Bogat prateći program Barskog ljetopisa

Prateći segment namijenjen djeci i mladima donosi ukupno 13 žanrovski raznovrsnih programa, od radionica i predstava do uličnog teatra i plažne biblioteke
653 pregleda 0 komentar(a)
Publika svih generacija na Ljetopisu, Foto: Radomir Petrić
Publika svih generacija na Ljetopisu, Foto: Radomir Petrić

I ove godine, pored večernje scene Barski ljetopis ima i bogat prateći segment namijenjen djeci i mladima - ukupno 13 žanrovski raznovrsnih programa, od radionica i predstava do uličnog teatra i plažne biblioteke. Škola grafike koju je vodila akademska umjetnica Nataša Drešić već je završena, a izložba radova polaznika - 44 grafička lista u tehnici visoke štampe - linoreza - u crkvi Svete Venerande u Starom gradu je postavljena do kraja festivala.

“Poslije nešto više od polovine festival, nepodijeljeni su utisci da su svi programi za djecu i mlade maksimalno ispraćeni, te da su za to zaslužni dobra atmosfera i komunikacija sa saradnicima na različitim segmentima programa i zavidno pedagoško iskustvo svakog voditelja programa u radu sa djecom i mladima”, saopštila je “Vijestima” mr Vesna Vujošević Labović, selektorka i organizatorka pratećeg programa.

Okončana je i VII škola mozaika koju je vodio mr Petar Vujošević. Izložba radova mozaičara zakazana je za večeras u 21 sat na sceni u Starom gradu. Među 50 polaznika bili su mještanii turisti koji dolaze isključivo zbog ove radionice, pa je redovno broj učesnika rastao na dnevnom nivou.

Ovogodišnji novitet pratečeg programa je trodnevna škola grnčarstva koju vodi Neda Popović, a koja počinje šestog avgusta. Radionica traje tri dana.

“Poslednja u nizu radionica je glumačko-poetska i jedina je koja se bavi osnovama glume. Vodi je glumac i pjesnik Dejan Đonović sa kojim smo saradnju započeli prošle sezone i naišli na veliko interesovanje djece i roditelja.Tema ovogodišnje radionice je trema ili strah od nastupa. Imamo i plažne jednosatne likovne radionice za najmlađe, pet puta nedjeljno na relaciji Topolica - Šušanj, koje u prosjeku pohađa oko 25 mališana. Vode ih akademske likovne umjetnice Milena Vukoslavović i Neda Popović, koje uvijek ostanu dok svako dijete ne završi svoj rad, i zahvaljujući njihovim znanjima i posvećenosti, ove radionice premašuju okvire animacije i zabave”, dodala je Vujošević-Labović.

Program za djecu nezamjenjiv dio festivala na Mediteranu

Teatar za djecu i mlade ima svoj prostor u generalnom programu svakog četvrtka, a ukupno sedam termina ravnomjerno su raspoređeni na profesionalne pozorišne produkcije za djecu i mlade i ulični teatar “koji je živi i nezamjenjivi dio jednog festivala na Mediteranu”. “Do kraja Ljetopisa imao još ‘Simfoniju u F duru iliti malu lekciju protiv šunda’, autorski projekat glumca i reditelja Cvetina Aničića osmog avgusta i ‘Rikataka, novi balkanski ritam’ koji izvodi ‘Alice in WonderBand’ 15. avgusta. Ističem veoma značajan doprinos mladih volontera - 20 srednjoškolaca i studenata pod mentorstvom Branke Ćalasan, koji shodno svojim vještinama i interesovanjima pomažu u različitim segmentima programa.

Dinamični, otvoreni prema novim iskustvima, oni nam pomažu u izvođenju plažnih radionica, predstava i performansa, stičući nove vještine i iskustva i doprinoseći ne samo organizaciji festival, već i razvoju lokalne zajednice i opšteg dobra”, zaključila je selektorka pratećeg programa Ljetopisa.

Bonus video: