Uređuju tvrđavu Španjola pred festivale

Organizator programa na Španjoli je NVO "Sinergija" u saradnji sa Opštinom Herceg Novi i Turističkom organizacijom i Herceg festom
760 pregleda 0 komentar(a)
Tvrđava Španjola, Foto: Slavica Kosić
Tvrđava Španjola, Foto: Slavica Kosić

Program aktivacije tvrđave Španjola koji se održava četvrtu godinu zaredom počeo je volonterskim uređenje tvrđave u kojoj će biti organizovane "Artist rezidencija" i muzički festival DJ-eva.

Prema riječima organizatora NVO "Sinergije" oni svake godine nastoje da poboljšaju uslove za boravak i obilazak tvrđave, a ideja je nastala prije četiri godine kao proizvod želje da se prostoru Španjole udahne život kroz aktivnosti koje u njemu organizuju.

"Artist rezidencijom" želimo da posjetiocima dočaramo sam prostor Španjole, u vidu otvorene galerije na prostoru tvrđave. Smatramo da taj prostor jednog dana može da bude namijenjen za boravak i rad umjetnika kao i za organizaciju različitih manifestacija, što i jeste treći dio našeg programa. Nakon "Artist rezidencije" organizujemo dvodnevni muzički festival, na kojem gostuju domaći, regionalni i inostrani DJ-evi", saopštio je izvršni director NVO "Sinergija" Vuk Čvoro.

Od 18. avgusta u otvorenoj galeriji na Španjoli će stvarati umjetnici Žarko Glavatović, Tanja Đokić i Matvej Krilov, a 21. avgusta biće otvorene izložbe slikarke Tanje Đokić i vajara Matveja Krilova, kao i izložba retrospektive radova nastalih na Španjoli 2016-2018 godine.

Program na Španjoli završava dvodnevnim festivalom elektronske muzike na kojem gostuju dva internacionalna imena: Alienata iz Španije, trenutno živi i radi u Berlinu i DJ Stenny, italijan koji živi i radi u Minhenu.

Čvoro ističe da već drugu godinu nemaju finansisjku podršku Ministarstva kulture iako su jedina organizacija koja vodi računa o ovom kulturnom dobru i prepoznaju vrijednosti Španjole.

“Institucija koja bi trebala da stimuliše ovakve projekte ne prihvata ih uopšte i ne podržava vjerovatno jer ovo kulturno dobro žele privatizovati, pa im ovom prilikom želimo poručiti da do toga nikako, ni pod kojim uslovom i nikada neće doći!”, ustvrdio je Čvoro.

On tvrdi, da je na drugoj strani, "Ministarstvo kulture nedavno potpisalo i dalo uslove za legalnu devastaciju tvrđave Mamula na ostrvu Lastavica, koja je u bafer zoni UNESCO-a”, obrazlažući da se valorizacija" ovog kulturnog dobra izvodi po pravilima struke.

"Svjedoci smo da nema primjene konzervatorskih metoda i korišćenju savremenih metoda pa prijeti opasnost da se ovaj veličanstveni spomenik I kategorije trajno uništi", naveo je Ćvoro.

Organizator programa na Španjoli je NVO "Sinergija" u saradnji sa Opštinom Herceg Novi i Turističkom organizacijom i Herceg festom.

Gornji grad

Tvrđava Španjola na brdu Bajer na 170 m nadmorske visine ime je dobila po Špancima koji su od 28. oktobra 1538. do 25. avgusta 1539. godine vladali Herceg Novim.

Zovu je i Gornji grad.

Postoji pretpostavka da je Španjola podzemnim tunelom bila povezana sa Donjim gradom, današnji Stari grad.

Kada su Turci ponovo osvojili grad, srušili su dio španskog utvrđenja na Bajeru 1548. godine i sagradili novo veće utvrđenje.

Tvrđava je pravougaonog oblika (43x40 m) sa okruglim kamenim kulama. U unutrašnjosti tvrđave nalazi se sedam manjih kamenih objekata.

Svojevremeno je urađen program obnove tvrđave koji je predviđao da se unutar nje organizuje niz sadržaja od ugostiteljskih i turističkih, što je i cilj programa NVO "Sinergija".

Bonus video: