POLITIČKI MUDRO I ZNAČAJNO DJELO

Serija koja je privukla pažnju cijelog svijeta: Jeziva priča o Černobilju

Emili Votson, glumica koja u novoj HBO seriji tumači lik ukrajinske naučnice, priča o značaju priče o nuklearnoj katastrofi i radu sa Džaredom Harisom i Stelanom Skarsgardom
6140 pregleda 8 komentar(a)
Iz serije, Foto: HBO
Iz serije, Foto: HBO

Već nakon prve emitovane epizode na HBO kanalu, “Černobilj” je privukao pažnju publike širom svijeta.

U pitanju je petodjelna mini-serija snimana u koprodukciji HBO i Skaja, a predstavlja dramatizaciju priče o nuklearnoj nesreći iz 1986. godine, odnosno jednoj od najvećih katastrofa koje je izazvao čovjek.

Dana 26. aprila, te godine, u nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini, u Sovjetskom Savezu, došlo je do velike eksplozije koja je izazvala širenje radioktivnih čestica širom Bjelorusije, Rusije, Ukrajine, pa sve do Skandinavije i zapadne Evrope.

Serija u prvi plan stavlja hrabre ljude koji su žrtvovali svoje živote kako bi spasili Evropu od nezamislivog uništenja.

Tako Džared Haris glumi Valerija Legasova, glavnog sovjetskog nuklearnog fizičara. Kao član krizne grupe, on je prvi uvideo nazamislive razmjere katastrofe koja se desila.

Stelan Skarsgard tumači lik sovjetskog potpredsjednika vlade, Borisa Ščerbinu, koga Kremlj šalje da upravlja vladinom komisijom za Černobilj u satima nakon nesreće.

Emili Votson igra Ulanu Komjuk, sovjetsku nuklearnu fizičarku koja pokušava da razriješi misteriju i otkrije šta je dovelo do katastrofe u Černobilju.

Upravo ova glumica pričala je o seriji i svojoj junakinji za HBO, a Vijesti ekskluzivno prenose intervju za Crnu Goru.

Koja je uloga tvog lika u tragediji?

Igram Ulanu Komjuk, naučnicu sa Bjeloruskog instituta za nuklearnu energiju, tako da je veoma daleko u trenutku nesreće. Ipak alarmi se upaljuju i ona pokušava da otkrije odakle dolazi radijacija. Ona je veoma pametna i odlučna, pa tako otkriva da način na koji su se borili sa požarom izaziva drugu eksploziju. Zato se odvozi u Černobilj kako bi im pomogla i postaje važan član njihovog tima. Lik koji tumači Džared zamoliće je da sve sama istraži. Sve postaje mnogo mračnije kada bude naišla na materijal koji je ozračen, a ona će shvatiti da su od samog starta postojale velike greške za koje su kreatori nuklearne elektrane znali.

Scenarista Kreg Mezin je kazao ranije da je imao u vidu baš tebe kada je pisao tu ulogu.

Bila sam polaskana kada mi je to rekao. Mislim da je on jedan od ljudi koji su bili oduševljeni mojom inteligencijom (smijeh). Bio je veliki izazov za mene igrati nekoga ko govori istinu tamo gdje je to zabranjeno. Način na koji je Kreg sve sastavio u jednu priču je nevjerovatno i moćno.

Da li si i sama istraživala prije početka snimanja?

Pročitala sam istoriju Bjelorusije i saznala da je vjerovatno najopasnije mjesto za život u XX vijeku bilo upravo u toj zemlji. Jedan od filmova koji smo svi morali pogledati prije snimanja je bio “Come and See”, ruski film snimljen tokom ‘80-ih godina o upadu Nacista u jedno bjelorusko selo. Ono što su činili je poražavajuće. Moja junakinja je u to vrijeme bila dijete, što znači da je odrastala okružena velikim traumama i nečovječnostima. Kako bi sve to preživjela morala je biti veoma jaka.

Kako je bilo raditi sa Skarsgardom i Harisom?

Rad sa Stelanom na “Breaking Waves”, mom prvom filmu, bilo je nevjerovatno iskustvo. Dao mi je neke zaista vrijedne savjete koji su mi koristili tokom cijele moje dalje karijere. Prvih nekoliko pokušaja snimanja scene su bili veoma čudni, jer smo imali jaku vezu i ranije, ali na kraju smo bili samo dva velika prijatelja na setu. Džared i ja smo se odmah poklopili.

Došla sam jedno jutro u hotel i on je bio tamo. Trebalo je da budem na probi, ali sam ostala da ćaskam sa njim, pa smo oboje zakasnili.

Serija se zasniva na priči iz prošlosti, da li ipak ima neki značaj za današnjicu?

Ona govori o istini, ali i o prirodnim energijama i načinima na koji ih kontrolišemo. Čini se da su obje teme danas veoma bitne i da se točak istorije okreće pred našim očima. “Černobilj” je politički mudro i značajno djelo.

Preporučujemo za Vas