Ambasador Švedske: Perast je najljepši grad na svijetu

Nevjerovatan projekat u nevjerovatnom vremenu i ambijentu

1456 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2022. 16:46h

Internacionalni filmski festival Forteca, Fortess International Film Festival Perast (FIFFP) po treći put otvoren je u Perastu, a “dvostruko” otvaranje označilo je početak prikazivanja filmova u dvije kategorije - kratki dokumentarni filmovi i glavna selekcija.

"Bavimo se umjetnošću, bavimo se filmom, bavimo se sjećanjima, bavimo se slikama, zvukom, istorijom, tradicijom, kulturom i svim lijepim stvarima što film jeste... Tokom narednih dana, do 30. jula biće prikazane različite priče, sve su one drugačije od onoga što je do sada viđeno, neke su teže, neke ne, neke su stare, neke moderne, ali su sve one posebne, a vrata našeg festivala otvorena su svima u Perastu da uživaju u ovim večerima”, kazala je na otvaranju organizatorka i tvorac festivala, glumica Jelena Ivaišević Paunović, poznatija pod umjetničkim imenom Jelena Mila.

Ona već 20 godina živi i radi u Švedskoj i više od 10 godina uspješno vodi “Balkan New Film Festival Nordic” kojim približava i balkanski film nordijskoj publici nastojeći tako da ukaže na sličnost dva različita kraja Evrope.

Jelena Mila je, zajedno sa Aleksandrom Simeunović, kustoskinjom Peraškog muzeja, prije tri godine “zagazila” u festival kakvog “nema ni u Crnoj Gori niti u okruženju”.

Dovoljno govori da se dokumentarci prikazuju u prostoriji muzeja, svake večeri od 19 do 21 čas, u ambijentu potpuno drugačijem u odnosu na ono na šta su ljubitelji filma navikli.

Nakon toga, projekcije se sele na Peraški trg, a u ponedjeljak će biti upriličen i poseban program na ostrvu Gospa od Škrpjela.

"Guramo jedan nevjerovatan projekat u jedno nevjerovatno vrijeme, u nevjerovatnom ambijentu mediteranskog nasljeđa. Ulazimo u jednu lijepu čaroliju slika i zvuka...”, istakla je Mila.

Kako je jedna od zamisli festivala i da Švedsku, odnosno “sjever Evrope i svijet, smjesti u Crnu Goru, Boku, u Perast, tako je brojne goste na Peraškom trgu sinoć pozdravio i ambasador Švedske u Crnoj Gori Jan Lundin.

"Stojim pred vama ne samo kao ambasador Švedske već i kao crnogorski zet, jer je moja supruga Cetinjanka. Moram priznati da je ovo ubjedljivo najljepše mjesto na svijetu. Ima jedno mjesto u Laponiji koje je možda ljepše i može se takmičiti sa Perastom, ali ova ljepota je zaista nevjerovatna.Želim da se zahvalim Jeleni za ovaj festival i poručim da se nadam i priželjkujem da postane još veći ubuduće...”, istakao je on.

Tokom pet večeri festivala biće prikazano 10 međunarodnih dugomentražnih i 20 dokumetarnih i kratkih filmova iz cijelog svijeta.

Biće dodijeljene nagrade za najbolji film i najbolje prisustvo žene na filmu, kao i specijalne nagrade, a o tome će odlučivati žiri koji čine domaće filmske snage: reditelji Aleksandar Vujović i Vuk Marković kao i producentkinja Andrijana Popović čija su specijalnost moda, mediji i film.

Bogat filmski program

Bogat filmski program festivala Forteca, otvorila su ostvarenja Aleksandra Reljića iz Srbije, “Unuk” (Enkel/Grandson), kratki poljski film "Nuklearne sjenke" reditelja Mareka Leščevskog, te u glavnoj selekciji švedska istorijska drama "Laponska krv" rediteljke Amande Kernel i hrvatska drama "Agape" reditelja Branka Šmita.

Brojna publika u Peraškom muzeju uživjela se u Reljićev dokumentarac o o potomku zapovjednika Aušvica, Rajneru Hesu i Evi Moses, preživjeloj užasni logor.

Film Unuk, u produkciji Radio-televizije Vojvodine, govori o bivšoj logorašici koja je preživjela nacističke smrtonosne eksperimente, a 2014. godine simbolično je usvojila unuka komandanta Aušvica Rajnera Hesa.

Njih dvoje se na različite načine bore protiv zaborava užasa Drugog svjetskog rata i u Aušvicu su potpisali zavjet o zajedničkom nastupu u borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svijetu.

Rajner Hes je odbio da prihvati “zadužbinu” svojih predaka i zlodjela svog djeda, pa se tako od svoje 15. godine, kada je napustio porodicu u kojoj su veličali djela njemačkih vojnika i zapovjednika, zalaže protiv negacije Holokausta.

Nakon dva filma prikazana u muzeju, publika se preselila na Peraški trg gdje je festival i zvanično otvoren. Na zidu jedne od najljepših građevina u Perastu prikazan je film “Laponska krv” u režiji Amande Kernel koji donosi tešku priču o odrastanju i suočavanju sa životom djevojčice iz naroda Sami, kod nas poznatiji po svom (nekorektnom) alternativnom imenu Laponci.

Perspektiva koju je publika dobila od glavne junakinje donekle je i socijalna i politička i istorijska, ali je prije svega duboko lična. Junakinja Elle Marja, koja se predstavlja kao Kristina odbija da prihvati ograničenje u obrazovanju i životu koje joj se nameće po samom rođenju i nacionalnoj pripadnosti. Ona želi više i uradiće sve da do tog života i obrazovanja “više” i dođe. Publika je pod vedrim nebom Perasta disala zajedno sa mladom protagonistkinjom koja u želji i borbi za sebe i svoju budućnost odriče tradicije svog naroda, prolazi kroz teške trenutke koji ostavljaju ožiljke i na tijelu i u duši.

Tokom narednih večeri festivala biće prikazano 10 međunarodnih dugomentražnih i 20 dokumetarnih i kratkih filmova iz cijelog svijeta. Dokumentarci se prikazuju u prostoriji na spratu Peraškog muzeja, svake večeri od 19 do 21 čas, u ambijentu potpuno drugačijem u odnosu na ono na šta su ljubitelji filma navikli. Nakon toga, projekcije se sele na Peraški trg, a u ponedjeljak će biti upriličen i poseban program na ostrvu Gospa od Škrpjela.

Na večerašnjem repertoaru je film "Kako smo matirali 'Žutu damu'" srpske rediteljke Nade Vasić, zatim dokumentarni film "Veruda - Film o Bojanu" reditelja Igora Bezinovića, zatim se na trgu prikazuje norveška drama "Slijep" rediteljke Tuve Novotni, "Izgrednici", srpska drama Dejana Zečevića, a tokom narednik večeri slijede i istorijsko-dokumentaarni film "Dragutin Matić - Oko sokolovo" Miodraga Miljkovića i još jedan njegov dokumentarac "Uranium 238 – moja priča", zatim iz Ukrajine dokumentarni film Olge Lazebnik "Bombe koje su donijele mir", finska ratna drama "Nepoznati vojnik" reditelja Akua Louhimiesa.

U okviru u okviru "Montezza selekcije" kratkih filmova o Boki Kotorskoj i o Crnoj Gori biće prikazani: "Južni potez" iz Bosne i Hercegovine dokumentarac reditelja Milana Petkovića, "Isti" Dejana Petrovića, a zatim u glavnoj selekciji švedska kriminalistička drama "Golijat" Pitera Gronlunda, te komična drama iz Hrvatske "Lada Kamenski" rediteljskog dvojca Sare Hribar i Marka Šantić, švedski dokumentarac "Živjeti. Voljeti" rediteljke Mete Ekerholm Gardel i romantična drama sa Islanda "Ognjište" Gudmundura Arnara Gudmundsona i bosansko-hercegovački film "Žaba" Elmira Jukića.

Biće dodijeljene nagrade za najbolji film i najbolje prisustvo žene na filmu, kao i specijalne nagrade, a o tome će odlučivati žiri koji čine domaće filmske snage: reditelji Aleksandar Vujović i Vuk Marković kao i producentkinja Andrijana Popović čija su specijalnost moda, mediji i film.

Bonus video: