Ministarstvo: Nije malo 408.900 eura Polimskom muzeju za sedam godina

Reagovanje Ministarstva kulture na tekst „Vlada radi na štetu Polimskog muzeja“
1514 pregleda 2 komentar(a)
Polimski muzej u Beranama, Foto: Tufik Softić
Polimski muzej u Beranama, Foto: Tufik Softić

Ministartsvo kulture reagovalo je na tekst koji je objavljen u “Vijestima” pod naslovom „Vlada radi na štetu Polimskog muzeja“, saopštivši da ga demantuju isključivo činjenice koje govore da je Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva kulture, za projekte čiji je realizator JU “Polimski muzej”, u periodu od 2012. do 2019, kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara, izdvojila 408.900,00 eura.

„To nije ni mala ni zanemarljiva suma, imajući u vidu da je riječ o opštinskoj ustanovi, a uzimajući u obzir i politiku Ministarstva kulture o ravnomjernom ulaganju u kulturnu baštinu na teritoriji Crne Gore. Koristeći se proizvoljnim konstatacijama i neutemeljenim navodima, direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić zaboravlja na dugogodišnji kontinuitet finansijske podrške Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva kulture Javnoj ustanovi ‘Polimski muzej’, iako je, naglašavamo, riječ o opštinskoj ustanovi, osnovanoj od strane Opštine Berane“, navodi se u reagovanju.

Iz Ministarstva kulture kažu da imaju jasan stav kada je u pitanju politika raspodjele finansijskih sredstava, u ovom slučaju kroz projekte koji se finansiraju putem godišnjeg Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

„To znači da su samo prijave dostavljene putem javnog konkursa koje su ispunjavale jasno definisane uslove i kriterijume mogle biti podržane. Ministarstvo kulture ima jednak odnos prema svim podnosiocima prijava, a taj odnos baziranje isključivo na poštovanju zakonskih normi i nadležnosti, što i potvrđuje dosadašnja praksa. Radi preciznog informisanja javnosti - Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu, koncipiran je tako da se sredstva raspodjeljuju putem javnog konkursa sa jasno definisanim uslovima i kriterijuma. Javna ustanova Polimski muzej, čak iz dva pokušaja, nije zadovoljila konkursom propisane uslove, pa shodno tome Komisija nije imala ni osnov za zakonitu dodjelu sredstava. Rukovodstvo te javne ustanove trebalo bi da pod svojim krovom traži „krivca“ za neuspjeh na konkursu i u obezbjeđivanju projekata za ovu godinu, a ne da alibi za to nalazi u Ministarstvu kulture“ – tvrde oni.

Povezani članci

28. Januar 2020.

Vlada radi na štetu Polimskog muzeja

Dodaju i da se neosnovane tvrdnje direktorice Folić u kojima u politički kontekst stavlja odluke stručne interresorne komisije o raspodjeli sredstava.

„Podsjećamo, izborne godine bile su i 2014. i 2016. i 2018. pa su svih tih godina opredjeljivana sredstva za Polimski muzej, ali nikad van zakonskih okvira, kako direktorica Folić sada traži. Što se tiče lokal patriotske brige direktorice i obećanja ministra kulture, koristimo priliku da informišemo i nju i javnost da kroz sadržajnu i korektnu saradnju, upravo u ovoj izbornoj godini, zajedno realizujemo sve dogovorene aktivnosti – kako u oblasti stvaralaštva kroz nabavku opreme za umjetnike u Beranama, tako i u oblasti kulturne baštine kroz uređenje memorijalnog kompleksa, sa uređenjem ukupne parkovske površine, na Jasikovcu“ – kažu iz Ministarstva kulture.

Prema njihovim riječima, nuutemeljena je i konstatacija direktorice Folić kako je „simptomatično i problematično“ da Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sprovodi konzervatorske mjere u Spomen parku na Jasikovcu.

„U tom kontekstu, biće dovoljno podsjetiti da (za razliku od Polimskog muzeja, opštinske ustanove koja primarno obavlja poslove muzejske djelatnosti) ova ustanova obavlja isključivo poslove konzervatorske struke i predstavlja najkompetentniju instancu u toj oblasti u Crnoj Gori. To znači da ima odgovarajuće kadrovske i druge kapacitete neophodne za konzervatorski zadatak na glavnom spomeniku u Spomen parku „Spomenik slobode“ na Jasikovcu“ – zaključuje se u reagovanju Ministarstva kulture.

Bonus video: