Grejvs: Moji crteži su male priče za sebe, da se sjećam gdje sam putovao

"Na mojim crtežima vidjećete mnogo različitih stvari koje su sastavljene u jednu cjelinu. One čine da crtež ima neki smisao"

673 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Grejvs na otvaranju izložbe, Foto: Radiokotor.info
Dejvid Grejvs na otvaranju izložbe, Foto: Radiokotor.info

U Gradskoj galeriji u Kotoru otvorena je izložbe crteža Dejvida Grejvsa iz Los Anđelesa.

Time je, nakon dvomjesečne pauze, Gradska galerija Kotor nastavila sa realizacijom likovnog programa.

"Umjetnik je sasvim slučajno došao u Kotor i ostao zbog pandemija koronavirusa i na kraju spletom srećnih okolnosti došao i napravio ovu divnu izložbu. Drago mi je da kultura ne trpi u ovim vanrednim okolnostima što je jako pozitivno", kazala je, otvarajući izložbu, direktorica JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Tatjana Miljenović.

Grejvs je većinu svojih radova stvorio tokom raznih putovanja.

"Na mojim crtežima vidjećete mnogo različitih stvari koje su sastavljene u jednu cjelinu. One čine da crtež ima neki smisao. Ono što radim jeste da sastavljam iskustva koja osjećam u sebi dok putujem i takođe stvari koje vidim tokom putovanja koja su drugačija, koja mi privlače pažnju i takođe reflektuju moju drugu ljubav – atropologiju i arheologiju. Imam interesovanja prema istoriji i ljudima. Pokušao sam sjediniti nešto što izlega kao da treba da bude zajedno, ali ne možete do kraja da shvatite šta je to, jer to je, prema mom mišljenju, ono što predstavlja život. Moji crteži su male priče za sebe, da se sjećam gdje sam putovao", rekao je Grejvs, a prenio Radio Kotor

Poštujući preporučene mjere zdrastvene zaštite, posjetioci će moći da pogledaju izložbu u Galeriji poštujući propisanu fizičku distancu.

Grejvs je rođen u Los Anđelesu, gdje je naprije završio studije kulturne antropologije i arheologije.

Likovnoj umjetnosti se posvetio od 1984. godine, te je u posljednjih 40-ak godina imao na desetine samostalnih izložbi (uglavnom grafika) širom Sjedinjenih Američkih Država.

Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja za svoj likovni rad.

Njegove grafike, slike i crteži izloženi su u mnogim muzejima, kao i u javnim i privatnim kolekcijama.

Njegovi umjetnički radovi su često korišćeni u produkcijama filmske industrije: u filmovima, televizijskim emisijama i reklamama.

Bonus video: