Direktor londonskog Muzeja dizajna u Budvi - Vijesti.me
PREDMETI, GRADOVI, LJUDI

Direktor londonskog Muzeja dizajna u Budvi

"U svojoj impresivnoj biografiji, bio je dekan Fakulteta umjetnosti, dizajna i arhitekture na Kingston univerzitetu, vanredni profesor na Kraljevskom koledžu umjetnosti, umjetnički direktor Venecijanskog bijenala za arhitekturu 2002. godine, stručni konsultant u više projekata na temu urbanog planiranja, dobitnik više kraljevskih ordena i priznanja

Dejan Suđić
Dejan Suđić (Foto: Privatna arhiva)

Razgovor na temu "Predmeti, gradovi, ljudi" sa direktorom Muzeja dizajna u Londonu Dejanom Suđićem, u organizaciji JU Narodne biblioteke Budve i JU Muzeja i galerija Budve, biće upriličen sjutra u 19 časova u Modernoj galeriji. O savremenoj arhitekturi i dizajnu sa Suđićem će razgovarati dr Predrag Zenović. Dejan Suđić (Deyan Sudjic), britanski pisac i direktor Muzeja dizajna u Londonu, predstavlja vodeće ime u svijetu u oblasti dizajna i arhitekture. Porijeklom iz Paštrovića, Suđić je svojim knjigama, publicističkim i profesionalnim radom ostavio neizbrisiv trag u britanskoj kulturi.

"U svojoj impresivnoj biografiji, bio je dekan Fakulteta umjetnosti, dizajna i arhitekture na Kingston univerzitetu, vanredni profesor na Kraljevskom koledžu umjetnosti, umjetnički direktor Venecijanskog bijenala za arhitekturu 2002. godine, stručni konsultant u više projekata na temu urbanog planiranja, dobitnik više kraljevskih ordena i priznanja. Suđićevo stvaralaštvo prati i upečatljiv publicistički rad. Pisao je kritiku o dizajnu i arhitekturi za Observer, bio jedan od osnivača mjesečnika o arhitekturi 'Blueprint' i urednik 'Domus'-a (2000-2004)", navode organizatori događaja.

Neka od važnijih Suđićevih djela su: "Kultni predmeti" (1985), "Grad od 100 milja" (1993), "Kompleks zgrada: kako bogati i moćni oblikuju svijet" (2006), "Jezik stvari: razumjeti svijet poželjnih predmeta", B kao Bauhaus" (2014). Na poziv predsjednika Opštine Budva, kako ističu organizatori, Dejan Suđić je u dvodnevnoj posjeti Budvi.