Finale Dota 2 lige ovog vikenda u City Mallu

Nakon što se cijele godine odigravala liga u Doti 2, jednoj od najpopularnijih multiplejer video igara na svijetu, u subotu i nedjelju će održati završnica ovog takmičenja, nakon čega će biti poznati crnogorski šampioni.
79 pregleda 3 komentar(a)
DOTA 2, Foto: Svetlana Mandić
DOTA 2, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.04.2017. 12:14h

E-sports savez Crne Gore organizovaće 22. i 23. aprila u podgoričkom "City Mallu" turnire u popularnim video igrama Dota 2, Fifa i PES.

Nakon što se cijele godine odigravala liga u Doti 2, jednoj od najpopularnijih multiplejer video igara na svijetu, u subotu i nedjelju će održati završnica ovog takmičenja, nakon čega će biti poznati crnogorski šampioni.

Kako je "Vijestima" rečeno iz ESCG, u subotu će igrati timovi koji su u ligi zauzeli od treće do desete pozicije, a dva najbolja proćiće u fajnal for koji će se održati dan kasnije. Pobjednički tim i najbolji igrač turnira biće nagrađeni gejming opremom (tastatura, miš, slušalice, podloga za miš...), a šampionima će biti uručen i specijalno dizajnirani pehar inspirisan Dotom 2.

Turnir u fudbalskoj simulaciji FIFA održaće se u subotu, a sljedeći dan biće posvećen rivalskoj igri PES. Zainteresovani se mogu prijaviti putem zvanične Facebook stranice E-sports saveza Crne Gore, a broj mjesta je ograničen na 32 po igri. Pobjednici turnira dobiće 80 odsto od novca sakupljenog od prijava, kao i nagrade od sponzora.

Organizatori su najavili da će turniri biti uživo prenošeni na ekranu koji će biti instaliran u prostoru "City Malla". Osim turnira, biće održan i IT sajam na kojem će se prijaviti desetak prezentera koji će predstaviti konzole i video igre, VR uređaje, dronove, 3D štampače, navigacione i druge IT uređaje.

Krajem februara ESCG je organizovao i Kup Crne Gore u Doti2 u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis u Crnoj Gori. Titulu je osvojila ekipa Selected, koju čine igrači iz Podgorice i Bara, a koja je favorit i za osvajanje lige.

"Bilo je super u Nikšiću, mislim da niko u Crnoj Gori nema takvu opremu kakvu imaju u Tehnopolisu. Zaista je u pitanju fenomenalno mjesto za ovakve stvari. Jedino je problem privući ljude, jer su građani Nikšića pomalo rezignirani zbog cjelokupne ekonomske situacije u tom gradu", kazao je za "Vijesti" Filip Šoć, izvršni direktor ESCG-a.

Organizacija koju Šoć predstavlja potpisala je ugovor o saradnji sa Tehnopolisom, kojim je dogovoreno da se od sljedeće godine na tom mjestu svakog februara odražvaju IT Sajam i "Gaming Day" sa najboljim ekipama iz Crne Gore u različitim video igrama.

ESCG se može pohvaliti sve ozbiljnijim radom od njenog osnivanja 2012. Do danas iza ove organizacije stoji preko 50 različitih turnira i takmičenja u video igrama. Šoć je skrenuo pažnju da se u razvijenim zemljama elektronski sportovi vrlo ozbiljno doživljavaju, o čemu svjedoči i to da je nagradni fond na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u Doti2 bio 21 milion dolara.

"Od naredne godine planiramo da pored Dote organizujemo lige i u igrama Counter-Strike:Go i eventualno Leage of Legends, kao i FIFA i PES", najavio je Šoć.

Bonus video: