"Zlatno doba" mađarske fotografije

Izložba “Savremeni trendovi u 20. vijeku u mađarskoj fotografskoj umjetnosti” otvorena je u nikšićkim galerijama “Nikola I” i “Ilija Šobajić”
518 pregleda 0 komentar(a)
Duško Karagić i Jelena Đukanović, Foto: Svetlana Mandić
Duško Karagić i Jelena Đukanović, Foto: Svetlana Mandić

U okviru manifestacije “Nedjelje mađarske kulture u Crnoj Gori” u nikšićkim galerijama “Nikola I” i “Ilija Šobajić” otvorena je izložba “Savremeni trendovi u 20. vijeku u mađarskoj fotografskoj umjetnosti”.

“Izložba prikazuje progresivnost mađarske fotografske umjetnosti između dva svjetska rata kroz izbor svjetski poznatih i manje poznatih umjetnika iz zbirke Mađarskog fotografskog muzeja. Posjetioci izložbe će biti u prilici da se uvjere da su ova umjetnička djela izdržala test vremena jer i nakon skoro sto godina djeluju hrabro i moderno”, kazao je otvarajući izložbu Duško Karagić, ekonomski savjetnik u ambasadi Mađarske.

Autor izložbe je Baki Gabor Peter, kustos u Mađarskom fotografskom muzeju, a posjetioci su imali priliku da pogledaju oko 150 fotografija i uvjere se zbog čega je Mađarska između dva svjetska rata smatrana državom koja je imala najznačajnije umjetnike u oblasti fotografske umjetnosti. Dovoljno je pomenuti imena poput Andre Kertes, Laslo Moholji-Nađ, Brasaj i Martin Munkači, koji “predstavljaju garanciju za uspjeh bilo gdje u svijetu i čija djela su ikone fotografske umjetnosti koja definišu period između dva svjetska rata”.

Nikšićani su krajem juna imali priliku da pogledaju “Bajku Budimpešte”, predstavljenu kroz foto-objektiv Ota Kajzera iImra Kinskog, a obje izložbe, kako je kazao Karagić, samo su dokaz da se bilateralni odnosi dvije države ne sastoje samo od političke i ekonomske saradnje, već da tu spadaju i druge oblasti, a kultura je jedna od značajnijih.

“U okviru manifestacije ‘Nedjelje mađarske kulture’ u sklopu 24 različita programska sadržaja publici će se u više crnogorskih gradova predstaviti mnogi mađarski muzičari, plesači i brojni drugi umjetnici”, kazao je Karagić.

Direktorica JU Muzeji i galerije, Jelena Đukanović, podsjetila je da pomenuta manifestacija traje do kraja septembra i izrazila zadovoljstvo što je Nikšić jedan od gradova u kojima će publika imati priliku da se pobliže upozna sa različitim aspektima mađarske kulture.

Organizatori izložbe su ambasada Mađarske i Muzeji i galerije, a u okviru Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: