OD PLESAČICE DO HVALJENE GLUMICE

Može li Dženifer Lopez do Oskara?

Mada je glumačka karijera Lopezove puna naslova koji su bili bioskopske i kritičke katastrofe, kritičari podsjećaju da je ona imala potencijal za Oskara još od Soderbergovog filma “Out Of Sight” 1998.
2561 pregleda 0 komentar(a)
Dženifer Lopez u filmu Hustlers, Foto: Glamour, Glamour
Dženifer Lopez u filmu Hustlers, Foto: Glamour, Glamour

Pedesetogodišnja američka pop zvijezda Dženifer Lopez karijeru je započela kao plesačica. Plesala je za tad popularni boj bend New Kids On The Block, sarađivala sa Dženet Džekson i pojavila se u njenom spotu “That’s The Way Love Goes”, da bi tek onda započela uspješnu muzičku karijeru.

Sa njom su došle i uloge u filmovima, tokom posljednjih 30 godina snimila ih je otprilike toliko i našla se među najplaćenijim glumicama u Holivudu, ali je do sad uglavnom služila kao metafora za lošu glumu. Sa novom dramom koja trenutno hara bioskopima širom svijeta pod nazivom “Hustlers” popularna Džej Lo konačno je dobila toliko željene hvalospjeve, čak i od kritičara koji ranije nisu štedjeli municiju kad bi im se našla na nišanu.

Pohvale idu toliko daleko sad da je mnogi pominju kao potencijalnog dobitnika Oskara za najbolju žensku ulogu. Tako “Empire Online” navodi čitaoce da se prisjete posljednje tri glumice koje su dobile ovu nagradu - Olivija Kolman za ulogu kraljice En u “The Favourite”, Franses Mekdormand kao majka željna osvete u “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” i Ema Stoun u ulozi ambiciozne glumice u “La La Land”.

Ovaj filmski portal tvrdi da Džej Lo, kao predvodnica bande krimi striptizeta u filmu Lorene Skafarije, objedinjuje u sebi sve tri: matrijarha, majku i performerku. Zatim je upoređuju sa Majklom Daglasom u “Wall Street”, Denirom u “Raging Bull” i Raselom Krouom koji u filmu “Gladiator” pita: “Zar se ne zabavljate?”.

Doduše, Ramona koju Dženifer Lopez igra nije glavni protagonista u filmu “Hustlers”, pa postoji šansa da pjevačica bude nominovana za najbolju sporednu ulogu. Ono u čemu se svi slažu je da je svoju ulogu odigrala maestralno, za Oskara.

Popularna pjevačica je nedavno otkrila kako su izgledale njene pripreme za ulogu Ramone, zbog koje je u svega dva i po mjeseca morala da savlada ples oko šipke.

Ona je između ostalog svaki dan po nekoliko sati trenirala sa profesionalnom plesačicom Johanom Sapaki, ali nije tu stala, već bi nastavlja da vježba i kući. Tako je ugradila šipke u svoja tri doma u Majamiju, Los Anđelesu i Njujorku.

“Za ples oko šipke je potrebno imati dosta snage. To je vrsta umjetnosti koja zahtijeva puno truda. Početničke treninge prate suze, znoj i masnice, ali Dženifer je bila najbolja učenica sa kojom sam ikad radila i to se dobro vidi u filmu. Vrlo je ubjedljiva i strašno sam ponosna na nju”, izjavila je Sapaki.

Mada je glumačka karijera Lopezove puna naslova koji su bili bioskopske i kritičke katastrofe (mnogima će prvo pasti na pamet scene iz filma “Gigli” koje su dugo služile za sprdnju na račun pjevačice), kritičari podsjećaju da je ona imala potencijal za Oskara još od Soderbergovog filma “Out Of Sight” 1998.

Sa ulogom Ramone, uspjela da pokupi simpatije publike igrajući očvrslu performerku žednu novca, te da iznese monologe sa finesom Skorsezeovih likova. Ovu fizički i emotivno vrlo izazovnu ulogu odigrala je bez greške.

U prilog joj ide to što se očekuje malo drugačija dodjela Oskara nego do sad. Naravno, “The Irishman” i “Ford v Ferrari” su favoriti da pokupe brojne nagrade, ali se sugeriše da bi filmovi kao što su “Jojo Rabbit” i “Joker” mogli da dođu do priznanja zahvaljujući uspjesima koje su zabilježili na prestižnim festivalima.

Ove godine je drugačije i to što Akademija filmskih umjetnosti koja dodjeljuje Oskare morala da obezbjedi da polovina od 842 člana žirija budu žene, žene kao što su Lejdi Gaga, Marina de Tavira poznata iz filma “Roma” i Letiša Rajt, scenaristkinje i rediteljke koje znaju koliko je teško napredovati u industriji koja nije postavljena tako da radi u tvoju korist.

Sad kad se one pitaju ko će dobiti nagradu koja mijenja karijere, moguće je da ona ode u ruke ženskog autsajdera.

Što se tiče kategorije najbolje ženske sporedne uloge, spekuliše se da će u trci učestvovati i Anet Bening za “The Report”, Lora Dern za “Marriage Story” i zvijezda filma “Ford v Ferrari” Kajtriona Balfe, svaka sa ulogom u drami stvorenoj da odnosi nagrade. Ali bi pobjeda Lopezove, složni su mediji, bila prelomni trenutak kada će se pravila igre promijeniti i za glumice i za Oskare.

“Stvorena je određena mitologija oko Dženifer Lopez. Dio privlačnosti gledanja nje u ovoj ulozi je naše znanje o tome što je sve uradila i postigla u svom životu. Uspješna i nevjerovatna kao što jeste, ona je često bila potcijenjivana. Zato je zabavno oduševiti publiku na taj način”, kazala je rediteljka Skafaria