OD REDITELJA HITA "NEDODIRLJIVI"

"Neobični"- priča o neuništivim dobrotvorima

"Neobični" su premijerno prikazani na završnoj večeri ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu
422 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz filma "Neobični", Foto: Screenshot
Detalj iz filma "Neobični", Foto: Screenshot

Od rediteljskog dvojca Erika Toledana i Olivija Nakača čiji je nagrađivni film "Nedodirljivi" (The Intouchables) iz 2011. osvojio publiku širom svijeta, a protagonistu filma Omara Sija učinio veoma popularnim, 19. decembra u bioskope stiže još jedna pronicljiva francuska komedija - "Neobični" (The Specials), s Vensanom Kaselom  u glavnoj ulozi.

"Neobični" su premijerno prikazani na završnoj večeri ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu.

Poznati po socijalno angažovanim temama istaknuti francuski reditelji i scenaristi Toledano i Nakač snimili su priču zasnovanu na istrazi stvarnih događaja, a konačnu ekranizaciju na bioskopskom platnu dugo su planirali.

Godine 2015. snimili su 26-minutni TV dokumentarni film pod nazivom "We Should Make a Film About It" u kom su detaljno opisali rad dviju francuskih organizacija koje su brinule o mladim ljudima sa autizmom, pogotovo onima iz siromašnog okruženja koje je društvo zapostavilo. 

Namjera je bila da im pomognu da se reintegrišu u društvo.

Nakon TV dokumentarca, četiri godine kasnije (2019.) snimljen je igrani film "Neobični" (Hors normes/The Specials), u kom glavnog lika Bruna tumači jednan od najpoznatijih francuskih glumaca Vensan Kasel.

Dvadeset godina Bruno i Malik žive u odvojenom svijetu, uz autističnu djecu i tinejdžere. Njihova udruženja obučavaju mlade ljude iz opasnih četvrti da se brinu o onima koji su okarakterisani kao „izuzetno kompleksni". Posebno partnerstvo za posebne ličnosti.

"Neobični" su i lični film nastao kroz prijateljstvo Toledana i Nakača sa stvarnim likovima, neuništivim dobrotvorima svakodnevne njege onima koje je društvo zaboravilo, a jedan od njih je i Stefan Benamu, osnivač jednog takvog pariskog udruženja - Le silence des justes.

Osim Vensana Kasela, u ostalim ulogama našli su se i Reda Kateb, Lina Kudri, Helen Vensan, Aloiz Suvaž i drugi.

Preporučujemo za Vas