Masakr u divljini Novog svijeta

Serija autora Elvuda Rida, iz produkcije Skota Radina i Fox 21 Television Studios, kroz osam epizoda prikazaće gledaocima život na divljim granicama novog svijeta pred sam kraj burnog 17. vijeka

5121 pregleda 1 komentar(a)
Serija Barskins, Foto: National Geographic
Serija Barskins, Foto: National Geographic

Vrli, novi svijet u vidu Amerike obećavao je tadašnjim naseljenicima slobodu i ispunjenje snova, ali i krio užasavajuće brutalnosti preživljavanja. Ovo je tema nove mini-serije National Geographica “Okorjeli” (Barskins), istorijske drame koja prikazuje misteriozni masakr evropskih doseljenika 1690. u Novoj Francuskoj, na teritoriji današnje Kanade.

Serija je zasnovana na istoimenom bestseleru Njujork tajmsa, autorke Eni Pru koja je dobila Pulicerovu nagradu, a počela je sa prikazivanjem od 9. avgusta i emitovaće se svake nedjelje od 22 sata sa po dvije epizode u nizu. Tragični događaj kojim se bavi prijetio je da taj dio Sjeverne Amerike uvuče u građanski rat, jer su brojne strane bile osumnjičene u ovom komplikovanom konfliktu kojem su kumovali Englezi i kompanija Hadsons Bej, u saradnji sa domorodačkim plemenom Mohikanaca koji su željeli da protjeraju Francuze sa sporne teritorije.

Serija autora Elvuda Rida, iz produkcije Skota Radina i Fox 21 Television Studios, kroz osam epizoda prikazaće gledaocima život na divljim granicama novog svijeta pred sam kraj burnog 17. vijeka.

Radnja “Okorjelih” smještena je u Vobik, malo doseljeničko naselje u današnjoj kanadskoj provinciji Kvebek, gdje je katolička crkva poslala jezuitskog sveštenika kako bi preobrati domorodce. Francuzi su, zainteresovani za ovu teritoriju, se odlučili za drugačiji pristup, pa su na isto mjesto poslali sluge i takozvane “kraljeve kćeri” - neudate žene i udovice kojima je plaćeno da naseljavaju oblasti tada zvane Nove Francuske, kako bi pronašle muževe, osnovale porodice i pomogle prosperitetu kolonija. Ova grupa otpadnika, pobunjenika i nevinih duša morala je vješto da gradi budućnost rastrzana između surovog života, interesa i zamršenih odnosa na raskršću civilizacija novog kontinenta.

“Doseljenici koji su došli da potraže sreću u pustošima nemilosrdnog Novog svijeta – beskućnici, djeca prosjaci, lakomi trgovci i siromašne žene u nadi da će se bogato udati i skrasiti – suočeni su sa surovom realnošću koja raspršuje njihove snove, dok u divljini pokušavaju da pronađu svoje mjesto. Dočekuje ih mračno i hladno okruženje, naseljeno domorodačkim narodima, koji na njihov dolazak gledaju sa prezirom i bolnim shvatanjem da su pridošlice garancija njihove egzistencije”, kazao je izvršni producent Elvud Rid.

Bonus video: