Podgorica film fest od 3. do 8. decembra: Uraditi više da ovaj grad ne ostane kulturna provincija

Filmski program festivala započeće prikazivanjem albanskog kratkog filma "Kombi" koji je bio dio zvaničnog programa ovogodišnjeg Kanskog festivala
1388 pregleda 0 komentar(a)
Najavili festival, Foto: PFF
Najavili festival, Foto: PFF

Na četvrtom izdanju Podgorica film festivala biće prikazano 27 filmova, od čega 13 premijerno, a program će se odvijati u Crnogorskom narodnom pozorištu od 3. do 8. decembra, saopštili su organizatori na konferenciji za medije.

Pored filmskog, biće upriličen i prateći program u obliku panel diskusija koje će se održavati svakog dana festivala u 12 časova u prostorijama "Centrevilla" sa zanimljivim gostima iz svijeta filma, a u ponedjeljak 2. decembra biće u 19 časova u CNP-u otvorena predfestivalska manifestacija, izložba "Sedamdeset godina crnogorske kinematografije". Izložba Momira Matovića trajaće do 15. decembra, a otvoriće je direktorica direktorata za savremeno kulturno stvaralaštvo Dragica Milić.

Četvrti Podgorica film fest biće svečano otvoren u CNP-u u utorak 3. decembra gdje će govoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović, dok će na otvaranju biti uručena ovogodišnja nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti - Kino oko, koju će dobiti poznati direktor fotografije Manuel Alberto Klaro.

"Program je dosta dugo i pažljivo pripreman, mada radimo u uslovima koji su daleko od onih da biste mogli sve aspekte jedne tako složene organizacije da pokrijete na potpuno profesionalan način. Zato prije svega želim da se zahvalim cijeloj ekipi PFF-a i mojim saradnicima iz Crnogorske kinoteke koji zaista svojim entuzijazmom nadomješćuju sve ono što su objektivni problemi koje imamo kada je u pitanju prije svega infrastruktura, da ovaj festival može da se organizuje u bioskopu, u uslovima kakve već sada možemo da pretpostavimo da ćemo imati sljedeće godine u zgradi Crnogorske kinoteke, a takođe i da pokriju sve one stvari o kojima svi zajedno učimo organizujući ovakve programe", poručio je direktor festivala Andro Martinović.

"Što se tiče termina festivala, kad pravite festival u decembru imate jednu specifičnu situaciju da se i filmska godna na neki način završava, da se pravi jedan presjek, do tada dosta filmova završi na bioskopskom repertoaru i u programiranju je potrebno biti veoma pažljiv da odaberete one filmove koji su obilježili godinu za nama, sa druge strane one koji se nisu našli i očigledno neće naći svoj prostor u komercijalnim bioskopima i da ih predstavite publici onako kako najviše volimo, a to je na velikom platnu. Zaista smo se potrudili da dovedemo poznate naslove i filmska imena. Zahvaljujem se CNP-u koji je naš domaćin ove godine. Prva dva festivalska dana će se održati u Velikoj sali, a zatim se selimo na scenu Studio", najavio je Martinović.

Filmski program festivala započeće prikazivanjem albanskog kratkog filma "Kombi" koji je bio dio zvaničnog programa ovogodišnjeg Kanskog festivala. Martinović je objasnio da će to biti uvod u program "Circe" koji se odvija između tri države: italijanske regije Pulja, Albanije i Crne Gore.

"U okviru tog programa biće predstavljena dva dugometražna igrana filma, italijanski i albanski, te šest kratkih filmova koji će se prikazivati svakog dana od 18 sati prije filmova iz glavnog programa", kazao je Martinović.

PFF
Biće prikazano 27 filmova(Foto: PFF)

Publika će na otvaranju moći da uživa u filmu Roja Andersona "O beskonačnosti", koji je nagrađen Srebrnim lavom nedavno u Veneciji, a sa istog festivala biće prikazano još jedno nagrađeno ostvarenje, novi naslov Romana Polanskog "Optužujem" koji se bavi aferom Drajfus (srijeda, 20 časova u CNP-u).

Od filmova sa velikih festivala koji su se našli na PFF Martinović je izdvojio novo ostvarenje reditelja Fransoe Ozona "Milošću božjom" koji je nagrađen Srebrnim medvjedom u Berlinu, pobjednik Sarajevo film festivala "Odvedi me na neko lijepo mjesto" Ene Sendijarević, omnibus pet reditelja "See Factory" koji je otvorio prateći program ovogodišnjeg Kanskog festivala, te novo djelo Grimura Hakonarsona, koji je popularnost stekao filmom "Ovnovi", a sad će biti prikazan njegov "Okrug".

"Posebno mi je drago što na programu imamo jedan crnogorski film, Milutina Dake Darića 'Dohvati Nebo' koji je prikazan samo jednom, na Filmskom festivalu u Herceg Novom. Imamo dosta zanimljiv film zbog nedavnog odlaska Dušana Makavejeva, dokumentarac o njemu 'Slučaj Makavejev' koji je napravio Goran Radovanović i koji je pobijedio na ovogodišnjem FEST-u", dodao je direktor festivala.

Najvažniji gost PFF-a biće nagrađeni Manuel Alberto Klaro sa kojim će biti otvoreni razgovori sa autorima filmova 4. decembra u podne u "Centrevillu".

"Klaro je veliko ime evropskog filma. Izvanredan direktor fotografije rođen u Čileu, dosta rano se preselio u Dansku i tamo je napravio izuzetnu karijeru, radio je na veoma intrigantnim i zanimljivim filmovima, obilježila ga je na neki način saradnja sa dva reditelja. Sa Kristoferom Boom čiji je film 'Rekonstrukcija' na kojem su radili dobio Zlatnu kameru, nagradu za najboljeg debitatna u Kanu. Zatim film 'Alegro' sa kojim su se predstavili u zvaničnom programu festivala u Veneciji, a radili su i na filmu 'Everything Will Be Fine' u kojem igra naša glumica Marijana Janković, jedna iz te zanimljive grupe naših ljudi iz Berana koji su napravili izuzuetne filmske karijere u Danskoj. Klaro je takođe Fon Trirov snimatelj, zajedno su radili tri filma, a mi ćemo u okviru njegove retrospektive prikazati 'Nimfomanku prvi dio', 'Kuću koju je sagradio Džek' koji je premijerno prikazan prošle godine na našem festivalu i posebno bih izdvojio film 'Melanholija' za koji je Klaro dobio nagradu Evropske flmske akademije, evropskog Oskara. Imamo dakle kao gosta jedno veliko evropsko ime, sjajnog snimatelja koji je u svom zenitu", pohvalio se Martinović.

PFF
Na PFF-u će biti 13 premijera(Foto: PFF)

U najavljenim panel diskusijama učestvovaće i dio autorske ekipe filma "See Factory", dio ekipe filma "Dohvati nebo", crnogorski glumac Lazar Dragojević koji igra glavnu ulogu u filmu "Odvedi me na neko lijepo mjesto", dok će se posljednjeg dana festivala razgovarati sa Goranom Radovanovićem, autorom filma "Slučaj Makavejev".

"Ovaj dio festivala daje jedan impuls da se promijeni kulturna klima, koja je pomalo zapuštena, rekao bih, za jedan glavni grad. Možemo i trebalo bi da uradimo više svi zajedno da ovaj grad u kulturnom smislu ne ostane provincija, naravno onoliko koliko je to u našoj moći, sa resursima koje imamo", poručio je Martinović.

Sanja Vojinović je ispred Sekretarijata za sport i kulturu kazala da saradnja sa Martinovićem traje još od 2014. kada je organizovana manifestacija koja će kasnije biti preoblikovana u PFF.

"Sedamdeset godina crnogorske kinematografije svjedoči da smo u Crnoj Gori imali razvijenu filmsku umjetnost i da se ona baštinila, a danas imamo rezultete u vidu toliko mladih ljudi, autorskih projekata koji osvajaju nagrade na raznim festivalima. Tu su i ovi brojni filmski festivali, gdje prednjače Podgorica film fest i Underhill koji su se nekako već tradicionalno nametnuli publici. Ove godine se PFF i ova izložba dešavaju u okviru Decembarskih dana kulture", saopštila je ona.

Program Podgorica film festivala biće besplatan za sve posjetioce.

Bonus video: