Svi ženski likovi su snažni i zastrašujući

Brajan Koks i Hiam Abas pričaju o drugoj sezoni HBO serije “Succession”, koja je počela da se prikazuje 11. avgusta
1024 pregleda 0 komentar(a)
Najavna slika za drugu sezonu serije “Succession”, Foto: HBO
Najavna slika za drugu sezonu serije “Succession”, Foto: HBO

Druga sezona satirične komedije “Succession” u čijem je centru porodica Roj i medijskoj imperiji počela je da se prikazuje 11. avgusta, a crnogorskoj publici dostupna je putem HBO GO platforme i HBO kanala.

Glavne uloge Logana Roja i Marsiju Roj, tumače Brajan Koks i Hiam Abas, a njih dvoje su u razgovoru za HBO koji ekskluzivno za Crnu Goru prenose Vijesti, pričali o seriji “Succession”.

Brajane, u ovoj sezoni vidjećemo Logana kako se vraća svojim, ali i tvojim, škotskim korijenima. Kako je to bilo za Logana i tebe?

Koks: Veoma sam vezan za Dandi i nostalgičan kada je taj grad u pitanju, čak i ako je grub. Sa druge strane za Logana je to prokletstvo. On ne može izaći na kraj sa tim gradom, u njemu je puno njegovih sjećanja.

Da li je više detalja o Loganovom porijeklu uticalo na igranje njega u drugoj sezoni?

Koks: Ne zaista. Naravno prednost dugih televizijskih formata je to što se konstantno mijenjaju, i stalno nešto otkrivamo. Tako se likovi otkrivaju. Pozadina priče je tu, a očigledno, scenaristi imaju osjećaj za nju. Ali zapravo, interesantno je i misterija je, a ako tako i ostane biće sjajno, jer ne znaš šta su tvoji demoni.

Abas: Ili kako će doći po tebe?

Koks: Upravo tako. Znaš da imaš demone, ali ne znaš gdje se nalaze. I to je ono što je interesantno.

Da li biste rekli da su Logan i Marsija misteriozni likovi?

Abas: Mislim da će nastaviti da budu misteriozni. Kao što Brajan kaže, postoje demoni naših likova. Ne znamo gdje idu i kako će nas iznenaditi kroz scenario. Otkrivamo iz epizode u epizode gdje će nas elementi koji čine naše likove povesti. Kao i u životu, znaš ko si, ali ne znaš kako će biti sjutra.

Koks: Da, nemate osjećaj za budućnost.

Abas: To je ono što sam otkrila radeći na televizijskom projektu. Kada snimaš film, znaš cijelu priču od A do Š. Znate u kojem pravcu ide. Ali kada radiš na televiziji, za mene je to bilo veoma interesantno, zato što dolazim iz bioskopskog svijeta, a takođe i režiram. Zato mi je sve bilo veoma čudno, a u isto vrijeme i ugodno. Sada sam navikla, doživljavam sve kao stvaran život. Ja sam tu, kao i Marsija. Njena sjutrašnjica je nepoznanica. A kada sjutra dođe, otkriću nešto iznenađujuće što nisam znala o njoj.

Da li znate kakva osjećanja vezuju Logana za njegovu djecu?

Koks: On definitivno obožava svoju djecu. To nije pod znakom pitanja. Pitao sam scenaristu (Džes Armstrong), jer mi se ponekad činilo da to ne pokazuje najbolje, a on mi je odgovorio: “Ne, on zaista voli svoju djecu”. Jednom kada to utvrdiš, stvari postaju još komplikovanije, jer su djeca razočaranje. Ono za šta nisu sposobni je nešto sa čime se boriš.

Abas: Odgovor na to je posljednja epizoda prve sezone sa Kendal. Ako nije u pitanju ljubav, mislim da Logan ne bi mogao da učini ono što jeste. Tako sam bar ja shvatila.

Koliko ste bili iznenađeni uspjehom serije?

Koks: Pomislio sam da je scenario sjajan. Mnogo improvizuju, na neki način dopunjuju scenario. Slobodni su za konsultacije, pa smo i mi naučili da se prilagođavamo na nove rečenice.

A šta se dešava sa parom?

Abas: Zanimljivo je da to pitate. Neću otkriti ništa iz serije, ali pošto ste pitali za Dandi i prošlost - prije neki dan smo radili scenu gdje on pokazuje emocije koje ga vežu za grad iz kojeg dolazi. I te riječi koje je govorio Marsiji, bile su kao odraz njegove prošlosti. Odjednom, to su te stvari koje se dešavaju tokom rada, koje nisi znao prije, ali ne kalkulišeš, jer ih nisi ranije pročitao. Rekla sam: “To je nevjerovatno. To je veza između oba lika - oboje dolaze iz mjesta koja su potpuno isključili”.

Koks: Dolaze iz različitih svjetova, zbog čega su na neki način i završili zajedno. Prihvatiš tu vezu, ali ne moraš po svaku cijenu razumijeti njene osnove.

Abas: Trebalo nam je vremena da razumijemo: šta ova žena radi sa ovim muškarcem i šta on traži sa njom. Zašto je ona tu...

Kao da ona ima neki autoritet nad njim. A ne znamo odakle to dolazi...

Abas: Mislim da je to ono što se Loganu sviđa kod Marsije. Mislim da mu se to dopada. Takođe, njihova prošlost je potpuno različita, sa drugačijim kulturama, a oboje su stvorili sami ono što jesu. To je još jedna stvar koja ih povezuje.

Koks: Mislim da se tome Logan divi kod Marsije. Mislim da je to o čemu priča Hiam istina kod veza sa jakim ženama. Imamo puno snažnih žena u seriji. To je ono što je u njoj dobro: žene su snažne, ali i zastrašujuće. Svaka žena koja se pojavi u seriji ima element zastraživanja na neki način. To je jedna od uzbudljivih stvari.

Ali Šiv nije tako jaka...

Koks: Šiv je delikatna, ali je nepopustljiva.

Abas: I odlučna je, ambiciozna... Ono što radi, radi na sjajan način. Ona nije lik za koji moramo da kažemo, zato što je žena, da je slaba ili neuspješna. Mislim da ona daje sve od sebe, u svojim godinama, sa ocem i prošlošću... zaista je odlučna da uspije.

Koks: Njena priča je zaista vrijedna lekcija. Zato je veoma uzbudljivo iz njenog ugla, jer je zabavno, ali i izazovno. Na neki način pred njom je uvijek izazov.

Da li biste rekli da se ton mijenja kroz prvu sezonu - možda je bilo hladnije, ciničnije u prvi epizodama, a zatim zabavnije?

Koks: Mislim da je to tačno. I mislim da scenaristi koriste snagu glumaca, a glumci obogaćuju scenario. Džes piše za nas. To se osjeća. Nikada se ne osjeća neugodnost.

Abas: Nikada.

Koks: Uvijek se osjećaš potpuno u projektu.

Abas: I mislim da se svi glavni glumci osjećaju isto. Ali u pravu ste: u početku je trebalo vremena da se svi upoznaju.

Koks: I ja lično mislim da je ovo jedna od najboljih ekipa sa kojima sam radio. Ne samo po pitanju talenta, već zajednice. Mi smo velika, zastrašujuća zajednica. I svi se dobro slažemo. To je rijetkost - veoma je rijetko da se svi međusobno dopadaju jedni drugima u kompaniji. To je prava čar, biti u takvoj situaciji.

Bonus video: