Izašli su na ulice zbog Onura i serije

Ekstremisti smatraju kako je nedopustiva golotinja žena u seriji i sultan koji pije. Prema njima, sultan nije vjerno prikazan.
273 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 20:33h

Produkcija turske serije 'Sulejman Veličanstveni', u kojoj Halit Ergenç (40) ima glavnu ulogu, primila je 74.000 žalbi gledaoca poslije emitovanja prve epizode. Na ulici je grupa islamskih ekstremista protestovala jer su bili isprovocirani scenama harema i golih žena. Tražili su da se zaustavi snimanje serije jer smatraju da vladar Osmanlijskog carstva nije vjerno prikazan. Nedopustivo im je da serija javnosti prikazuje Sulejmana kako se opija. Halit Ergenç, koji se proslavio ulogom Onura u seriji '1001 noć', navodno je zbog Sulejmana dobio i prijetnje smrću. Turskim medijima rekao je kako mu je čast igrati takvu veliku istorijsku ličnost.

Tamošnji glumci nedavno su protestovali i zbog toga što previše rade. Halit i supruga Bergüzar Korel bili su među rijetkima koji se nijesu pojavili na protestu glumaca i producenata sapunica pred turskim centrom kulture.

Popularnost turskih serija dovela nas je do cjelodnevnih snimanja. To fizički iscrpljuje filmsku ekipu. Nabija se nepotreban i nepodnošljiv tempo rada. Dvoje turskih glumaca lani je poginulo u saobraćajnoj nesreći kasno se vraćajući sa seta - rekla je na protestu turska glumica Tuba Büyüküstün (28). Ona glumi glavni ženski lik Asi u istoimenoj seriji koja se trenutno prikazuje. Njoj se pridružio kolega Murat Yildirim, koji u seriji glumi njezina dečka Demira.

Bonus video: