Djela posvećena Španjoli u Dvorani Park

Retrospektivna izložba umjetničkih radova koji su nastali u okviru programa aktivacije tvrđave biće otvorena večeras
179 pregleda 0 komentar(a)
Tvrđava Španjola, Foto: Slavica Kosić
Tvrđava Španjola, Foto: Slavica Kosić

Retrospektivna izložba umjetničkih radova nastalih u okviru trogodišnjeg programa aktivacije tvrđave Španjola (2016-2018) biće otvorena večeras u 19 sati u foajeu Dvorane Park u Herceg Novom.

“Izložba će biti hronološki podijeljena po godinama u kojima su radovi nastali. Cilj izložbe je da promoviše dosadašnji uspjeh NVO Sinergija i Španjola tima, koji su u protekle tri godine uspjeli da okupe više od pedeset umjetnika iz različitih gradova Crne Gore i regiona. Kroz mnogo umjetničkih radionica tvrđava Španjola je dobila novi izgled koji zaslužuje, ali je dobila i na funkcionalnosti i namjeni.

Vizuelno oplemenjeno i obogaćeno, ovo, do sada neiskorišćeno kulturno dobro sada je pretvoreno u umjetničku rezidenciju”, saošteno je iz NVO Sinergija koja je organoizator programa aktivacije Španjole.

Iz te NVO ističu da je dugoročni cilj programa aktivacije da tvrđava postane aktivno mjesto tokom čitave godine, a u tu svrhu organizatori su u pregovorima sa međunarodnim umjetnicima koji su zainteresovani da se uključe u program i svojom umjetničkom ekspresijom obogate Španjolu. Ona bi na taj način, po riječima organizatora, ne samo bila očuvana od devastacije, privatizacije, već bi bila mjesto za pružanje raznih kulturnih, edukativnih, ekoloških sadržaja, prije svega mladima Herceg Novog, ali i gostima.

NVO Sinergija će na otvaranju Izložbe uručiti priznanja i zahvalnice organizacijama i ličnostima za saradnju na projektima Artist in Residance, kao i ostalim kulturnim i ekološkim projektima koji su imali za cilj revitalizaciju tvrđave Španjola. Izložba je nastala u saradnji sa Herceg festom.

Bonus video: