Festival novog balkanskog filma u Švedskoj: Crnu Goru predstavlja film "Grudi"

Devet filmova ocenjivaće profesionalni žiri uglednih filmskih radnika u Švedskoj: glumac Jimi Lindstrom, producenti Albert Avramović i Mario Adamson i šef presa Švedskog filmskog instituta Jan Joranson
720 pregleda 0 komentar(a)
Poster, Foto: Dragan Radović
Poster, Foto: Dragan Radović

Festival novog balkanskog filma BaNeFF 2020. koji u Švedskoj organizuje glumica iz Srbije, porijeklom iz Crne Gore, Jelena Ivanišević Paunović, umjetničkog imena Jelena Mila, počeće 14. februara u Stokholmu u najstarijem bioskopu ZITI i trajaće do nedjelje, 16. februara.

Crnogorsku kinematografiju će predstaviti film “Grudi” Marije Perović, a biće prikazani i filmovi iz Srbije “Delirijum tremens” reditelja Gorana Markovića, “Kralj Petar Prvi” reditelja Danila Ristovskog, “Zaspanka za vojnike” reditelja Predraga Gage Antonijevića, kao i filmovi iz regiona Sjeverne Makedonije “Bog postoji i njegovo ime je Petrunja” rediteljke Teone Miteske, film hrvatske rediteljke Dane Budisavljević “Dnevnik Dijane Budisavljević”, kao i koprodukcija Amerike, Bosne i Hercegovine i Srbije “Šavovi” reditelja Miroslava Terzića, zatim film iz Rusije “Balkanska međa” Andreja Volgina, iz Bugarske “Slika s juki” Lahezara Avramova.

Devet filmova ocenjivaće profesionalni žiri uglednih filmskih radnika u Švedskoj: glumac Jimi Lindstrom, producenti Albert Avramović i Mario Adamson i šef presa Švedskog filmskog instituta Jan Joranson.

Oni će birati najbolje u kategorijama: najbolji film, najbolji ženski filmski rukopis, nagrada publike, a biće dodijeljene i specijalne nagrade. Specijalna gošća ovogodišnjeg, devetog izdanja festivala je scenaristkinja i pisac za decu i odrasle, urednica dečijeg programa na RTS i koscenaristkinja filma “Zaspanka za vojnike” Nataša Drakulić. U toku Festivala biće predstavljene turističke ljepote Balkana kroz prizmu filma, a biće održana radionica i panel na temu “Žensko filmsko stvaralaštvo na Balkanu”.

Bonus video: