Kako je "It's A Wonderful Life" postao božićni klasik

Iako je zabilježio veliki gubitak tokom prikazivanja u bioskopima, film je imao pet nominacija za Oskara, a Američki filmski institut ga je uvrstio u listu 100 najboljih američkih filmova svih vremena

2261 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Frenk Kapra
Foto: Frenk Kapra

Na današnji dan, prije 75 godina, u bioskope je stigao film koji sada važi za jedan od božićnih klasika – „It's A Wonderful Life“, a tim povodom za portal Express Meri En Rid, ćerka glavne glumice Done Rid, otkrila je se njena majka i Džejms Stjuard nikada više nisu našli zajedno u kadru.

Prema njenim riječima, Stjuart, koji je bio prva američka zvijezda dobrovoljac u Drugom svjetskom ratu, nakon služenja vojske želio je da se povuče iz svijeta glume, ali ga je režiser Frenk Kapra nagovorio da snime „It's A Wonderful Life“.

Ovo ostvarenje zabilježilo je gubitak od 525 hiljada dolara, a Stjuart je za to krivio Donu Rid.

„Ne volim o tome da pričam, ali Kapra i Džimi Stjuart su imali veliki uspjeh prije rata, sa filmom 'Mr Smith Goes to Washingotn' i sličnim ostvarenjima. Svi oni su učestvovali u ratu, a njih dvojica su zbog toga izostali iz Holivuda na četiri godine. Zato je na setu bilo dosta nesigurnosti, jer Stjuart nije bio siguran da li želi da glumi“, ispričala je Meri En.

„Moja mama nije bila poznata u to vrijeme, imala je 25 godina. Stjuart nije mogao da razumije zašto film nije prošao dobro u bioskopima i to je razlog zašto više nikada nije igrao u filmu sa mojom mamom – okrivio je nju, jer nije bila dovoljno poznata“, dodala je ona.

U „It's A Wonderful Life“ Stjuart glumi Biznismena Džordža Bejlija koji ima suicidne misli, a kojeg anđeo Kleris (Dona Rid) odgovara od samoubistva, pokazujući mu kako bi život ljudi oko njega izgledao da se nikada nije rodio.

Iako je zabilježio veliki gubitak tokom prikazivanja u bioskopima, film je imao pet nominacija za Oskara, a Američki filmski institut ga je uvrstio u listu 100 najboljih američkih filmova svih vremena.

Za ovo, i naknadnu popularnost filma zaslužna je administrativna greška zbog koje je Kapra ostao bez autorskih prava, pa su televizijske stanice mogle da ga emituju bez plaćanja, što su i učinile.

Emitujući ovaj film tokom novogodišnjih praznika, televizijske stanice u Americi su pretvorile ovo ostvarenje u božićni klasik.

U međuvremenu su producirane i tri kolorizovane verzije, a napravljene su i adaptacije za radijsku dramu i mjuzikl.

Dona Rid preminula je 1986. godine, u trenutku kada je film bio veoma popularan.

„Do početka '80-ih redovno se prikazivao za Božić, pa smo ga mama i ja uvijek zajedno gledale. Bila je veoma srećna što je postao tako popularan“, ispričala je Meri En.

Bonus video: