Ove godine je oboren rekord u snimanju filmova božićne tematike

Sajt IMDB u statistiku je uključio samo filmove koji u naslovu sadrže riječ 'božić', pa je lista onih ostvarenja u kojima se radnja odvija za vrijeme tog praznika daleko veća

1449 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Imdb
Foto: Imdb

Posljednjih godina, naročito u periodu pandemije, ljudi praznike sve češće provode u domu kraj malih ekrana, a velike filmske produkcijske kuće u tome su vidjele priliku za zaradu.

Zato i ne čudi što je ove godine oboren rekord sa filmovima božićne tematike.

Prema sajtu IMDB u 2021. godini biće objavljeno više od dvjesta filmova sa riječju „božić“ u naslovu, što je duplo više u odnosu na 2016.

Božićni filmovi popularni su decenijama, a među njima su klasici poput „Home Alone“, „Love Actually“ i „It's A Wonderful Life“, koji će se iznova gledati i tokom ovih praznika.

Međutim, to ne znači da nema prostora za nova ostvarenja iste tematike.

Čak se i striming platforma Netflix priružila trci za osvajanjem publike tokom božićnih i novogodišnjih praznika, pa nudi nekoliko ostvarenja u kojima glavne uloge tumače poznata glumačka imena poput Bruk Šilds i Kelsi Gramar.

Statistika pokazuje da je 2009. godine filmova sa „božićem' u nazivu bilo svega dvadesetak, naredne godine blizu 30, naredne gotovo 60, a 2012 je snimljeno 80.

Do blagog pada je došlo 2013. godine, nakon čega je nastavljen rast snimanja prazničnih filmova, pa je 2017. brojka prešla stotinu.

Prošle godine snimljeno je oko 190 prazničnih filmova, a ove godine više od 200.

Sajt IMDB u statistiku je uključio samo filmove koji u naslovu sadrže riječ 'božić', pa je lista onih ostvarenja u kojima se radnja odvija za vrijeme tog praznika daleko veća.

Bonus video: