Crnogorski umjetnici izlažu u Teksasu

Sedam stvaralaca iz različitih branši vizuelne umjetnosti: Katarina Švabić, Nikola Radonjić, Damir Murseljević, Nemanja Bečanović, Luka Lu Bošković, Tina Kuzman i Una Jovović, predstavili su svoje radove u galeriji koledža Angelina
1460 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe u Teksasu, Foto: Le' Alexander
Sa izložbe u Teksasu, Foto: Le' Alexander

Grupa od sedam crnogorskih umjetnika predstavila je svoje radove objedinjene nazivom “Montebackyartd” na nedavno otvorenoj izložbi u Sjedinjenim Američkim Državama, u galeriji koledža Angelina u Teksasu.

Svoja djela su 5. marta izložili: slikarka, vizuelna umjetnica i profesorica na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Katarina Švabić, vajar Nikola Radonjić, vizuelni umjetnik Damir Murseljević, režiser i muzičar Nemanja Bečanović, dizajner i fotograf Luka Lu Bošković, vizuelna umjetnica i producentkinja Tina Kuzman i fotografkinja Una Jovović koja je i kustoskinja postavke. Tim povodom, Jovović je za “Vijesti” objasnila kako je došlo do ove izložbe, kako su se okupili umjetnici čija će djela teksaška publika u SAD biti u prilici da pogleda do 27. marta i da li se ostavlja mogućnost za neko buduće zajedničko djelovanje.

Sa izložbe

“S obzirom na to da živimo u Crnoj Gori, koja je malo tržište na polju kreativnih industrija, bili smo u prilici da se susrećemo i ranije, indirektno se upoznavajući sa radovima kolega, a kasnije i direktno kroz različite oblike saradnje. Postavku smo nazvali ‘MONTEBACKYARTD’ i iako je nastala za potrebe ove izložbe, ona jeste mogući korak ka stvaranju univerzalne grupe koja bi zajednički djelovala. Iako smo kao pojedinci svi u izvjesnoj mjeri zastupljeni na crnogorskoj umjetničkoj sceni u različitim oblicima umjetničkog izražavanja, kako i sami naziv izložbe i ove multimedijalne grupe ukazuje da mi djelujemo iz prikrajka, nekako jesmo crnogorski art backyard, i osjećamo se dobro u istom”, kaže Jovović.

Radovi kojima su se Crnogorci predstavili u Teksasu su zajedno selektovani baš za ovaj povod, pritom su oni istovremeno i zasebne cjeline ali se u datom prostoru mogu povezati i u jednu zajedničku, univerzalnu priču. Jovović je selektovala radove, zajedno sa njihovim autorima. Ona objašnjava kako je došlo do ove saradnje.

“Do saradnje je došlo već 2014. godine kada je Robbie Roach, koja je profesor na koledžu i kurator galerije ACA, bila gostujući profesor LABA Firenca na kojem sam pohađala osnovne studije. Nakon njenog gostovanja pozvana sam da izlažem u galeriji na Angelina koledžu 2015. godine, da bi nakon toga Robi stigla i kod nas u Crnu Goru 2017. godine, gdje smo sa firmom ‘Open Box Studio’, a u saradnji sa Fakultetom vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran upriličili predavanja i radionice o tehnikama pravljenja knjiga - Bookbinding. U tom period Robi se upoznala sa nekoliko kolega iz različitih polja umjetnosti i tu je došlo do inicijalne ideje o ovoj prezentaciji naših radova u SAD-u”, kaže mlada umjetnica.

Svih sedam umjetnika koji izlažu dolaze iz različitih branši vizuelne umjetnosti. Tu su slikarka, vajar, vizuelni umjetnik, režiser i muzičar, dizajner i fotograf, producentkinja i fotografkinja, a suština svega toga je, kaže Jovović u ime ekipe - jedna.

“Kroz koji god vid kreativnosti i umjetničkog djelanja da se izraziš, ti želiš nešto da kažeš, nerijetko i istu stvar ali na različite načine, a cilj nam i jeste bio da budemo što različitiji, a opet uniformni. Upravo kombinacijom tradicionalne umjetnosti, analognih i digitalnih tehnologija u pristupu proizvodnje, kao i razlike u samim vrstama i medijima/nosačima, ono je što ovu selekciju čini savremenim multimedijalnim izrazom i daje joj mogućnost i legitimitet da ravnopravno postoji kao djelo savremene svjetske umjetničke scene, u Teksasu, Crnoj Gori ili bilo gdje drugo u svijetu”.

Sa izložbe

Kako umjetnici, tako i njihovi radovi, od ranije su poznati crnogorskoj publici, koja je imala priliku da i kod nas vidi: “Magiju kruga” Katarine Švabić, seriju fotografija duple ekspozicije “The Act of Seeing with One’s Other Eyes” Damira Murseljevića, fotografske pejzaže Luke Boškovića, reljef iz serije “Galaksija” Nikole Radonjića kao i konceptualni video rad “Id” koji je vodila Tina Kuzman uz muziku Nemanje Bečanovića i asistenciju Une Jovović.

“Svako od nas svojim viđenjem i estetikom doprinosi generalnom izgledu i suštini postavke. Sve je tako sklopljeno da svi, i radovi i sami umjetnici, korenspondiraju jedni s drugima u istom idejnom pravcu, iako ne prethodno zadatom temom, već se sve to desilo samim nahođenjem”, rekla je Jovović i zaključila: “Budući da živimo u 21. vijeku i da u tom smislu pojava ‘globalnog sela’ nudi svim autorima mogućnost da se informišu, istražuju i kreiraju, oslobođeni vremena i prostora kakve poznajemo do danas, ovaj korak je samo jedna od potvrda da ne postoje granice ukoliko se bavite svojim umjetničkim pozivom. Cilj postavke jeste da prezentujemo naše radove široj publici, da se i u tom kutku svijeta sazna više o umjetnosti sa ovih prostora, a da to ne budu već etablirana imena likovne umjetnosti iz Crne Gore, starije generacije, već sa savremenim stremljenjima naše mlađe umjetničke scene”.

Jedna od ambicija je i da se izložba prikaže i u Crnoj Gori

Na pitanje kako im se čini umjetnička scena u Crnoj Gori, da li je otvorena za mlade stvaraoce, koliko je zahtjevno ili zahvalno stvarati kod nas, oni usaglašeno odgovaraju da je u našoj državi “uvijek postojao veliki niz pojedinaca koji stvaraju kvalitetna djela na različitim poljima umjetničkog izraza”.

“Stvaranje je zahtjevan proces sam po sebi, ponekad i mukotrpan. Da li je teško stvarati kod nas više nego u nekom drugom prostoru - može da bude. Da li se teško istaći na tržištu i stvoriti sebi prostor za to da umjetnost bude izvor egzistencije, jeste, ali u našoj zemlji to nije teško samo umjetnicima. Vjerujem da je najteže onim umjetnicima čiji su kreativni prostori prazni, a njihove frustracije usmjerene na ‘stanje u zemlji’, jer upravo takva stanja bi trebalo da izazivaju umjetnika na djelovanje”.

Upravo su ovakve kolektivne izložbe bitne za profilisanje domaćih stvaralaca i učvršćivanje njihove saradnje.

“Svakako je jakovažno da svi mi radimo što više zajedno, bilo na istim projektima ili konceptima, bilo zasebno na svom stvaralačkom opusu ali reprezentujući radove zajedno, u grupi, kako u našoj zemlji tako i van granica. Sam melanž žanrova i tehnika, kreativnih individua i njihovih stremljenja, jako je bitan i može samo biti korak naprijed u izrazu i prezentaciji autora tako i cjelokupne umjetničke scene, u ovom slučaju crnogorske”, istakli su oni i dodali da se nadaju prikazivanju postavke u Crnoj Gori.

“Ova izložba i njen dalji put su trenutno aktuelni, a o narednim koracima unutar ove mreže ćemo i sami tek da se pitamo. Jedna od ambicija nam je da se ova izložba prezentuje i crnogorskoj publici, susjedima iz regiona, a sa nekima smo već u načelnim dogovorima”, poručuju oni.

Bonus video: