Kako su svi Tarantinovi filmovi povezani

Neke veze su očigledne, a neke suptilnije, ali su tu i sežu sve do njegovog aktuelnog ostvarenja “Once Upon a Time in Hollywood”
2799 pregleda 0 komentar(a)
Pojavljuje se u svim svojim filmovima: Kventin Tarantino, Foto: Beta-AP
Pojavljuje se u svim svojim filmovima: Kventin Tarantino, Foto: Beta-AP

U Tarantinovom klasiku “Pulp Fiction” Mia Volas, koju igra Uma Turman, priča Vinsentu Vegi o pilot epizodi TV serije u kojoj je igrala, a njen opis radnje koja se vrti oko grupe ženskih tajnih agenata od kojih svaka ima svoju specijalnost zvučaće vam neobično poznato ako ste gledali drugi film istog reditelja - “Kill Bill”. Volas otkriva kako je igrala Rejven Mekoj, najopasniju ženu na svijetu sa nožem, što je jedna od osnovnih karakteristika lika kojeg Turmanova glumi u “Kill Bill”, a to govori Vegi koji ima isto prezime Mister Blond, nadimak dat Viktoru Vegi - liku iz filma “Reservoir Dogs”.

Fanovi Kventina Tarantina proveli su decenije tražeći veze između njegovih filmova. Neke su očigledne, a neke suptilnije, ali su tu i sežu sve do njegovog aktuelnog ostvarenja “Once Upon a Time in Hollywood”. Kada se govori o univerzumima koje dijele filmovi, obično se misli na Marvelov ili DC-ev, ali je Tarantino osmislio svoj mnogo ranije. Slavni reditelj je 2016. potvrdio da su svi njegovi filmovi, kao i oni za koje je pisao scenarije poput “Natural Born Killers”, smješteni u isti univerzum, u okviru kojeg postoji još jedan.

“Tu je ‘stvarniji od stvarnog’ univerzum i svi likovi su u njemu, ali tu je i filmski univerzum. Tako recimo ‘From Dusk Till Dawn’, ‘Kill Bill’, oni se dešavaju u filmskom univerzumu i kad likovi iz ‘Reservoir Dogs’ ili ‘Pulp Fictiona’ odu bioskop, gledaju ‘Kill Bill’ ili ‘From Dusk Till Dawn’”, otkrio je tada gostujući u jednoj australijskoj TV emisiji.

Ono što je bilo najočiglednije fanovima su brendovi koje je Tarantino izmislio, a koji se pojavljuju u njegovim filmovima, kao što su “Big Kahuna” hamburgeri i “Red Apple” cigarete. Upravo je na ovaj način primjećena i veza između njegovog najnovijeg ostvarenja sa prošlim. U “Once Upon a Time in Hollywood” glavni likovi Rik Dalton i Klif But, koje igraju Leonardo Dikaprio i Bred Pit, puše cigarete “Red Apple”. Tokom odjavne špice Dalton čak snima reklamu za ovaj brend, što je scena koja je dodata nakon premijere filma u Kanu.

Tarantinov glavni univerzum, onaj stvarni je mjesto gdje se dešavaju radnje većine njegovih filmova, kao što su “Reservoir Dogs”, “Pulp Fiction”, “Inglorious Basterds”, “Django Unchained”, “Death Proof” i “The Hateful Eight”, a izgleda i “Once Upon a Time in Hollywood”. U njemu se pojavljuju i stvarni likovi poput Šeron Tejt, Čarlsa Mensona i Brus Lija iz najnovijeg filma, ali je istorija izmijenjena, pa tako Adolfa Hitlera ubijaju glavni likovi iz “Inglorious Basterds” i na taj način se završava Drugi svjetski rat. U ovom univerzumu smješteni su i neki naslovi koje Tarantino nije režirao, ali ih je napisao, kao “True Romance” Tonija Skota.

Tako je pomenuti Vinsent Vega iz “Pulp Fictiona” brat Viktora Vege iz “Reservoir Dogsa”. U posljednje pomenutom naslovu Mister Vajt pominje Alabamu, prostitutku koju u “True Romance” igra Patriša Arket. U “Django Unchained” pojavljuje se potjernica gdje se među traženim licima navodi i Krejzi Kreg Kuns, predak kapetana Kunsa iz “Pulp Fictiona”. Povjerenik Viktora Vege je Simor Skagneti, brat Džeka Skagnetija, detektiva iz filma Olivera Stouna čiji scenario potpisuje Tarantino - “Natural Born Killers”. Lik kojeg Tim Rot igra u “The Hateful Eight” Pit Hikoks očigledno je u srodstvu sa Arčijem Hikoksom iz “Inglorious Basterds” kog glumi Majkl Fasbender.

Poput likova koje je igrala Uma Turman, veza između Tarantinovog stvarnog i filmskog univerzuma mogao bi biti šerif Erl Mekgro koji se pojavljuje u “From Dusk Till Dawn”, “Kill Bill” i “Death Proof”. Sa filmskog web sajta Screen Crush smatraju da je u filmskom univerzumu lik Mekgroa baziran na onom iz stvarnog života.

To bi moglo i objasniti kako je lik Ume Turman iz filma “Kill Bill Vol. 2” zakopan u grobu Pole Šulc, za koju brojni fanovi vjeruju da je supruga doktora Šulca iz “Django Unchained”, budući da piše da je živjela od 1823. do 1853. što je stavlja u pravi vremenski okvir za to.

Kad je u pitanju “Once Upon A Time”, za Klifa Buta kojeg igra Bred Pit pominje se da je ratni heroj, što bi ga moglo povezati sa još jednim likom kojeg je glumio Pit - poručnikom Aldom Rejnom iz “Inglorious Basterds”. U istom ostvarenju Dikapriov lik glumi u sceni koja strašno liči na onu u kojoj je ubijen Hitler u “Inglorious Basterds”, što može značiti da je bazirana na tim dešavanjima, a još ranije se spekulisalo da kaskader Majk iz “Death Proofa” ima veze sa koordinatorom kaskadera Rendijem iz najnovijeg Tarantinovog filma. I jednog i drugog igra Kurt Rasel.

Bonus video: