Apstraktna italijanska umjetnost

Izložba italijanske apstrakcije „Veronesi & more“ otvorena je prelsinoć u Ministarstvu kulture na Cetinju, u okviru trećeg izdanja Festivala „Oda životu - Ode to Life“
415 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Sa izložbe, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Izložba italijanske apstrakcije „Veronesi & more“ otvorena je preksinoć u Ministarstvu kulture na Cetinju, povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore. Postavku, u okviru trećeg izdanja Festivala „Oda životu - Ode to Life“, predstavlja Ambasada Repubike Italije u saradnji sa Ministarstvom kulture i Modernom galerijom Budve.

Na izložbi su predstavljeni radovi čuvenih italijanskih umjetnika poput Luiđija Veronezija, Maura Ređanija i Fausta Melotija koji su i potpisnici „Manifesta prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti“ iz 1934. u Torinu.

Ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli poručio je da ova izložba “u samom sjedištu Ministarstva kulture” predstavlja veliku čast.

“Ona nam omogućava da upoznamo crnogorsku javnost sa možda manje poznatim italijanskim likovnim pokretom, koji je ipak u velikoj mjeri uticao na umjetnički razvoj savremene Italije. Glavni protagonista je, prije svega, djelo Luiđija Veronezija, ali pored njegovih djela izložena su i zanimljiva djela Fausta Melotija i Maura Ređanija. U pitanju su umjetnici koji su doprinijeli stvaranju i razvoju takozvane ‘italijanske apstraktne umjetnosti’ koja se 1930-ih godina pretvorila u pravi umjetnički pokret. Ti umjetnici su se pozvali na prethodna i originalna iskustva slikara poput Maljeviča, Kandinskog, Mondrijana, Klea - vidjećete da nekoliko izloženih radova podsjećaju upravo na njih, pa su na neki način predstavljali pravi prekid u umjetničkoj panorami tog vremena. Upravo zbog ovog ‘prekida’ klasičnih šema, italijanski apstrakcionisti nesumnjivo zaslužuju da budu poznati i uvaženi: svojim radom su doprinijeli donošenju novih stilova i novih pravaca, novih inspiracija koje su kasnije uticale na savremeno razvijanje italijanske umjetnosti, od slikarstva do kinematografije pa do pozorišnih predstava”, rekao je Zelioli.

Otvarajući izložbu ministar kulture Aleksandar Bogdanović je kazao da postavku

„Veronesi & more“ čini mnogo unikatnih elemenata, a u cijelom procesu prezentacije radova mogu se prepoznati i odlični rezultati saradnje Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, Ministarstva kulture i Moderne galerije u Budvi, kao i organizatora Festivala „Oda životu“, sve u cilju da se našoj publici omogući uvid u jednu osobenu fazu italijanske apstrakcije, istakao je on.

“Predstavljajući period u kome su mladi futuristi Luiđi Veronezi, Mauro Ređani i Fausto Meloti, potpisavši ‘Manifest prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti’ 1934. u Torinu, nadahnuto i mladalački beskompromisno istraživali nove horizonte umjetnosti. Zato se može reći da ova izložba ujedno svjedoči i o svjetskim dostigućima velike kulture kakva je italijanska u segmentu preispitivanja i širenja okvira sopstvenog kulturnog nasljeđa”, rekao je ministar.

Bonus video: