"Berlinale" će se ipak održati uživo

Ovogodišnje 72. izdanje evropskog filmskog festivala, imaće publiku, za razliku od prošle godine kada je manifestacija održana online

1305 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Michael Sohn
Foto: Michael Sohn

Uprkos očekivanjima da će se poput mnogih značajnih manifestacija kako za filmsku, tako i za televizijsku i muzičku industriju, održati online i bez publike zbog pandemije koronavirusa koja ne jenjava, "Berlinale" će se ipak održati uživo, prenose svjetski mediji.

Prvi ovogodišnji veliki evropski filmski festival, održaće se sljedećeg mjeseca uživo, potvrdili su organizatori u trenutku kada se očekuje vrhunac talasa omikron soja u Njemačkoj, što je iznenadilo mnoge koji su očekivali da će "Berlinale" imati samo onlajn verziju kao prošle godine.

Program će, ipak, biti nešto kraći pa je najavljen program sa 18 filmova u konkurenciji i uključuje i ostvarenja "Both Sides of the Blade" Kler Deni, "Peter von Kant" Fransoa Ozona, "Alcarràs" Karla Simona, "Call Jane" Filise Nađ i "Leonora addio" prethodnog pobjednika Paola Tavianija.

Ostala ostvarenja koja su u trci za glavnu nagradu su: "A E I O U - A Quick Alphabet of Love", "A Piece of Sky", "Everything Will Be Ok", "The Line", "The Passengers of the Night", "Before, Now & Then", "Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush", "Rimini", "Robe of Gems", "The Novelist's Film", "One Year, One Night", "That Kind of Summer" i "Return to Dust".

Očekujući hiljade gostiju iz cijelog svijeta, direktori festivala Mariet Risenbek i Karlo Katrian rekli su na online konferenciji za medije da su sa državnim zdravstvenim vlastima osmislili plan za 72. izdanje ovog prestižnog festivala.

Ovaj plan uključuje kraći program i zahtijeva da su učesnici vakcinisani ili preležali kovid 19, ali i manji broj posjetilaca kako bi svi bili sigurni.

"Odlučili smo se za festival uživo jer stvarno vjerujemo da je kolektivno iskustvo u središtu filmskog festivala", izjavio je tom prilikom Katrian.

"Berlinale", koji se uz "Cannes" i Veneciju svrstava među najbolje kinematografske izložbe u Evropi, trebalo bi se održati između 10. i 20. februara ove godine.

Kompletan program ovog evropskog festivala biće objavljen na zvaničnom sajtu berlinale.de, 1. februara.

U međuvremenu, pandemija utiče na gotovo sve segmente zabavne industrije, pa su organizatori dodjele nagrada Zlatni globus, odlučili da u 2022. godini izostane ne samo ceremonija dodjele sa publikom i zvanicama, već nije bilo ni internet prenosa.

Tako su pobjednici objavljeni 9. januara na zvaničnom sajtu i Twitter nalogu.

Dodjela Gremi nagrada koja je trebalo da se održi ovog mjeseca, pomjerena je za 4. mart, jer se organizatori nadaju da će se situacija koju je izazvao novi soj omikron, stabilizovati do tada.

Sa druge strane, Američka akademija filmskih umjetnosti i nauka, ove godine 94. dodjelu Oskara je zakazala za 27. mart, a još uvijek se ne zna da li će se održati uživo, odnosno sa slavnim ličnostima u publici i sa crvenim tepihom ili online.

Ono što je za sada poznato je da se, najvjerovatnije neće odlučiti za potez koji su povukli organizatori Zlatnog globusa, jer se već spekuliše u medijima da će najprestižniji događaj u filmskom svijetu, nakon dvije godine pauze, ponovo imati voditelja programa.

Za sada se kao najuži izbor u medijima izdvajaju Tom Holand, Pit Dejvidson, Stiv Martin, ali i Selena Gomez.

Kanski festival za sada je najavljen za drugu polovinu maja, a publika se nada da će sa proljećem pandemija utihnuti i da neće uticati na ovu manifestaciju.

Bonus video: