Bez glavnog filma na početku PFF-a

Projekcija filma "O beskonačnosti" Roja Andersona prekinuta je jer nije bilo prevoda na crnogorski jezik
974 pregleda 0 komentar(a)
Sa sinoćnjeg otvaranja festivala, Foto: Podgorica Film Fest
Sa sinoćnjeg otvaranja festivala, Foto: Podgorica Film Fest

Otvaranje ovogodišnjeg izdanja Podgorica film festivala (PFF) obilježilo je, pored dodjele nagrade Crnogorske kinoteke „Kino oko“ za poseban doprinos kinematografiji snimatelju Manuelu Albertu Klaru, i to što zbog je projekcija filma "O beskonačnosti" Roja Andersona prekinuta, jer nije bilo prevoda na crnogorski jezik. To je bio problem brojnoj publici u Velikoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta koja je odustala od gledanja filma i prije nego što je planirano preselila se u klub Sejdefa gdje je bio dogovoren koktel.

"Vijestima" je nezvanično saopšteno da su dvije ekipe radile na tehničkim stvarima tokom dana, ali da ni u jednom trenutku nije bilo naznaka da će publika biti uskraćena za prevod.

Takođe, "Vijestima" je rečeno i da je problem riješen, ali nakon sat i po vremena, no nestrpljiva publika nije dočekala prikazivanje. Andersonovo ostvarenje iz 2019. godine "O beskonačnosti" u švedsko-njemačko-norveškoj koprodukciji, nagrađeno je Srebrnim lavom u Veneciji, a crnogorska publika neće ostati uskraćena za prikazivanje Andersonovog filma, poručuju organizarori festivala i ističu da će tačan termin projekcije biti uskoro objavljen.

Festival je zvanično otvorio nagrađeni Manuel Alberto Klaro ističući da mu je zadovoljstvo što boravi u Crnoj Gori, ali i da će našu državu sigurno posjetiti opet. Klaro je najpoznatiji po saradnji sa čuvenim danskim rediteljem Larsom Von Trirom, sa kojim je radio na oba dijela "Nimfomanke", na filmu "Melanholija" i "Kuća koju je izgradio Džek" (The House that Jack Built). Četiri njegova filma biće prikazana tokom festivala kroz ciklus retrospektive, među kojima se izdvajaju upravo Von Trirovi „Nimfomanka“ i „Melanholija“ za koju je Klaro dobio evropskog Oskara.

Direktor Crnogorske kinoteke i PFF-a Andro Martinović na otvaranju je istakao i da se nada da će iduće, jubilarno 5. izdanje PFF-a biti održano u zgradi Crnogorske kinoteke, Muzičkog centra i Filmskog centra Crne Gore.

Prisutne je pozdravio i ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazavši da "kinematografija ima posebnu pažnju kada su u pitanju festivalske smotre u našoj državi".

"Ovogodišnje izdanje festivala još jednom će nam ukazati na svu raskoš i jedinstvenost različitih autorskih težnji i poetika, ali i skrenuti pažnju na kinematografije koje funkcionišu sa skromnijom finansijskom i infrastrukturalnom logistikom", rekao je Bogdanović.

Nakon ceremonije otvaranja prikazan je potresni kratkometražni albanski film "Kombi" Erenika Bećirija.

Ljubitelji filma tokom šest festivalskih dana su u prilici da pogledaju 27 filmova od kojih je čak 13 premijera, a mnogo njih stiže sa adresa renomiranih festivala. Svakog dana u podne organizuju se i panel diskusije sa gostima festivala, u hotelu Centreville.

Bonus video: