Nakon što je na svijet donijela 17 štenaca, Etana će biti sterilisana

Kučići će biti dati na usvajanje. Vlasnici traže porodice sa djecom, nikako uzgajivače, jer ne žele da se prema psima neko ponaša kao prema objektima
182 pregleda 0 komentar(a)
kucic, Foto: Internet
kucic, Foto: Internet
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Deset sedmica nakon poroda 17 štenaca, majka Rodezijskog ridžbeka će biti sterilisana. Etana se oštenila krajem septembra, u kući vlasnika, 32-godišnje Ramone Vegeman i njenog supruga, u okolini Berlina.

Ramona, kako prenosi Associated Press, kaže da je 26-časovni okot bio naporan za majku, te da stoga ne žele da naruše njeno zdravlje mogućom novom trudnoćom.

Etaninin devet bradavica nije dovoljno da svi štenci budu nahranjeni, pa Ramona pomaže, dajući im mlijeko na bočicu. Briga o štencima, kako kaže vlasnica, zahtijeva puno radno vrijeme. Ramona, psihijatar za životinje, kaže da kučići moraju biti nahranjeni najmanje pet puta dnevno. I kad dobiju hranu, oni žele pažnju, da se neko igra sa njima.

"Igraju se oni međusobno, ali zahtijevaju i našu pažnju", kaže Ramona.

Čekajući novi dom

Vegemanovi već štence navikavaju na ono što život zapravo jeste, puštajući im zvuke buke sa gradilišta, saobraćajne buke, plač djece... Iako ih je 17, svi kučići su dobro. Vlasnici sa njima već prolaze i kroz osnovnu dresuru, i sada uče kako da mirno sjede.

Ramona i njen suprug u kući obično imaju tri psa: Etanu i još dva. Etanine štence će dati na usvajanje. Dva kučića su poklonili prijateljima, pet su prodali za po oko 800 eura. Ta cijena pokriva, kako kažu Vegemanovi, troškove veterinara, vakcijancije, hranu, te dobijanje papira.

Preostalih deset štenaca će dobiti novi dom, po želji vlasnika, u porodicama sa djecom. Vegemanovi ne žele dati kučiće uzgajivačima, jer neće da se iko prema psima ophodi kao prema objektima.

Svi se zovu na slovo B

Etana je 17 kučića na svije donijela krajem septembra. Prije toga, okotila je osmoro. Štenci iz prvog legla svi imaju imena na slovo A. Prema pravilima, kako kažu Vegemanovi, sada štenci iz drugog legla imaju imena na drugo slovo abecede, B.

Ženski štenci su Bahati, Bahija, Bašima, Binki, Bisa, a muški Bakir, Banjoku, Bilaj, Bruk, Bundu, Bajo, Bukekajo, Biton i Bulus. Njihova imena su afrička, jer je rasa Rodezijski ridžbek porujeklom sa tog kontinenta. Rasa je poznata i pod nazivom gonič lavova.

Bonus video: