Završen drugi dan Sajma: Predstavljeni romani "Na osami blizu mora" i "Odustajanje", gostovao Tabašević

Upitan za mišljenje o sve češćoj pojavi da se knjige, uključujući i njegove, prodaju na kioscima, Ferić je odgovorio da tu inicijativu podržava
406 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Sajam knjiga Podgorica
Sa promocije, Foto: Sajam knjiga Podgorica
Ažurirano: 06.04.2019. 19:48h

Drugi dan Sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici završen je gostovanjem Vladimira Tabaševića, beogradskog pisca, autora romana “Zabluda Svetog Sebastijana” i dobitnika NIN - ove nagrade za najbolji roman u 2018. godini.

Razgovor s autorom je vodila prof. dr Slavica Perović, posebno se osvrnuvši na njegove stilističke domete, jezik, specifično promišljanje stvaralačkog procesa i formu koju je ocijenila radikalno različitom od one koja je aktuelna na današnjoj književnoj sceni.

Na promociji je istaknuto da Vladimir Tabašević u ovom romanu kritički analizira fenomen žrtve i zablude o njoj, kao i zablude o čovjekovim pravedničkim stremljenjima iza kojih nerijetko kao glavni motiv stoji želja za odobravanjem i priznanjem. Takođe je izraženo očekivanje da će se nakon Tabaševićevog romana nametnuti potreba za proširenjem definicije pojma klasike. Roman „Zabluda Svetog Sebastijana“ objavila je izdavačka kuća „Laguna“. Podsjećanja radi, Vladimir Tabašević je dobio i nagradu “Mirko Kovač” za najbolju knjigu mladog pisca.

"Na osami blizu mora” Zorana Ferića

Na 14. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga predstavljen je roman "Na osami blizu mora” Zorana Ferića.

"Hrvatski publicista Kruno Lokotar predstavio je roman "Na osami blizu mora” Zorana Ferića, jednog od najpopularnijih hrvatskih pisaca, koji svojim specifičnim stilom pisanja podjednako privlači starije i mlađe generacije. Roman je objavljen u izdanju izdavačke kuće “V. B. Z.” (za Crnu Goru izdavač je Nova knjiga) i njegov sadržaj prati živote nekolicine prijatelja kroz njihove ljetnje pustolovine i ljubavne avanture na Rabu, ostrvu na kojem ljetuju od djetinjstva, njihovo odrastanje, sazrijevanje i promašene ljubavi, uvlačeći čitaoca u vremenski ne tako dalek, ali sada već velom nostalgije obavijeni svijet tzv. „bolje prošlosti“ iz vremena autorove mladosti", saopštili su organizatori.

Upitan za mišljenje o sve češćoj pojavi da se knjige, uključujući i njegove, prodaju na kioscima, Ferić je odgovorio da tu inicijativu podržava. Takođe je naglasio da to knjige čini dostupnijim čitaocima i da je ta pojava pozitivna, nasuprot često bezrazložno izražavanom bojazni da će to uništiti određene segmente izdavaštva.

Zoran Ferić je rođen 1961. u Zagrebu, diplomirao je kroatistiku na Filozofskom fakultetu, a predaje u jednoj zagrebačkoj gimnaziji. Odnedavno je i predsjednik Hrvatskog društva pisaca. Široj publici je postao poznat po djelima poput ''Anđeo u ofsajdu'' (zbirka priča), ''Smrt djevojčice sa žigicama'' (roman) te naposljetku velikim hit romanom ''Kalendar Maja''.

“Odustajanje”, novi roman Jelene Lengold

Glavni urednik izdavačke kuće “Arhipelag”, Gojko Božović, predstavio je “Odustajanje”, novi roman Jelene Lengold, pjesnikinje, pripovjedačice i romansijerke, uzbudljivu priču o glavnoj junakinji u tri životna doba (djevojčica, mlada žena, žena u zrelim godinama), o sjećanjima na djetinjstvo i odrastanje, kao i na prošle i nezaboravljene ljubavi, o iskustvu pune zrelosti, o činjenicama intimne i porodične istorije.

"Gospodin Božović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je roman “Odustajanje” naišao na odličan odziv kako čitalaca, tako i književne kritike. On je takođe istakao da u se u osnovi svih žanrova Jelene Lengold nalazi zanimljiva priča. Autorka je potvrdila da uvijek nastoji da zanimljivom pričom čitaoca zaintrigira i zabavi, te da smatra da to književnom djelu ne oduzima na kvalitetu", saopštili su organizatori.

Na pitanje da li je književni postupak prikazivanja promjene kroz koje je glavna junakinja prolazila prelazeći iz jedne faze života u drugu doživjela kao složeniju, Lengold je odgovorila da joj je takav postupak bio potreban da bi opisala kako je na njenu junakinju uticala nemogućnost da svoju tajnu, koja ju je pratila čitavog života, podijeli sa bilo kim.

"Odustajanje",u izrazu izuzetno snažnu knjigu punu preokreta i preispitivanja, objavila je izdavačka kuća "Arhipelag", u biblioteci "Zlatno runo".

Bonus video: