"Baldur's Gate 3" dominirao na dodjeli Bafta nagrada za video igre

"Super Mario Bros. Wonder" osvojio je dvije nagrade, dok je "Star Wars Jedi: Survivor" ostao praznih ruku i pored šest nominacija

1404 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz igre "Baldur's Gate 3", Foto: Printscreen YouTube
Detalj iz igre "Baldur's Gate 3", Foto: Printscreen YouTube

"Baldur's Gate 3" dominirao je na 20. dodjeli Bafta nagrada za video igre, osvojivši pet trofeja, uključujući i toliko željenu titulu za najbolju igru.

Ovaj RPG (role-play game) takođe je osvojio nagrade muziku i naraciju, kao nagradu za najbolju glumu koja je otišla u ruke Endrua Vinkota koji je u igri pozajmio glas omiljenom vragu Rafaelu, prenosi BBC.

"Super Mario Bros. Wonder" osvojio je dvije nagrade, dok je "Star Wars Jedi: Survivor" ostao praznih ruku i pored šest nominacija.

U međuvremenu, zagonetka bazirana na fotografijama "Viewfinder" osvojila je nagradu za najbolju britansku igru.

Prema podacima trgovinskog udruženja UK Interactive Entertainment (UKIE), prodaja igara u Velikoj Britaniji porasla je na 5,18 milijardi funti prošle godine. Priznanja su dobili i dva velika Nintendoova naslova iz 2023. - "The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom" i "Super Mario Bros. Wonder", u različitim kategorijama. Sa druge strane, Marvelov "Spider-Man 2" završio je samo s jednom nagradom uprkos devet nominacija.

"Još ne mogu da vjerujem da stojimo ovdje. Mnogi ljudi su dali srce i dušu kako bi stvorili ovaj ' Baldur's Gate 3', tako da je ovo nevjerovatno, hvala BAFTA, hvala svima", kazao je Sven Vinke iz Larian Studiosa dok je stajao na podijumu okružen kolegama.

"Baldur's Gate 3" nastavak je jedne od najvažnijih RPG franšiza, smješten u vrijeme 120 godina nakon događaja iz prethodne igre

Bonus video: