Počelo ljetnje izdanje Evropskog filmskog festivala na Žabljaku

Nakon Žabljaka, EFF će tokom jeseni biti organizovan u Podgorici i drugim crnogorskim opštinama
506 pregleda 0 komentar(a)
Sa festivala, Foto: Obrad Pješivac
Sa festivala, Foto: Obrad Pješivac

Projekcijom filma "Belgijski kralj", sinoć je na Žabljaku počelo ljetnje izdanje Evropskog filmskog festivala (EFF), koji organizuje Evropska unija u Crnoj Gori u saradnji sa Turističkom organizacijom Žabljak traje do četvrtka 25. jula, do kada će biti prikazano još pet filmova evropske produkcije.

"Veliko mi je zadovoljstvo i čast što mogu da otvorim Evropski filmski festival, sada već peti koji Delegacija Evropske unije organizuje u Crnoj Gori, zajedno sa EU info centrom i lokalnim partnerima. Želimo da radimo više na lokalu i da komuniciramo više sa građanima. Zato smo ove godine festival otvorili na Žabljaku, a ne u Podgorici, kao što inače biva. Nadam se da ćete uživati narednih pet dana u profesionalno odrabranim evropskim filmovima", kazala je na otvaranju festivala Nadežda Dramićanin, savjetnica za medije u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević rekao je da održavanje festivala predstavlja ogromnu čast za lokalnu upravu.

"Organizacija Evropskog filmskog festivala, uz već utemeljeni “Green Montenegro Film Festival”, planirano održavanje “North festa” početkom avgusta i umjetničkog festivala “Wild beauty art Žabljak”, te tradicionalne manifestacije “Dani planinskog cvijeća”, činjenice su koje govore u prilog da lokalna uprava sve više pažnje posvećuje kulturnom i društvenom životu naših građana. Takođe, za turističku sezonu koja je u toku, ovakva manifestacija, predstavlja ogroman doprinos.Stoga želim da se zahvalim organizatorima, Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centru, kao i Turističkoj organizaciji Žabljaka, napominjući da su svi filmovi u sekciji, filmovi nagrađivani na brojnim filmskim smotrama", rekao je Vukićević.

Pored „Belgijskog kralja“, Žabljačani i turisti imaće priliku da gledaju i francusku dramu „Krvavo mlijeko“, portugalsko-francusko-brazilsku koprodukciju „Dijamantino“, kao i tri dokumentarna filma „Tišina drugih“, „Stranac u raju“ i „Daleki lavež pasa“. Filmovi se prikazuju svakog dana u 20 sati u žabljačkom Centru za kulturu.

Predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra tokom posjete Žabljaku organizovali su i Dan Evropske unije. Na platou ispred Centra za kulturu predstavljena je izložba EU projekata „Crna Gora i EU – partnerstvo koje traje“, koja će biti otvorena do 03. avgusta. Predstavnici organizatora razgovarali su sa građanima, ponudili interaktivni sadržaj za mlade i postavili izložbu fotografija EU projekata u Crnoj Gori kako približili Evropsku uniju građanima.

Nakon Žabljaka, EFF će tokom jeseni biti organizovan u Podgorici i drugim crnogorskim opštinama.

Bonus video: