Dvadeset najboljih serija u 2019. godini

Od širokoumne naučne fantastike i mudrih komedija do snažnih emotivnih drama i subverzivnih superheroja na malim ekranima
3015 pregleda 2 komentar(a)
"Mindhunter"
"Mindhunter"

Jesen stiže i pred nama je posljednja trećina godine za koju je ostavljena premijera mnogih novih serija, kao i nastavaka popularnih naslova, ali je 2019. ljubiteljima ovog formata već ponudila dosta toga zanimljivog. U periodu koji mnogi nazivaju zlatnom erom TV serija ova industrija svakodnevno raste i privlači sve veći broj poznatih holivudskih imena - glumaca, reditelja, scenarista. Raste i njihov budžet, priče koje privlače milione gledalaca se uspješno nastavljaju, a priključuju im se nove i publika za sad uživa, mada je pitanje u kom trenutku će doći do zasićenja. Dok do toga ne dođe, “Empire Online” sastavio je spisak dvadeset naslova koji su obilježili ovu godinu sa svojim dijalozima za pamćenje, emotivnim momentima, šokantnim obrtima...

Od širokoumnih SF sadržaja i mudrih komedija do snažnih emotivnih drama i subverzivnih superheroja, ima tu za svakoga po nešto.

Stranger Things

Nakon dvije godine turobnog i apokalitičnog horora smještenog u vrijeme “Noći vještica”, “Stranger Things” je u kombinaciju u ubacio sunčanu, ljetnju priču sa provodima kraj bazena, podzemnim vojnim bazama, ruskim obavještajcima i eksplodirajućim hormonima njegove mlade glumačke ekipe, a finalni rezultat je po ocjenama kritičara sjajan. Treća sezona donijela je osvježavajuću evoluciju i pametno iskoristila skok od godinu dana u radnji, ali u svom tom provodu nije zaboravila faktor straha, pa su užasi na vidiku ponovo i sile tame opet rade o glavi stanovnika Hokinsa.

Catastrophe

Finalna sezona komične drame Šeron Horgan i Roba Dilejnija sadrži jednako patosa i roditeljskih istina kao i prethodne tri, a sada su se u fokusu našli efekti Robovog (fiktivnog) alkoholizma. Serija je ostala brutalno emotivno iskrena, još napumpana sa dosta oštrog, sarkastičnog humora dueta Horgan-Dilejni. Osim toga, posljednja epizoda serije ponudila je istinski poetskih nekoliko minuta u finalu, jednako toplih koliko i srceparajućih, te na taj način zaokružila sve ono što smo gledali do tad i obezbijedila da se o njenom kraju priča decenijama. Briljantan posljednji pozdrav.

Derry Girls

Sitkom Lize Mekgi smješten u Norn Ajron 90-ih godina prošlog vijeka dobio je nasljednika uspješne debitantske sezone koji posjeduje još više samopouzdanja, što je ovaj naslov učinilo omiljenom komedijom u Britaniji. Dok tadašnji konflikt na etničko-nacionalnoj osnovi u Sjevernoj Irskoj obezbjeđuje zanimljivu pozadinu za dešavanja u seriji, ono što je u prvom planu je i dalje smiješno do bola, a glumačka ekipa koja je kupila srca publike - Saorsi Monika Džekson, Luiza Harland, Nikola Kaflan, Džejmi Li O’Donel i Dinal Levelin - ispostavlja šale brzinom svjetlosti. “Derry Girls” je savršen miks topline i dosjetljivosti.

Sex Education

Sa izgledom inspirisanim američkim srednjim školama, iskrenim i komičnim diskusijama o seksu i scenama u kojima Džilijan Anderson masturbira uz pomoć tikvica, Netflixova serija “Sex Education” je priča za sebe, koja ne liči ni na što drugo što se pojavilo na malim ekranima ove godine. Dijelom omaž američkom reditelju Džonu Hjuzu, dijelom post “Skins” tinejdžerska drama, ostvarenje Lori Nan doprinosi bitno lozi tinejdžerskih seksualnih komedija, a onda taj žanr uzdiže na nove visine sa glumačkom postavom u koju je lako zaljubiti se, a koju čine Asa Baterfild, Nkuti Gatva i Ema Maki.

The Virtues

Šejn Medous je odavno pokazao da se dobro snalazi na malim ekranima, još sa njegovom serijom “This Is England” baziranoj na istoimenom uspješnom filmu, ali je utisak da je sa “The Virtues” digao ljestvicu makar za stepenik više i publici servirao emotivni galop koji prevazilazi sve što je prethodno radio. Stiven Grejem briljira u ulozi Džozefa, čovjeka koji se našao na životnoj raskrsnici i spakovao se kako bi otputovao i istražio svoju brutalnu, uznemirujuću prošlost, raznježivši srca gledalaca. Ono što će u svom istraživanju pronaći, što to znači i kako utiče na sve oko njega prikazano je moćno kako samo Medous umije.

Years and Years

Kao da svijet van malih ekrana nije dovoljno zahvatio požar, Rasel T. Dejvis sa najnovijom serijom gleda u mračnu kristalnu kuglu kako bi nam prikazao još goru budućnost jedne porodice i svijeta oko njih. Digitalni trendovi, političke posljedice, izazovi i bijes ključni su aspekti koji utiču na sreću Lajonovih. Ema Tompson se posebno istakla u svojoj ulozi ženskog Najdžela Faraža, lidera Bregzita, a serija je vrhunski realizovana, povremeno tjerajući gledaoce da se sakriju ispod pokrivača odbijajući da izađu na svjetlost sve dok ne prođe smrt univerzuma.

Star Trek: Discovery

Prvobitno putovanje ove serije bilo je zabavno i uzbudljivo, koje su povremeno sputavali emotivni izazovi posade. U drugoj sezoni “Discovery” je ponovo otkrio osjećaj zabave koji povremeno krasi “Star Trek” franšizu. Glumačkoj ekipi se pridružio Enson Maunt kao kapetan Pajk, dok je glavna misterija sezone vezana za Crvenog anđela lansirala seriju u nove visine i dozvolila uspostavljanje dosta materijala sa kojim su glumci mogli da rade, a tu je i kultni Spok kojeg igra Itan Pek koji je donio nove komplikacije. “Discovery” je stvorio osvježavajući pogled na “Star Trek” univerzum i fanovi se nadaju da će nastaviti hrabro da leti ka novim smjerovima.

Mindhunter

Ubilački hladna drama Dejvida Finčera vratila se sa još forenzičkih objašnjenja profanog (zadirući u slučajeve stvarnih zločinaca kao što su Semov sin i Čarls Menson) i svakodnevnog (zamorna birokratija sa kojom se vodeći trio iz serije suočava). “Mindhunter” ostaje najunikatnija krimi serija na malim ekranima, nepokolebljiva u prikazu nedjela njenih slavnih ubica, mada nikad ne prikazuje sama ubistva. Zadivljujuće detaljna i precizno igrana, sa zvjezdanim trojcem u glavnim ulogama koji čine Holt Mekalani, Džonatan Grof i Ana Torv, “Mindhunter” je apsolutni hit.

Euphoria

Ako imate 30 ili možda i 25 godina svijet tinejdžera može vam djelovati kao lako svarljiv jednako koliko i vanzemaljske civilizacije. Mnoge TV serije sa ovom tematikom su u problemu jer ih stvaraju ljudi koji se uglavnom nejasno sjećaju tog perioda svog života. “Euphoria” je drugačija, ona pobjeđuje svojom sirovošću i realnošću, sa glumačkom ekipom koju predvodu neustrašiva i direktna Zendaja. Serija zalazi u bijes, seks i ljubav u doba tinejdžera, kao i politiku identiteta, ne skrivajući svoj pogled čak ni kada se na ekranu nađe više penisa nego što to inače očekujete da vidite u ovakvim ostvarenjima.

Killing Eve

Povratak Iv Polastri i Vilanele teško da je mogao da se nada da će postići nivo uzbuđenja koji je donijela prva sezona, ali je čak i bez direktnog upliva tvorca serije Fibi Voler Bridž “Killing Eve” u svom drugom krugu ostala naslov čija se svaka naredna epizoda opsesivno iščekuje. Emerald Fenel preuzeo je uzde serije i zadržao unikatan ton po kojem je debitantska sezona bila prepoznatliva - kombinaciju špijunske drame sa običnošću svakodnevnice uz povremene prljave šale, nastavljajući da nadograđuje psihopatsko prijateljstvo između Iv i Vilanel, kulminirajući u finalu koje je ostavilo dosta toga nedorečenim, kako bi fanovi željno iščekivalit treću sezonu.

Line of Duty

Dobro poznata policijska ekipa vratila se na male ekrane sa još jednim komplikovanim slučajem, a tokom rada na njemu savezništva će se mijenjati i zagonetni akronimi servirati. Ako je neko brinuo da je tvorac ove serije Džed Merkurio iskoristio svoj najbolji materijal za “Bodyguard”, brzo je odahnuo čim je ova policijska drama ubacila u još veću brzinu. Smrt tri policajca tokom krađe zaplijenjene droge samo je površina zavjere zbog koje će prijateljstvo između Hejstingsa, Arnoa i Fleminga doći pod znak pitanja.

I Am

Trio samostalnih filmova Dominika Savaža koji istražuju živote tri žene u teškim situacijama nije lak za gledanje, ali je ekspertski odrađen, saosjećajno odigran i uzbudljivo ispričan, tako da je teško odvratiti pogled. Viki Meklur igra u “I Am Nicola” epizodi koja nudi zadivljujuće prirodan prikaz toksične veze, Samanta Morton je u “I Am Vicky” žena iz radničke klase natjerana na očajničke poteze kada se nađe u dugovima, dok Džema Čen nosi “I Am Hannah” koja se bavi društvenim pritiskom na žene kojima sredinom 30-ih godina biološki sat sve glasnije otkucava. Sve tri glumice su vrhunski odradile posao dok Savažova klaustrofobična kamera izbliza hvata svaku njihovu emociju.

The Boys

Ono što je mogao biti još jedan jeftini superherojski naslov je zapravo duhovita i luda potraga za čudovištima među ljudima i onima koji pokušavaju da ih kontrolišu. Bazirana na stripu Garta Enisa i Darika Robertsona, “The Boys” prikazuje Bilija Bučera (Karl Urban) kao lidera bande osvetnika koji imaju problem sa superherojskim timom Seven na koji javnost gleda kao na heroje. Ima u seriji trenutaka zbog kojih ćete se glasno smijati, istraživanja morala i etike i posvećenosti Entonija Stara ulozi uzora, ikone i prikrivenog psihopate Homlendera.

Big Little Lies

Prva sezona trebalo je da bude i jedina, ali su likovi i svijet nastali na osnovu romana Lijen Morijarti bili toliko očaravajući, a reakcija na njih dovoljno zdrava, da je petorka iz Montereja zaslužila novu priču koju je napisala upravo Morijarti. Druga sezona nadigrađuje se na živote centralnih likova na taj način da produbljuje priču, a ako povezanost Nikol Kidman, Riz VIterspun, Šejlin Vudli, Lore Dern i Zoi Kravic u prikrivanju ubistva nije bilo dovoljno, sad imamo i Meril Strip u ludačkoj ulozi i vrhunskoj formi.

Russian Doll

Egzistencijalna komična drama Nataše Lion koristi foru iz filma “Groundhog Day” na osvježavajući način prikazujući glavnu protagonistkinju punu mana zaglavljenu u vremenu. U pitanju je 30-ogodišnja Nadija koja slavi svoj rođendan i saznaje da mora da ustane, pobjegne i stigne kući prije nego što jutro svane, sve kako bi izbjegla smrt usput. Puna crnog humora, nježnosti i emocija, narativno iznenađujuća, “Russian Doll” je višeslojna serija u kojoj je Lion odigrala ulogu života.

When They See Us

Ejva Duverne je najbolja kada osvjetljava društvene probleme, a pogotovo kada narativ bazira na stvarnoj priči. Ovdje ona istražuje što se desilo petorici momaka koji su nepravedno osuđeni za silovanje u Centralnom parku u Njujorku, a dešavanja prati sa za nju tipičnim smislom za dramu i pravdu. Tokom tog procesa ona je stvorila ne samo jednu od najgledljivijih drama na Netflixu, već je lansirala i nekoliko zanimljivih novih imena među kojima je Džarel Džerom, radeći takođe i sa već poznatim kao što su Majkl Kenet Vilijams i Vera Farmiga.

Game of Thrones

Težeg i nezadvidnijeg zadatka nije bilo nego zaključiti sedam sezona razvoja zanimljivih likova i političkih intriga, te osmisliti kraj koji će biti zadovoljavajući, a opet iznenađujući, u seriji koja je bila sve osim predvidljiva. Na kraju nije baš svako bio zadovoljan, ali skraćena finalna sezona je opet posjedovala neke od narativno najambicioznijih radova tokom života “Game of Thronesa” i svoju epiku digla na nivo do sad neviđen na malim ekranima. Produkcija je ostala impresivna, a bez obzira na to da li su likovi završili tamo gdje su fanovi željeli ili ne, finale najveće serije ikad bilo je događaj kakvom nema ravnog na televiziji.

Chernobyl

Nuklearna katastrofa u Černobilu godinama se provlačila kroz popularnu kulturu, a mini serija Sky Atlantica i HBO-a poslužila je kao snažan podsjetnik na ovu užasnu istorijsku tragediju. Često užasavajuće prikaze incijalnog incidenta i zastrašujućih posljedica krasi ljudskost i zadivljujuća preciznost, a serija Krega Mejzina ne samo da je pravedni legat ove nesreće sa ljudskim potpisom, već je i uznemirujuće relevantna pokazujući što se dešava kada se ignorišu upozorenja naučnika i kad vlasti pokušavaju da sačuvaju svoj imidž nauštrb nevinih života.

Fleabag

Fibi Voler Bridž je prvobitno kazala da ne planira nastavak serije “Fleabag”, ali se srećom predomislila. Dodajući nove slojeve i nivoe njenom kompleksnom glavnom liku iz naslova, nova sezona dobila je na kontrastu sa religioznim tipom Endrua Skota. Nakon “Killing Eve” Voler Bridž je još jednom pokazala da nije “one-hit wonder”, a “Fleabag” nastavio da daje primjere momenata najboljeg pisanja za TV.

The OA

Lako je navesti niz karakteristika koje čine “The OA” neobičnom serijom, od interneta od drveća do oktopoda vidovnjaka koji priča. Ali ono što čini ovu seriju privlačnom je da nekako sve to ima smisla dok je gledate. Saga Brit Marling i Zala Batmandžlija koju je nemoguće kategorisati o anđeoskim bićima koja se kreću kroz dimenzije ima beskrajno očaravajuću i ekspanzivnu atmosferu gdje je sve moguće. Netflix je otkazao seriju nakon dvije od planiranih pet sezona, pa tako vjerovatno nećemo nikada imati osjećaj zaokruženosti, ali bar imamo ova predivna poglavlja priče koja je puna trenutaka koja tjera gledaoce da se naježe, a klimaks druge sezone jedan je od najuzbudljivijih narativnih skokova u istoriji televizije.

Bonus video: