Pogledajte kako je bilo na otvaranju Svjetskog prvenstva u Iashi-u

Iaşi, jedan od najživopisnijih gradova Rumunije, bio je domaćin svečane ceremonije otvaranja Svjetskog esport prvenstva 2023. godine. Događaj, koji je započeo 25. avgusta u impozantnoj Palati Kulture, okupio je rekordan broj od 111 zemalja iz svih dijelova svijeta

2761 pregleda 0 komentar(a)
Foto: IESF
Foto: IESF

Voditelji ceremonije bili su poznati esport prezenter James Banks i bivši profesionalni igrač Jon Kefaloukos. Glavna svrha ceremonije, na kojoj je prisustvovalo 5000 ljudi, bila je slaviti mladalački duh Jašija, kao i naglasiti IESF-ovu predanost raznolikosti i globalnom povezivanju.

Globalna esport porodica

Tokom ceremonije, predsjednik IESF-a Vlad Marinescu naglasio je: "Na ovom značajnom mjestu, okupljeni smo kako bismo proslavili ne samo turnir, već i globalnu esport porodicu koja je ujedinjena ljubavlju prema takmičenju. Esport nije samo u pobjedama i porazima, već o stvaranju mostova između kultura i kontinenata."

Gradonačelnik Jašija, Mihai Ćirica, dodao je: "Duh esporta je nešto što naša zajednica duboko cijeni. Zajedno smo tu da slavimo vrijednosti koje IESF zastupa i da pišemo novu stranicu istorije."

Prije glavne ceremonije, IESF je priredio poseban muzički trenutak gdje je filharmonijski orkestar izveo CS:GO tematsku pjesmu, odajući počast bogatoj kulturi Rumunije.

Nastupi, koncerti i nagrade

Ovo prvenstvo nudi mnogo više od samog takmičenja, poput koncerta jednog od najvećih svjetskih DJ-jeva Armina van Buurena, ComicCon festival kao i brojne druge aktivacije.

Najbolji svjetski esport igrači takmiče se u šest popularnih igara poput CS: GO, Tekken 7 i Dota 2, s glavnom nagradom od 500.000 USD. Crnu Goru na prvenstvu predstavlja proslavljeni e-fudbal igrač, Bojan Tatar.

Bonus video: