Korona opet odgađa festivale

Odložen Kotorski festival pozorišta za djecu, “Odakle zovem” ipak počinje danas u Podgorici

3524 pregleda 0 komentar(a)
Iz arhive Kotorskog festivala pozorišta za djecu, Foto: Duško Miljanić
Iz arhive Kotorskog festivala pozorišta za djecu, Foto: Duško Miljanić

Zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, Kotorski festival pozorišta za djecu neće početi danas, kako je planirano i najavljeno, već se odlaže do daljeg. To je “Vijestima” saopštio direktor festivala Petar Pejaković, a nakon sastanka sa predstavnicima Opštine Kotor i konsultacija sa Nacionalnim koordinacionim tijelom za zarazne bolesti (NKT).

“Vijestima” su ranije iz NKT-a kazali da se Kotorski festival i slični skupovi otkazuju i da su organizatore obavijestili o tome. Kazali su i da je tom tijelu upućeno više sličnih zahtjeva za održavanje manifestacija.

Početak kotorskog festivala pozorišta za djecu i Međunarodnog književnog festivala “Odakle zovem” koji se održava u Podgorici ranije je najavljen za danas. Za razliku od festivala u Kotoru, iz organizacije “Odakle zovem” su na jučerašnjoj konferenciji za medije potvrdili da će program početi danas i trajati do 5. jula, a istakli su i da će sve biti prilagođeno trenutnoj situaciji, uz poštovanje mjera NKT-a.

“Upravo smo završili pres konferenciju i radujemo se održavanju festivala uz sve preporuke mjera NKT-a. Svih ovih dana smo u svakodnevnoj komunikaciji zbog okolnosti u kojima se održava festival, kao i druge kulturne manifestacije. Zbog toga smo otkazali učesnike iz Hrvatske i sa Kosova”, kazali su iz organizacije “Odakle zovem” koji će, pod sloganom “Prosvjeta”, biti otvoren večeras programom u knjižari Karver u 19.30 časova.

'Odakle zovem' počinje danas
"Odakle zovem" počinje danasfoto: Odakle zovem 2020

Iz organizacije festivala u Kotoru medijima su juče poslali saopštenje u kojem ih obavještavaju o odlaganju održavanja konferencije za medije koja je zakazana za danas u 10 časova, nakon sastanka Upravnog odbora tog festivala koji će u 9 časova utvrditi novi termin za održavanje festivala. “Smatram da je izuzetno važno da se Kotorski festival pozorišta za djecu održi ove godine i ja ću uložiti svoje napore da se to i desi. U međuvremenu, možda bude nekih umjetničkih akcija onlajn putem, ali to ćemo blagovremeno najaviti”, kazao je Pejaković “Vijestima”.

Oni su “Vijestima” juče tokom dana nezvanično kazali, dok su čekali na sastanak i sugestije NKT-a, da su spremni za početak festivala, ali i da imaju planove u slučaju njegovog odlaganja, a ranije pripremljeni i najavljeni program dostupan je na internet stranici kotorskifestival.me.

I manifestacija Podgoričko kulturno ljeto odložila je dio ranije najavljenog programa. Iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica juče je saopšteno da je iz “preventivnih razloga, zbog epidemiološke situacije, dogovoreno odlaganje, ne otkazivanje, i to samo dijela programa manifestacije Podgoričko kulturno ljeto”, a odložen je program koji je bio planiran za period od 1. do 10. jula. Oni su istakli da će svi programi biti realizovani u periodu nakon 10. jula, a o novim terminima realizacije programa javnost će biti naknadno obaviještena.

Kulturno-informativni centar “Budo Tomović” takođe je odložio program koji su planirali da realizuju tokom prve polovine jula.

“Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori usljed širenja virusa korona, KIC ‘Budo Tomović’ odlaže do daljeg sve programe planirane u prvoj polovini jula. Odlažu se: izložba radova Lidije Vukčević (6. jul), promocija knjige ‘Dodiri’ Savke Gudović Parađine (7. jul), promocija knjige Veselina Konjevića ‘Vraneška legenda - predanje o Pavi i Ahmetu - između istorije i legende’ (9. jul), ali i nastupi KIC POP hora, u Kotoru 12. jula i na Žabljaku 13. jula”, saopštili su oni uz obrazloženje da će o novim terminima odloženih programa javnost biti blagovremeno informisana.

Prema preporukama Instituta za javnost zdravlje (IJZ) od 29. maja, prilikom održavanja i učestvovanja na javnim okupljanjima, uz održavanje higijene, pored ostalog, za cijelo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba od dva metra. To pravilo ne važi za članove istog domaćinstva ili osobe koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.

Preporučeno je korišćenje maske za osobe koje imaju rizik od razvoja težeg oblika bolesti kovid-19. Nošenje maske obavezno je u zatvorenom javnom prostoru. I za otvorene i zatvorene javne prostore na kojima se organizuju događaji, uz poštovanje distance od dva metra, dozvoljen je boravak najviše 200 osoba.

Iz Instituta za javno zdravlje navode i da je i taj broj “podložan promjeni u skladu sa rezultatima situacione analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja”.

Bonus video: