Nagrade za Sekulića i Muratovića

Na ovom turniru izabrani posljednji finalisti u e-Footballu, kao i pobjednici u Mortal Kombatu i UFC-u

5059 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FiveG
Foto: FiveG

Prvi Open gaming turnir koji je održan za vikend u atrijumu The Capital Plaze okupio je veliki broj ljubitelja video-igrica. Bilo da su došli da igraju ili gledaju, mogli su satima da uživaju u sjajnim borbama kad su Mortal Kombat i UFC u pitanju, ali i u simulaciji najvažnije sporedne stvari na svijetu - e-Footballu, a svi mečevi prenošeni su na velikim video-bimovima.

No, gejmeri nijesu morali da biraju samo jednu igricu. Naime, bilo je onih koji su željeli da svoje umijeće pokažu u sve tri, pa su se smjenjivali iz jedne lože u drugu.

Nakon više sati igranja koncentracija nije padala, a većina je tu došla s jednim ciljem - da pobijedi.

I dok je turnir u e-Footballu bio kvalifikacioni, odakle je šest takmičara izborilo sebi put na finalno takmičenje čiji će pobjednik predstavljati Crnu Goru, ne samo na Evropskom prvenstvu u Podgorici u septembru, već i na Svjetskom koje će biti održano u Indoneziji, s ostalih se tražio najbolji.

Neka poznata lica kad je u pitanju simulacija fudbala još jednom su pokazala da znaju da dominiraju na virtuelnom terenu, a među njima je i član e-Budućnosti Drago Mandić koji je među prvima obezbijedio sebi mjesto u finalu. On je imao podršku i od svojih saigrača - kapitena Bojana Tatara i igrača Ivana Ražnatovića i Rada Pavićevića koji su došli ne samo da podrže Mandića, već i ostale gejmere. Njih trojica su još na prvom kvalifikacionom turniru koji je održan u Budvi izborili sebi mjesto u završnicu takmičenja. Pored njega priliku da sebi obezbijedi kartu za Evropsko i Svjetsko na finalnom turniru koji će biti održan u Podgorici naredne sedmice dobili su i Marko Unkašević, Risto Pešić, Nemanja Lakić, Vuk Grbavčević i Srđan Maslovarić.

Danilo Sekulić odnio pobjedu u igrici UFC
Danilo Sekulić odnio pobjedu u igrici UFCfoto: FiveG

Da se najbolji rezultati postižu onda kad si fokusiran samo na jednu igricu, pokazali su Danilo Sekulić i Haris Muratović. Tako je Sekulić savladao konkurenciju kad je u pitanju igrica UFC za koju je vladalo najveće interesovanje, dok je Muratović upisan kao pobjednik turnira u Mortal Kombatu.

”Na ovaj turnir sam došao s namjerom da se pokažem u igrici UFC koju igram još od dvojke. Nijesu me zanimala ostala takmičenja, a moram priznati da sam iznenađen nivoom mečeva koji su pružili moji protivnici. U početku je bilo lako dobiti protivnika, dok su u polufinalnim i fialnim mečevima nijanse odlučivale. Moram priznati da mi je u početku bio problem i da se naviknem na konzolu s obzirom na to da su se takmičenja odvijala na Sony5 uređaju”, ispričao je pobjednik UFC trunira Danilo Sekulić.

Haris Muratović
Haris Muratovićfoto: FiveG

Ulcinjanin Haris Muratović takođe je stigao u glavni grad Crne Gore s jednim ciljem - da na turniru u Mortal Kombatu ubilježi pobjedu.

”Mortal Kombat igram već dvije godine, i to je jedina video-igrica kojoj sam posvećen. Dnevno vježbam po dva, tri sata i pripremao sam se za ovaj turnir. Moram priznati da, kad je takmičenje u pitanju, bilo je mnogo teže nego što sam očekivao. Ipak, najteži protivnik bio mi je finalista Luka”, ispričao je Muratović.

Njih dvojica kao pobjednici turnira dobili su i novčane nagrade od po petsto eura.

”Obradovala me je i novčana nagrada, i jedan od planova je da se dio iste uloži u opremu”, kazao je Sekulić kome se dopada ideja gejminga na otvorenom.

”Neobično je i drago mi je što nije bilo ograničenja, i što su oni koji nijesu vezani samo za jednu video-igricu dobili priliku da se oprobaju i u drugim”, naglasio je Sekulić, dok i Muratović ističe da mu je ova ideja veoma neobična.

”Posebna čar je igrati na otvorenom. Još jednom hvala organizatorima koji su nam omogućili da odmjerimo snage i kroz ovakva takmičenja vidimo koliko smo napredovali”, smatra Muratović.

Sva takmičenja odvijala su se pod budnim okom igrača Counter Strikea, komentatora i sudije kome je na Open gejming turniru bila dodijeljena uloga moderatora Radovana Vojinovića Braxa.

Organizator događaja bio je Five G u saradnji sa Savezom elektronskih sportova Crne Gore (SESCG).

eFest- događaj za ljubitelje nauke, tehnologije i gejminga

Open gaming turnir još jedna je uvertira pred najveći Sci-Tech & Gaming festival koji će se od 7. do 9. septembra održati u podgoričkoj Bemax areni. U pitanju je festival nauke, tehnologije, gejminga i muzike koji nosi naziv eFest.

Festival ima za cilj da okupi ljubitelje kako nauke i tehnologije tako i gejminga, koji su u današnje vrijeme sve više povezani.

Open gaming turnir
foto: FiveG

Tokom tri dana u Bemax areni, kao i prostoru oko nje, za posjetioce je pripremljen bogat program. Planirano je da se unutar arene u jednom dijelu sale održava program namijenjen gejmerima, u okviru kojeg će biti i Evropsko prvenstvo u e-Footballu.

Drugi dio sale, i dio prostora oko sale biće iskorišćen za prezentovanje naučno-tehnoloških dostignuća iz Crne Gore.

”Karakter festivala je sci-tech, odnosno naučno-tehnološki festival jer okuplja domaću akademsku zajednicu, inovatore i naučne radnike koji će dobiti prostor za izlaganje svojih dostignuća, za koje vjerujemo da mogu biti interesantni kako publici, tako i investitorima koji prepoznaju potencijal ove oblasti za biznis razvoj, ali i gostima iz inostranstva”, smatraju organizatori.

Posebno su ponosni na internacionalni dio koji će im donijeti upravo Evropsko u e-Footbalu.

”Tu nas očekuje 26 država učesnica, kao i preko 30 država koje ćemo ugostiti na samom događaju. Takođe gosti na događaju biće i čelnici Evropske i Svjetske e-Sport federacije. Crnu Goru je nedavno posjetio i Vlad Marinesku, predsjednik svjetske federacije što je ujedno bilo i priznanje da naša zemlja ima kapacitete da iznese jedno ovakvo takmičenje”, pohvalili su se oni.

”Naša želja je da se kako gostima - učesnicima iz inostranstva, tako i domaćoj publici na najbolji način predstavi naučni potencijal Crne Gore. Nažalost, većina naučnih dostignuća ostane u sjenci današnjeg tržišta, trke za novcem i komercijalnih proizvoda, iako su možda i ti proizvodi baš nešto što je moguće kasnije komercijalizovati, nekako to ostane van vidokruga i domašaja”, kažu organizatori, te tvrde da je eFest najbolji način za promociju i afirmaciju same nauke i naučno istraživačkog rada.

Zabavno-muzički program eFest-a ugostiće mnoge poznate DJ-eve u posebno osmišljenom futurističkom ambijentu.

Bonus video: