Alčevski: Najpošteniji i najčasniji prvi će dobiti metak u glavu

Scenarista Marjan Alčevski priča o seriji “Šutnja”, ali i o svom prvom projektu - “Uspjeh” koji je producirao HBO

11443 pregleda 0 komentar(a)
Marjan Alčevski, Foto: Privatna arhiva
Marjan Alčevski, Foto: Privatna arhiva

Nakon što je postigao uspjeh s prvom regionalnom serijom koju je producirala HBO Adria “Uspjeh”, scenarista Marjan Alčevski dobio je zadatak da napiše tekst za novi projekat.

U pitanju je kriminalistička mini-serija “Šutnja” od šest epizoda nastala po istinitim događajima opisanim u romanima Drage Hedla, a govori o dječjoj prostituciji i trgovini ljudima.

Radnja je smještena u Osijeku i Kijevu, a problemi dječje prostitucije i trgovine bijelim robljem vješto su isprepleteni s preispitivanjem intimnih odnosa, gubicima i traumama glavnih (anti)junaka. Temelji se na trilogiji romana istraživačkog novinara Draga Hedla “Izborna šutnja”, “Ispovjedna tajna” i “Kijevska piletina”, a režija je povjerena Daliboru Mataniću.

Ova serija posjeduje sve elemente modernog kriminalističkog žanra - zločin, detektive s traumom i prizore s obdukcijskih stolova, koji savršeno funkcionišu u domaćim uslovima, u dekoru socijalne bijede tranzicijskih društava.

Dramska serija “Šutnja”, nastala u saradnji HRT-a i produkcijske kuće Drugi plan, uvrštena je u prestižni program Berlinale Series Market, koji, prema riječima organizatora, predstavlja izbor projekata izuzetnog umjetničkog kvaliteta i velikog tržišnog potencijala, što je prepoznao HBO koji je preuzeo, te seriju prikazuje na svojoj platformi HBO MAX. Uz HRT i Drugi plan, serija je rađena u koprodukciji s njemačkim Beta Filmom, ruskom Star Mediom, ukrajinskim streaming servisom OLL.TV, a kao ko-producent projektu se na kraju pridružio i njemački javni servis ZDF/Arte.

Detalj iz serije 'Šutnja'
Detalj iz serije "Šutnja"foto: Marko Dukić/HBO

”Zadovoljan sam reakcijama na ‘Šutnju’. U pitanju je tema koja je meni lično izuzetno važna, tiče se trafikinga i trgovine bijelim robljem. Isto tako zadovoljan sam što su ljudi dobro reagovali na taj format krimi detektivske serije gdje kroz šest epizoda rješavamo neki slučaj”, ispričao je u intervjuu za Magazin scenarista Marjan Alčevski.

Kažete da Vam je ta tema trafikinga interesantna. Do sad su se kod nas radile krimi serije, ali se ta tema uvijek zaobilazila. Jeste li imali pomoć policije dok ste pisali scenario i radili kompletan projekat da vam objasne kako se inače istražuju ovakvi slučajevi kako bi i priča bila uvjerljivija?

Kad sam pisao scenario, nisam sarađivao s policijom, ali dio glumaca koji igraju detektive, koliko znam, jesu. Ne znam pojedinosti toga, ali mislim da su to bili više prijateljski razgovori gdje su glumci s ljudima iz policije proveli neko vrijeme, razgovarali o tome kako se postupa kad se istražuje neki slučaj. Policija je, kad su ovakvi projekti u pitanju, uvijek susretljiva. Njima je veoma bitno da način na koji se njihova profesija prikazuje na filmu ili seriji bude što bliža stvarnosti.

Inspirisala Vas je knjiga, jeste li imali priliku da date kroz pisanje scenarija i neki Vaš pečat ili ste se strogo držali priče iz knjiga Draga Hedla?

Prva sezona serije je adaptacija prvog romana, ali vrlo slobodna. Tematski je to ta priča koja je i u romanu opisana. Ono što ih razlikuje je što roman nije pisan tako da postane šest epizoda televizijske serije, pa sam ja morao u velikoj mjeri restrukturirati način na koji je radnja postavljena. Druga velika razlika je što tek u trećem romanu Ukrajina igra neku veću ulogu u toj priči, a mi smo htjeli zbog koprodukcije imati već u prvoj sezoni serije značajnije prisustvo ukrajinskih likova.

Kada ste pročitali te romane i kako je zapravo došlo do toga da pišete scenario? Jesu li Vas angažovali iz produkcijske kuće ili je to bila Vaša ideja?

Producentska kuća Drugi plan je 2015. ili 2016. počela s pokušajima da adaptiraju te romane. Oni su meni tek 2019. ponudili taj angažman i ja sam tada pročitao romane i počeo raditi na seriji. Čitao sam 2009. i 2010. kada je Drago Hedal objavljivao tu seriju članaka koja je temelj stvarnosti na kojoj se bazira i serija i romani, jer su bili aktuelni, tako da sam bio upoznat s temom, ali romane tek pošto sam dobio ponudu.

Često romani, serije, filmovi, iako govore o nekim istinitim događajima, imaju i fikcije. Koliko Vaša serija ima takvih momenata i da li se zaista sve ono dešava djevojkama koje su žrtve trafikinga?

Takve stvari su se događale tim djevojkama o čijim pričama znamo zahvaljujući istraživanjima Draga Hedla. Tu nema nikakve fikcije, naprotiv. U romanu je to mnogo gore opisano. Mi smo za potrebe serije to ublažili pošto bi bilo pregrubo i prestrašno prikazivati sve te stvari za koje se zna da su se događale tim djevojkama. U tom pogledu fikcije nema i sama priča je blaža od stvarnosti. A stvari koje su se dešavale u stvarnosti su daleko gore od onoga što smo u seriji prikazali. Kad sam rekao da mi je ta tema veoma važna nisam mislio na to da mi je zanimljiva. Meni je ta tema grozna. Bio bih najsrećniji kad ne bi trebalo da se bavim takvim pričama. Pisati o nasilju nad mladim djevojkama nije ni lijepo, ni prijatno. U našem projektu, to jeste seriji “Šutnja”, pokušali smo da ta tema bude pristojna, da ne skandalizujemo nekoga grafičkim prikazivanjem stvari koje su se događale i koje su rađene tim djevojkama. Da smo to radili, onda bi reakcije bile daleko žustrije, ali prosto ne mislim da bi bilo bolje da smo na taj način otvorili temu i raspravu o istoj. Ima puno fikcije u svemu ostalom, od toga ko su likovi koji to istražuju do toga da recimo u Osijeku u stvarnosti uopšte nije bilo mrtvih djevojaka. Tako da ima fikcije, ali ne kada govorimo o onome kroz šta su te djevojke prošle i šta su im stvarni muškarci radili.

Detalj iz serije 'Šutnja'
Detalj iz serije "Šutnja"foto: Marko Dukić/HBO

Prvi ste scenarista s ovih prostora koji je imao priliku da piše seriju koju će producirati HBO. U pitanju je projekat “Uspjeh”. Iako serija “Šutnja” nije rađena u njihovoj produkciji, HBO je prikazuje na svojoj platformi. Koliko Vam to kao autoru znači?

Meni je to potvrda da sam dio svog posla dobro napravio. To je lijepo i ugodno u ovom poslu. Nisam siguran zašto je to tako, ali u ovom poslu ja odradim svoj dio prije nego uopšte krene produkcija. Dok dođe serija, prikazivanje, reakcije, prođe godinu i više od kad sam ja svoj posao završio. Moje iskustvo sa serijama je da radim intenzivno prvo godinu i više na nečemu, pa tek onda dolaze reakcije. I svaki put kad se dogodi nešto kao recimo to da HBO hoće nešto da prikazuje, ili da će se projekat na kojem sam radio emitovati u Francuskoj, Njemačkoj, to su sjajne potvrde da sav taj trud koji smo uložili je primijećen. Da je neko to priznao. Meni je bitno da se serija može pogledati na platformi i da su dostupne sve epizode, tako da je, ako hoćete, možete pogledati u jednom vikendu i kada vama odgovara. To nije isto kao kad čekate da bude prikazana na nekom kanalu. To što je dostupna i što je publika može pogledati kad im odgovara je velika stvar koja mi je bitna.

I seriju “Šutnja” sam poput “Uspjeha” odgledala za jedan dan. Međutim, ono što sam primijetila je da Vam uvijek jedan od glavnih likova gine u pretposljednjoj epizodi. Je li to kao neki Vaš zaštitni znak?

Ne znam, mislim da nije. Odgovor na to pitanje znaćemo kada bude neka treća serija koju ću napraviti. U seriji “Šutnja” je napad na glavnog detektiva Vladimira Kovača preuzet iz romana. Meni se to dopalo, moram priznati, ali nisam ja to izmislio. Ima nešto u tome što mene autorski privlači, a to je da stvorim likove koji će publici biti predstavnici dobra i poštenja, na koje će sva nemilost stvarnosti najviše da nagazi. U tom pogledu jeste to neka moja autorska filozofija. Kada nađete nekog poštenog čovjeka ili ženu, najčešće je to osoba na kojoj će se svijet u kojem živimo najviše obrušiti. Oni koji su najpošteniji i najčasniji, prvi će dobiti metak u glavu - ovo je metaforično, naravno. Zato mi je bitno da, kad nešto radim, ne bježim od te neke istine koju ja tako doživljavam.

Pomenuli ste u razgovoru “prva sezona Šutnje”, znači li to da se sprema nastavak?

Ne postoje nikakve službene informacije, ali zaista se nadam da će je biti jer su reakcije na prvu sezonu bile izvanredne i zato što je prva sezona u nekim stvarima bila teža za izvesti jer je tek trebalo da se formira produkcija. Zbog toga je bilo mnogo teže napraviti prvu sezonu. Sad kad je sve na svom mjestu, svi su partneri zadovoljni, svi prikazivači, svi učesnici u tom procesu, ne vidim razlog zašto se ne bi radila nova sezona, s tim što, ponavljam, nije službeno potvrđena. Ne znam tačno kada će biti, što prije to bolje, ali očekujem da će biti druge sezone, bio bih neprijatno iznenađen kad bi neko rekao da je neće biti.

Šta je sa serijom “Uspjeh”, kakve su šanse da se ta priča nastavi?

Neko vrijeme sam pisao scenario za drugu sezonu, ali kako nije snimljena u tom trenutku ne znam koliko ima smisla nastavljati nakon četiri, pet godina i više sa pričom “Uspjeha”.

Bonus video: