ŽANR KOJI "POGAĐA ŽICU"

Holivud i dalje voli mafiju

"To je žanr koji 'pogađa žicu' između fascinacije kriminalom i porodične dinamike sa kojom se gledaoci povezuju"
907 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma "The Irishman", Foto: BETA/AP
Scena iz filma "The Irishman", Foto: BETA/AP
Ažurirano: 28.11.2019. 16:31h

Priče o mafiji su nepresušna holivudska tema, što pokazuje i novi film Martina Skorsezea  koji je izazvao vrlo pozitivne prve reakcije kritičara. "The Irishman"  će od danas biti dostupan na striming servisu Netflix, a u pitanju je  priča o mafijaškoj porodici Bufalino i poznatom sindikalcu Džimiju Hofi.

To je samo posljednji u nizu filmova u žanru koji zadivljuje  publiku i filmadžije već decenijama, što ne iznenađuje stručnjake za  popularnu kulturu, jer po njima mafijaške teme nude kombinaciju  kriminala, porodičnih priča, zločina i američkog sna. 

"To je žanr koji 'pogađa žicu' između fascinacije kriminalom i  porodične dinamike sa kojom se gledaoci mogu povezati", objasnio je Dejvid Šmid, urednik knjige "Nasilje u američkoj pop kulturi" i profesor na Univerzitetu u Bafalu u razgovoru za "NY Times". 

"The Irishman" sa Robertom Denirom, Al Paćinom i Džoom Pešijem  u glavnim ulogama, nastavlja niz od filma "Little Ceasar" iz 1931.  preko kultnog "The Godfather" i serije "The Sopranos" koji su  zabilježili velike uspjehe kako u bioskopima, tako i na dodjelama  nagrada. 

Skorseze se ovim ostvarenjem vratio na italijansko-američke teme  koje je već istraživao u filmovima kao što su "Goodfellas" i "Casino", a  očekuje se da će "The Irishman" biti među vodećim kandidatima za Oskara  iduće godine. 

"Mafija je uveliko zamijenila vestern kao velika američka  filmska tema. Suprotno geografskim granicama vesterna, filmovi o mafiji  govore o određivanju urbanih granica, ali su ujedno i velike priče o  useljavanju u stranu zemlju i teškom radu kako bi se preživjelo", kaže Robert Tompson, profesor pop kulture na Univerzitetu Sirakuz. 

Velike američko-italijanske porodice gledaocima nude snažne  likove za koje je moguće navijati čak i ako su sa pogrešne strane  zakona, smatraju stručnjaci, a serija "The Sopranos" tome je dodala novu  notu, neurotičnog i emotivno zbunjenog mafijaškog bosa. 

"To je dobro odjeknulo jer mnogi od nas rade posao koji ne žele", kazao je Šmid. 

Nasilje je ključan dio mafijaškog paketa, ali ono je mnogo manje krvavo nego u mnogim akcionim filmovima.

"Eksplicitno nasilni mafijaški filmovi ne bi bili tako  popularni. Gledaoci vole da se zanesu romantičnim elementom emigrantskog  narativa u kojem osoba koja je 'niko' postaje kum", tvrdi Šmid