je igra dio moje svakodnevice, nije teško zaključiti odakle volja da se takvo znanje prenese dalje", priča Žabac i zatim objašnjava zašto bi trebalo da izlazimo napolje i da se igramo, iako to možemo da radimo i kod kuće uz pomoć računara i Interneta.

"Tom druženju fali najneophodnija sitnica, ono što stručnjaci zovu socijalna inteligencija ili što bismo mi rekli malo pravog druženja. Pratio sam istraživanje naučnika sa Kembridž univerziteta koje je pokazalo da “pametne računarske igre” pospješuju samo neke čovjekove sposobnosti i ne zadiru u moć saznanja.

Valja pomenuti vrijeme u kom nijesmo bili tako bogati igračkama i zanimacijama, a igrali se, uz mrvice mašte, kao najbogatiji na svijetu. Ni od čega pravili smo dvorce, predstave, bunkere, trotinete, kućice i bezbroj raznoraznih čarobnih koještarija, a sve usput saznajući od čega je šta napravljeno i kako funkcioniše", prisjeća se Stanišić.

Repriza “Dvorišta” biće subotom na Televiziji Vijesti.

Treba pričati uvijek i o svemu

Radmila Stupar-Đurišić u emisiji biće Minja psihološkinja – stručnjak za dileme i probleme, a teme razvojne i pedagoške psihologije obrađivaće dramskim metodom.

"Kroz šaljivi lik psihološkinje obrađuju se i veoma složene psihološke teme"

"Svaka emisija ima za cilj očuvanje i osnaženje jedinstva porodice kao nukleusa društva. Takođe, šalje neskrivenu poruku da treba da pričamo uvijek i o svemu. Danas, a iz ugla psihologa, djeca imaju najviše problema sa usvajanjem dvostrukih standarda.

Današnje društvo, gdje neprimjereno ponašanje nije uvijek adekvatno sankcionisano, šalje nerazumljive vaspitne poruke, a djeca često ne znaju koga da pitaju za pojašnjenje.

Kroz šaljivi lik psihološkinje obrađuju se i veoma složene psihološke teme i u formi vrijednosnih poruka se plasiraju djeci na pristupačan i jednostavan način. Djeca uče svakodnevno ne samo u školi već i iz svog najbližeg okruženja. Nadam se da će “Dvorište” uskoro biti jedno od njih", zakljčuje ona.

Bonus video: