naslov filma odabrala njegova supruga

Istina o smrti Robina Vilijamsa

Vilijams je uveseljavao milione, ali je kasnije otkriveno da su se iza njegovog nevjerovatnog glumačkog talenta i vedre spoljašnjosti skrivala nesigurnost i duševni mrak koji ga je natjerao da sebi oduzme život 2014. Javnost je smatrala da ga je na takav potez natjerala depresija i zavisnosti sa kojima se često borio

9693 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
VIlijams, Foto: AP
VIlijams, Foto: AP

Ako ste voljeli glumca Robina Vilijamsa, onda će vam Robin, čovjek koji stoji iza cijelog tog posla, biti još bolji - kazao je za američke medije Tejlor Norvud, reditelj dokumentarnog filma “Robin’s Wish” koji istražuje posljednje dane holivudske zvijezde i komičara, kao i njegovu borbu sa neurološkom bolešću.

Robin Vilijams je uveseljavao milione, ali je kasnije otkriveno da su se iza njegovog nevjerovatnog glumačkog talenta i vedre spoljašnjosti skrivala nesigurnost i duševni mrak koji ga je natjerao da sebi oduzme život 2014. Javnost je smatrala da ga je na takav potez natjerala depresija i zavisnosti sa kojima se često borio. Novi dokumentarac otkriva okolnosti pod kojima je umro u 63. godini života.

Neiskvaren slavom, Vilijams je živio prigradskim životom sa suprugom Suzan Šnajder u okrugu Marin, sjeverno od San Franciska.

Kad je Norvud posjetio kuću, šokirao se koliko je ona, zapravo, uobičajena.

‘’Tamo nije bilo 30 metara visoke ograde, pa ni dugačkog prilaza do kuće’’, prisjetio se reditelj.

‘’Pretpostavljate samo da bi tu trebalo da živi Robin Vilijams. Družio se s ljudima u svom dvorištu, igrao se s djecom u komšiluku i vozio bicikl po gradu.

Nije bilo tjelohranitelja. Nikad nije bio zatvorenik sopstvene slave. Kako je izveo taj magični trik?’’, upitao se reditelj govoreći o svom dokumentarcu.

U filmu njegova treća supruga Suzan i brojni saradnici govore kako je Vilijams bio hrabar, “pravi ratnik”, ali i kako se vidjelo da se nešto u njemu urušava. Tek je autopsija utvrdila da je glumac patio od demencije, teške neurodegenerativne bolesti nalik Parkinsonu, koja ga je na kraju i navela na samoubistvo.

‘’Ljudski mozak je, znate, vrlo izuzetan organ, težak više od kilogram i po’’, priča u filmu Vilijams, stojeći pred osvjetljenom slikom mozga. Norvud se u razgovoru o filmu za američke medije prisjetio i priče koju mu je ispričao Dejvid Keli, tvorac TV serije “The Crazy Ones”, u kojoj je Vilijams igrao.

Keli je zakazao sastanak da bi s glumcem dogovorio detalje.

‘’Dejvid Keli zaustavio se u jednom restoranu, a Robin je sjedio na pločniku ispred, sam sa sobom, i razmišljao. Onda pomislite: Zar on nije znao koliko je poznat? Tek tako je sjedio ispred restorana na pločniku u San Francisku! Ali Robin je bio takav, i to je za mene zaista snažno. Svi ljudi s kojima smo razgovarali su ga voljeli. Vidjeli bi ga kad šeta sa psom, ili bi samo svratio na roštilj’’, ispričao je Norvud.

Naslov filma odabrala je Suzan, u znak poštovanja prema želji njenog supruga.

‘’Razgovarali smo o tome što želimo da ostavimo za sobom kad dođe vrijeme da odemo. A Robin mi je bez trunke razmišljanja rekao: "Želim pomoći ljudima da se manje boje’”, prisjeća se Suzan, dok Norvud objašnjava poentu filma.

“U filmu smo pokazali kako se Vilijams suočava sa užasnom spoznajom da gubi sve svoje sposobnosti i nosio se hrabrije i s više strpljenja od bilo kog lika kojeg je igrao. Tako želimo da ispravimo nepravdu koja mu je naneta’’, rekao je reditelj, misleći na glasine da se Vilijams ubio pod uticajem narkotika.