Teorije o skrivenim značenjima filmova

Magazin NME sastavio je listu najneobičnijih teorija prema kojima popularni filmovi imaju skrivena značenja ili poruke sakrivene ispod površine
2 komentar(a)
HAri Poter Voldemor, Foto: Twitter
HAri Poter Voldemor, Foto: Twitter
Ažurirano: 30.06.2017. 15:51h

Fanovi uglavnom uživaju u filmovima onakvim kakvi jesu, ali među njima uvijek ima i onih koji ne mogu da se pomire sa određenim stvarima, pa su skloni vjerovanju u teorije o dubljem značenju.

Magazin NME sastavio je listu najneobičnijih teorija prema kojima popularni filmovi imaju skrivena značenja ili poruke sakrivene ispod površine.

Priča o igračkama 3

Na brojnim blogovima i portalima može se pronaći tekst prema kojem je treći dio animiranog crtanog filma o igračkama koje oživljavaju, zapravo priča o Holokaustu.

Navodno je kompanija Disney angažovala porodicu koja je preživjela jednu od katastrofa iz Drugog svjetskog rata, kako bi kroz igračke prepričala svoje iskustvo. Kao dokaz za ovu teoriju navodi se i da je Endi napustio igračke kao što su Saveznici napustili Jevreje, a uz to na kraju filma se pojavljuje i pećnica.

Ratovi zvijezda

Jedna od najpopularnijih franšiza nije uspjela da prođe bez teorija, a najpopularnija je ona prema kojoj je Obi Van Kenobi robotski klon.

Uz ovu priču ide i tvrdnja da se od imena ovog lika može dobiti i OB-1 što je idealan naziv za robota, te da je on kiborg klon originalnog Bena Kenobija kojeg igra Juan Mekgregor.

Hari Poter

Novinarka Naomi Fefermen napisala je za Jewish Journal da sve ukazuje na to da je Džoana Ketlin Rouling pri kreiranju glavnog negativca, Voldemorta imala na umu Adolfa Hitlera, a ovo je potvrdio i producent Poter filmova Dejvid Hejmen.

“Voldemort i njegovi simpatizeri Smrtožderi, opsjednuti su čistokrvnim ljudima i očuvanju čiste krvi. Oni nisu Nacisti, ali veoma podsjećaju na razmišljanje nacističke Njemačke”, ispričao je on. Prema drugoj teoriji, svijet čarobnjaka i vještica uopšte i ne postoji, već je sve to plod mašte Harija Potera koji izmišlja paralelni život kako bi pobjegao od stvarnosti koja se odvija pod stepeništem njegove tetke Petunije.

Petparačke priče

Sadržaj aktovke iz čuvenog filma “Petparačke priče” oduvjek je intrigirao publiku, a sajt pulpfiction.com koji okuplja najzagriženije fanove možda je došao do rješenja.

Prema njemu, u akt tašni se zapravo nalazi duša lka Marselusa Valasa, koju je prodao za zdravlje i dobar životni status. Prema kreatoru ove teorije dokaz je to što je šifra za otključavanje 666, ali i biblijske reference koje se često izgovaraju, kao i očajnička želja Valasa da povrati aktovku.

Meri Popins

Jedna od teorija u koju vjeruju obožavatelji je da je Meri Popins, ljupka dadilja, zapravo Gospodar vremena. Oni koji vjeruju u ovu priču potkrepljuju je time što se junakinja oblači kao Doktor Hu iz istoimene čuvene britanske serije, nosi torbu koja liči na doktorsku i uvijek je tu da pomogne ljudima.

Teorija o Pixaru

Ova teorija ne obuhvata jedan film, već cijelu kompaniju - Pixar, a prema njoj svi filmovi koji su izašli iz ove “kuhinje” dio su jednog univerzuma. Na sajtu pixartheory.com može se naći detaljan tekst koji povezuje tačke od filma “Brave” do ostvarenja “Wall-e”.

Ferris Bueller's Day Off

Jedna teorija vezana za ovaj film već duže vrijeme kruži Redditom, a njen autor smatra da glavni junak Feris zapravo ne postoji.

Ova teorija propagira da je Feris samo glas u glavi hipohondričnog Kamerona, te da izmišljeni lik zapravo predstavlja idealan život prema njegovim standardima.

Robokap

Među brojnim teorijama ima i onih koje većini zvuče smiješno, ali se opet nađu oni koji vjeruju u njih. Jedna od takvih je ona prema kojoj je Robokap zapravo Isus Hrist.

Ovu teoriju potvrdio je i reditelj Pol Verhoven.

“U filmu se radi o momku koji je u prvih 50 minuta razapet na krstu, a u narednih 50 minuta vaskrsava i onda postaje superpolicajac, zaštitnik cijelog svijeta”, ispričao je on u jednom intervjuu.

Drag Me To Hell

“Drag Me to Hell” film je, ako je vjerovati u teorije obožavatelja, halucinacijska noćna mora djevojke koja pati od bulimije.

Ovu teoriju pokrenula je fotografija glavne junakinje Kristine, koja se pojavljuje u jednom dijelu filma, a koja je prikazuje znatno deblju nego što je inače. Kao još jedan dokaz navodi se i to što Kristina ni u jednom trenutku nije snimljena kako jede, a sve užasne stvari na neki način su vezane za digestivni sistem.

Inception

Totem Dominika Koba u filmu “Inception” nije njegov šešir, već burma, tvrde brojni fanovi ostvarenja. Oni dalje objašnjavaju da glavni lik u “stvarnom svijetu” skida prsten, dok ga u svijetu mašte nosi, što se može vidjeti i u filmu.

Bonus video: