Usamljeničko promišljanje i pjevanje poezije

Pjesnik Milan Delić iz Nikšića objavio je svoju 13. knjigu “Poezija”

258 pregleda 0 komentar(a)
Poezija, Foto: Privatna arhiva
Poezija, Foto: Privatna arhiva

Recezent 13. knjige Milana Delića, koja nosi kratak i jednostavan naziv - “Poezija”, Želidrag Nikčević zapisao je: “Koliko god to bilo neobično, među nama još uvijek postoje ljudi koji poeziju i filozofiju doživljavaju kao suštinski jedinstven vid egzistencije, ne samo kao put do mudrosti i ljepote, ne kao ponekad korisnu razonodu, a ne naročito kao pozu i profesiju - nego kao svakodnevnu službu i životno iskušenje”.

Čak u 12 knjiga, Delić je isprepleo niti lirike i filosofije gradeći, kako to reče Nikčević, svoj tihi i pčemeniti misaoni svijet. Taj “neumorni posvećenik duha i pisane riječi”, navikao je da “razmišlja, piše i pjeva usamljenički” jer se nikako nije uklapao u “uobičajene poetske šablone”. Ali, to mu nije smetalo da, kako sam reče, gradi osoben stil, da univerzalne teme obradi pjesnički, a dokuči filosofski.

“Već je zapaženo da u Delićevom stvaralaštvu nema žanrovskih granica i određenja: riječ je o meditativnim fragmentima uz čiju pomoć on pokušava da dosegne smisao ljudske sudbine. Pritom, kao što njegovi stihovi uvjerljivo svjedoče, nikad nikakve riječi ne mogu imati smisao, dostojanstvo i postojanost, ako nisu upućene iskreno, srdačno i istinoljubivo”, zapisao je Nikčević.

Upravo je iskrenost glavna odlika Delićeve poezije. Nikčević je podsjetio da je Delić u ranijim pjesničkim knjigama “iskazao istrajnost i dosljednost, ali i sposobnost da se u svakoj novoj zaputi u neispitano i neistraženo, da njegova misao zrači otmenošću i otresitošću, jasnoćom i prodornošću, dok se njegov sistem temelji na jakim etičkim principima”.

“Svojom novom knjigom, Milan Delić još jednom potvrđuje ove visoke ocjene razmišljajući, pišući i pjevajući usamljenički, ali uvijek sa pozivom koji je upućen drugima - iskreno, srdačno i istinoljubivo”, zaključio je Nikčević. Knjigu “Poezija” izdali su “Štampar Makarije” iz Beograda i “Obodsko slovo” iz Podgorice, dok je urednik Radomir Uljarević.

Bonus video: